Κόσμος
Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2013 16:42

Βενεζουέλα: Έκτακτες εξουσίες και «οικονομικός πόλεμος»

'Εκτακτες εξουσίες εκχώρησε η Βουλή της Βενεζουέλας στον πρόεδρο Μαδούρο, ο οποίος κάνει λόγο για «οικονομικό πόλεμο» επιχειρηματιών ενάντια στην κυβέρνησή του.

Στις 19 Νοεμβρίου η Εθνοσυνέλευση της Βενεζουέλας ενέκρινε  - κατά τη διάρκεια της δεύτερης και τελικής ψηφοφορίας της - Εξουσιοδοτικό Νόμο, ο οποίος δίνει στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο την δυνατότητα να νομοθετεί για 12 μήνες με διατάγματα, χωρίς την μεσολάβηση του νομοθετικού σώματος τις χώρας.

Η συγκεκριμένη εξουσία αφορά αποκλειστικά σε θέματα οικονομίας και πάταξης της διαφθοράς.

Έκτακτες εξουσίες και περιορισμοί

H εκχώρηση έκτακτων εξουσιών στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προβλέπεται από το σύνταγμα της Βενεζουέλας, ωστόσο υπόκειται σε περιορισμούς.

Ορίζεται από τη Βουλή για προκαθορισμένο χρονικό διάστημα σε συγκεκριμένα ζητήματα πολιτικής, καθώς και σε έκτακτες καταστάσεις για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικότερα και γρηγορότερα κρίσιμης σημασίας θέματα.

Τα διατάγματα δεν μπορούν να παραβιάζουν το σύνταγμα. Το κοινοβούλιο εξακολουθεί να επιτελεί τις εργασίες του, δηλαδή να συνεδριάζει και να νομοθετεί.

Μέσα στο προκαθορισμένο διάστημα, η Βουλή μπορεί να αφαιρέσει ανά πάσα στιγμή τις ειδικές εξουσίες του προέδρου. Επιπλέον, εφ’ όσον το 5% του εκλογικού σώματος το απαιτήσει, μπορεί να τεθεί σε δημοψήφισμα θεσπισμένος με διάταγμα νόμος του προέδρου.

Η εκχώρηση διευρυμένων νομοθετικών εξουσιών στην εκτελεστική εξουσία δεν είναι κάτι το καινούργιο στην πολιτική ζωή της Βενεζουέλας.  Πολλοί πρόεδροι πριν τον Ούγκο Τσάβες εξασφάλισαν τον εξουσιοδοτικό νόμο.

Επεισοδιακή έγκριση

Η έγκριση από την Εθνοσυνέλευση υπήρξε επεισοδιακή. Ο Νικολάς Μαδούρο υπολειπόταν μίας ψήφου για να εξασφαλίσει τα αναγκαία 3/5 της βουλής ώστε να περάσει ο εν λόγω νόμος. Γι’ αυτό και καλούσε τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να τον στηρίξουν.

Όμως η άρση της ασυλίας μιας βουλευτού της αντιπολίτευσης ονόματι Μαρία Αρανγκούρεν, η οποία βρίσκεται υπό δικαστική έρευνα για κατηγορίες διαφθοράς, οδήγησε στην αντικατάσταση της, μόλις μία εβδομάδα πριν την κρίσιμη ψηφοφορία, από έναν φίλα προσκείμενο  στην κυβέρνηση του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος της Βενεζουέλας.

Σημειώνεται  ότι η Μαρία Αρανγκούρεν ανήκε αρχικά στο κυβερνητικό στρατόπεδο αλλά πέρασε στην αντιπολίτευση τον τελευταίο χρόνο. Κατ’ αυτόν τον τρόπο ο Μαδούρο εξασφάλισε τις 99 ψήφους που απαιτούνταν για να περάσει ο νόμος.

Η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση για χειραγώγηση της δικαιοσύνης προκειμένου να εξασφαλίσει την μία ψήφο που χρειαζόταν.

«Οικονομικός πόλεμος»

Ο Μαδούρο διακηρύξε ότι θα καταπολεμήσει την διαφθορά από όπου και  αν προέρχεται, ακόμη και από τους κόλπους της κυβέρνησής του. Σημειώνει ακόμη ότι «θα προστατεύσει τον λαό από τον οικονομικό πόλεμο που δέχεται από τα επιχειρηματικά συμφέροντα της μπουρζουαζίας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Η συγκεκριμένη κίνηση θεωρείται ότι συσπειρώνει την εκλογική βάση του κυβερνώντος κόμματος, το οποίο ίδρυσε ο Ούγο Τσάβες, καθώς το τελευταίο διάστημα η δημοτικότητα του Ν. Μαδούρο εμφανιζόταν σε κάμψη.

Η χώρα παρουσιάζει βασικές ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης, όπως το γάλα και χαρτί υγείας. Ο Μαδούρο κατηγορεί τους επιχειρηματίες ότι παρουσιάζουν τεχνητές ελλείψεις, προκειμένου να ανεβάσουν τις τιμές στα ύψη.

Προέβη μάλιστα στην στρατιωτική κατάληψη εργοστασίου για να επιβλέψει την παραγωγή του χαρτιού υγείας.

Ο Μαδούρο εφαρμόζει μία αυστηρή πολιτική ελέγχου των τιμών προκειμένου να καταπολεμήσει τον υψηλό πληθωρισμό της τάξεως του 54% περίπου  και την αισχροκέρδεια.

Στρατός εναντίον επιχειρηματιών

Οι μειώσεις τιμών στα καταναλωτικά αγαθά έχουν φτάσει ακόμη και το 60% σε κάποιες περιπτώσεις, γεγονός που έχει δημιουργήσει κοσμοσυρροή έξω από τα καταστήματα.

Η επίβλεψη και επιβολή των μειώσεων γίνεται από τον στρατό. Ο Μαδούρο ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει νόμο που θα μειώσει αισθητά το περιθώριο κέρδους των καταστηματαρχών και επιχειρηματιών, πολλούς εκ των οποίων χαρακτήρισε «καπιταλιστικά παράσιτα».

Το τελευταίο καιρό έχουν συλληφθεί περισσότεροι από 100 επιχειρηματίες για «παράνομη κερδοσκοπία».

Η αντιπολίτευση επικρίνει τη συγκεκριμένη τακτική, θεωρώντας την ως καταστροφική για την οικονομία της Βενεζουέλας και προεξοφλώντας φυγή κεφαλαίων.

Προσπαθεί μάλιστα να προσδώσει τόνο δημοψηφίσματος κατά της κυβέρνησης στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές του Δεκεμβρίου.