Πολιτική
Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2013 07:37

Επιχείρηση Βενιζέλου να «μαζέψει» το κλίμα στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ

Συνεδριάζει το μεσημέρι, από κοινού με το Πολιτικό Συμβούλιο, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, με τον πρόεδρο του Κινήματος και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, να θέτει όπως, όλα δείχνουν, τους βουλευτές του προ των ευθυνών τους.

Συνεδριάζει το μεσημέρι, από κοινού με το Πολιτικό Συμβούλιο, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, με τον πρόεδρο του Κινήματος και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, να θέτει όπως, όλα δείχνουν, τους βουλευτές του προ των ευθυνών τους.

Ο κ. Βενιζέλος αναμένεται να ζητήσει από την κοινοβουλευτική του ομάδα να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων λίγο πριν από την οριστική έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο και την κρίση και φυσικά να καταδικάσει απερίφραστα την πρόσκληση σε «αποστασία», όπως χαρακτηρίζει ο ίδιος, τη σχετική δήλωση Τσίπρα.

Με δεδομένη τη σχεδόν διαλυτική εικόνα που εμφανίζει η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και τις κρίσιμες ψηφοφορίες που αναμένονται στη Βουλή και οι οποίες θα δοκιμάσουν την κυβερνητική πλειοψηφία, η σημερινή συνεδρίαση αποκτά ξεχωριστή σημασία.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες η εν λόγω συνεδρίαση όχι μόνο είναι εν γνώσει του Πρωθυπουργού, αλλά εντάσσεται σε μία γενικότερη προσπάθεια η οποία συναποφασίστηκε από τον κ. Σαμαρά και τον κ. Βενιζέλο, προκειμένου να καμφθούν οι όποιες αντιρρήσεις και ενστάσεις βουλευτών υπάρχουν για μείζονα θέματα.

Γι' αυτό και ο κ. Βενιζέλος, σε μία προσπάθεια  να διασφαλίσει τη συνοχή της κοινοβουλευτικής του ομάδας και κατ’ επέκταση τη συνοχή της κυβερνητικής πλειοψηφίας, θα ζητήσει από τα μέλη της, τέσσερις ημέρες μετά το προσκλητήριο Τσίπρα στους βουλευτές να πάψουν να στηρίζουν την μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης, να τηρήσουν ενιαία στάση στα κρίσιμα θέματα που αναμένεται να έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του γραμματέα της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ Π. Ρήγα στο Mega ότι οι βουλευτές του κόμματος «θα κληθούν να επιβεβαιώσουν αυτό που αποφασίσαμε όλοι, να συμμετέχουμε στην κυβέρνηση».

Οι φόβοι της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ εντάθηκαν μετά τις αντιδράσεις των περισσότερων βουλευτών για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, αλλά και τις τοποθετήσεις των βουλευτών Σκανδαλίδη, Μωραΐτη και Κασσή κατά τη συζήτηση της πρότασης μομφής του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της κυβέρνησης.

Παράλληλα η διαγραφή της κ. Τζάκρη, η αποχώρηση του Νίκου Σηφουνάκη από τα καθήκοντα του εισηγητή της Κ.Ο. για θέματα Ναυτιλίας και Υποδομών και μια ανάρτηση στο twitter που έκανε ένας από τους παλαιότερους φίλους του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, ο κ. Γιάννης Πανάρετος, στην οποία καλούσε το ΣΥΡΙΖΑ αν θέλει να κυβερνήσει προοδευτικά «να πείσει για τις προθέσεις του τους παπανδρεϊκούς και όχι να φλερτάρει με τους ΑΝΕΛ», ενίσχυσαν τους φόβους της ηγεσίας του κινήματος.\

Το αρνητικό για τον κ. Βενιζέλο κλίμα ολοκληρώθηκε και από δημοσιεύματα σε φιλικά, μέχρι πρότινος, για τον ίδιο μέσα ενημέρωσης για ενδεχόμενο παραίτησής του από την ηγεσία του κόμματος, λόγω της αδυναμίας του να ελέγξει την κοινοβουλευτική του ομάδα.

Τέλος, έχοντας στο πλευρό του σειρά στελεχών, όπως οι Π. Κουκουλόπουλος, Γ. Μανιάτης, Οδ.Κωνσταντινόπουλος, Χρ. Πρωτόπαπας και Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο κ. Βενιζέλος αναμένεται να εξαπολύσει σκληρή επίθεση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα βάζοντας φωτιά στο πολιτικό σκηνικό.

Τη γραμμή της ουδετερότητας επιλέγει η ΔΗΜΑΡ

Πρόβλημα σαφούς στίγματος απέναντι στην κοινωνία προκαλεί η ουδέτερη στάση της ΔΗΜΑΡ, σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του κόμματος. Ωστόσο το ίδιο στέλεχος, μιλώντας στο naftemporiki.gr, αναγνωρίζει ότι στην παρούσα συγκυρία και ενόψει του 2ου συνεδρίου του κόμματος στις 13 με 15 Δεκεμβρίου, η θέση του Φ. Κουβέλη ότι «δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις προγραμματικής συνεργασίας ούτε με την Κυβέρνηση ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ» είναι η καλύτερη δυνατή.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με στελέχη κοντά στον Φ. Κουβέλη, η ακραία πολλές φορές κόντρα του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ σε συνδυασμό με τις αποστάσεις που έχει πάρει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ απέναντι στο ΠΑΣΟΚ δημιουργούν ειδικές συνθήκες. Σε συνδυασμό με θέσεις που έχει εκφράσει κυρίως στο εξωτερικό ο Α. Τσίπρας όπως για παράδειγμα στο Όστιν του Τέξας οι συνθήκες αυτές γίνονται εκρηκτικές για την Αγίου Κωνσταντίνου.

Για παράδειγμα  λένε κάποιοι στη ΔΗΜΑΡ «η βασική μας  διαφορά με την Κουμουνδούρου είναι ότι για μας η κόκκινη γραμμή ήταν και είναι η συμμετοχή μας στο Ευρωπαϊκό εγχείρημα και στην ΟΝΕ». Μέχρι τώρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ότι αν μπουν σε μία ζυγαριά από τη μία τα λαϊκά συμφέροντα κι από την άλλη η ΟΝΕ τότε θα επιλέξει με βάση τα συμφέροντα της πρώτης. «Μετά το Όστιν αυτό φαίνεται να αλλάζει.    «Να δούμε», καταλήγουν, «αν αυτό θα ειπωθεί ευθαρσώς και στο εσωτερικό της χώρας».

Το σίγουρο είναι ότι η συνεχιζόμενη εσωστρέφεια στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ δεν αφήνει αδιάφορη την Αγίου Κωνσταντίνου. Επί του παρόντος κρατά διακριτικά αποστάσεις, όχι από την συγκυβέρνηση, αλλά από τις ασκούμενες πολιτικές, εγγράφοντας παρακαταθήκες για τo μέλλον, αφήνοντας ταυτόχρονα και ένα ανοιχτό παράθυρο προς τον ΣΥΡΙΖΑ από τη στιγμή που η Κουμουνδούρου και ειδικά ο Αλ. Τσίπρας κάνει στροφή προς το λεγόμενο κυβερνητισμό.
 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ