Κοινωνία
Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2013 21:25

Συνεχίζεται ο αναβρασμός στα ΑΕΙ

Συνεχίζεται ο αναβρασμός στο «μέτωπο» των ΑΕΙ, καθώς στις κινητοποιήσεις κατά της διαθεσιμότητας εισέρχονται και οι διοικητικοί υπάλληλοι του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και του Πανεπιστημίου Πατρών. Για ενδέκατη εβδομάδα παραμένουν κλειστά το ΕΚΠΑ και το ΕΜΠ.

Συνεχίζεται ο αναβρασμός στο «μέτωπο» των ΑΕΙ, καθώς στις κινητοποιήσεις κατά της διαθεσιμότητας εισέρχονται και οι διοικητικοί υπάλληλοι του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και του Πανεπιστημίου Πατρών, με απεργίες ως την Παρασκευή.

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) παραμένουν κλειστά για ενδέκατη εβδομάδα, μετά και τη νέα απόφαση των διοικητικών υπαλλήλων των δύο ιδρυμάτων να συνεχίσουν την απεργία τους, κατά της διαθεσιμότητας.

Το υπουργείο Παιδείας πάντως προσφεύγει ξανά στα δικαστήρια με αίτημα να κριθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία.

Η Σύνοδος των Πρυτάνεων από την πλευρά της ζητεί άμεση συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Παιδείας, «με σκοπό την έναρξη διαλόγου προκειμένου να βρεθούν λύσεις στα αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί».

«Η Σύνοδος Πρυτάνεων των ΑΕΙ, όπως έχει επανειλημμένα δηλώσει, είναι έτοιμη να συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων που έχει προκαλέσει στα Ελληνικά Πανεπιστήμια το μέτρο της διαθεσιμότητας. Για το λόγο αυτό ζητάει άμεση συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Παιδείας, με σκοπό την έναρξη διαλόγου προκειμένου να βρεθούν λύσεις στα αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του προεδρείου της Συνόδου.

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ κ. Πελεγρίνης είχε ζητήσει νωρίτερα άμεση αναστολή του μέτρου της διαθεσιμότητας, καλώντας το υπουργείο Παιδείας να «αφήσει τις εμμονές του».

«Κάνω έκκληση στο υπουργείο Παιδείας να αφήσει τις εμμονές του, ώστε να λειτουργήσει άμεσα το ΕΚΠΑ και να μην χαθεί το εξάμηνο. Η Πανεπιστημιακή κοινότητα στο σύνολό της έχει κατ' επανάληψη δηλώσει την αμετάκλητη απόφασή της για "Ανοιχτό Δημόσιο Πανεπιστήμιο"».

Ο κ. Πελεγρίνης κατηγόρησε το υπουργείο για τις επιλογές του, χαρακτήρισε μέσο πίεσης την παραίτηση των μελών της Συγκλήτου και επιβεβαίωσε ότι ζήτησε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για να αρθεί το αδιέξοδο.