Κοινωνία
Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2013 16:56

Αύξηση 62% των καταγγελιών για κακοποίηση παιδιών

Αύξηση 62% κατέγραψαν οι καταγγελίες στο Χαμόγελο του Παιδιού για παιδική κακοποίηση σε σχέση με το 2012. Από την αρχή του έτους ο Οργανισμός έχει δεχθεί καταγγελίες για κακοποίηση 1.151 παιδιών, το 41% των οποίων είναι ηλικίας έως έξι ετών.

Αύξηση 62% κατέγραψαν οι καταγγελίες στο Χαμόγελο του Παιδιού για παιδική κακοποίηση σε σχέση με το 2012. Από την αρχή του έτους ο Οργανισμός έχει δεχθεί καταγγελίες για κακοποίηση 1.151 παιδιών, το 41% των οποίων είναι ηλικίας έως έξι ετών.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο το Χαμόγελο του Παιδιού δέχθηκε 596 καταγγελίες σοβαρών περιστατικών κακοποίησης παιδιών. Σε ποσοστό 98% ήταν ανώνυμες.

Το 45% των καταγγελιών αφορούσε σωματική κακοποίηση, αύξηση κατά 83% σε σχέση με το 2012 και ένα άλλο 45% αφορούσε παραμέληση και εγκατάλειψη, αύξηση κατά 55% σε σχέση με το 2012, που όμως, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού Κ. Γιαννόπουλο, δεν οφείλεται στην οικονομική κρίση και τη φτώχεια, αλλά σε άλλα προβλήματα όπως η χρήση ναρκωτικών κλπ.

Επίσης, 4% των καταγγελιών αφορούσε σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, ποσοστό το οποίος δεν δείχνει την πραγματική διάσταση του προβλήματος. Άλλο ένα 4% αφορούσε ψυχολογική/συναισθηματική κακοποίηση, 1% αφορούσε εξώθηση ανηλίκου σε πορνεία και 1% εξώθηση σε επαιτεία.

Από τις 596 καταγγελίες που δέχθηκε το Χαμόγελο του Παιδιού, οι 213 (36%) αφορούσαν κακοποίηση και από τους δύο γονείς, 228 (38%) κακοποίηση από τη μητέρα και 110 (18,5%) κακοποίηση από τον πατέρα.

Το Χαμόγελο του Παιδιού χειρίστηκε 137 περιστατικά που αφορούσαν 227 παιδιά. Από αυτά, τα 166 (73%) είχαν ανάγκη άμεσης απομάκρυνσης από το οικογενειακό περιβάλλον τους, με τα 21 να μεγαλώνουν σήμερα σε Σπίτια στο Χαμόγελο του Παιδιού και τα 61 (27%) να έχουν ανάγκη, μαζί με τις οικογένειές τους, υποστηρικτικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Ο κ. Γιαννόπουλος υπογράμμισε τη σημασία που έχει η δημοσιοποίηση των στοιχείων και των φωτογραφιών παιδόφιλων για την προστασία των ανηλίκων και τη συγκέντρωση πληροφοριών για τους δράστες. 

Σύμφωνα με τα διεθνή στατιστικά στοιχεία, τα τελευταία 10 χρόνια οι ευρωπαϊκές τηλεφωνικές γραμμές έχουν δεχθεί περισσότερες από τρία εκατομμύρια κλήσεις μόνο για κακοποίηση και παραμέληση, με κύριους υπαίτιους τους γονείς. Τα κορίτσια καταγγέλλουν συναισθηματική κακοποίηση, ενώ τα αγόρια σωματική.

Σύμφωνα με το Χαμόγελο του Παιδιού, ο πολίτης πρέπει να αντιδρά όταν βλέπει επανειλημμένα ένα ατημέλητο και βρώμικο παιδί, ένα παιδί να περιπλανιέται μόνο του, ένα παιδί να ζητιανεύει, ένα παιδί να εκμυστηρεύεται ότι το παραμελούν, ότι του ασκούν σωματική βία ή ότι φοβάται.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν, μεταξύ άλλων, οι καλλιτέχνες Κάρμεν Ρουγγέρη, Σωκράτης Αλαφούζος, Ρένια Λοϊζίδου και ο παρουσιαστής παιδικών εκπομπών Χρήστος Δημόπουλος. Στο τέλος της παρουσίασης προβλήθηκε η ταινία μικρού μήκους «Ο Μικρός Βασιλιάς» του Σωκράτη Αλαφούζου, με θέμα τις επιπτώσεις της παιδικής βίας στην ενήλικη ζωή.

Προηγήθηκε συμβολικός περίπατος στο Πεδίον του Άρεως, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Κακοποίησης.

Πηγή: ΑΜΠΕ