Κόσμος
Πέμπτη, 02 Δεκεμβρίου 2004 18:36

Βολές του αμερικανού προξένου για τη στάση της Αγκυρας έναντι του Φαναρίου

Ιδιαίτερα επικριτικός για τη στάση της Αγκυρας έναντι του Οικουμενικού Πατριαρχείου, εμφανίστηκε ο γενικός πρόξενος των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη, Ντέιβιντ Αρτνρ, σε ομιλία του σε γέυμα προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Κωνσταντινούπολη.

«Όπως όλοι ξέρετε, η Πόλη είναι η σύγχρονη έδρα ενός από τα πλέον σεβαστά και σημαντικά ιδρύματα στον κόσμο, του Οικουμενικού Πατριαρχείου, του πρώτου μεταξύ των ίσων στην ηγεσία της Ορθοδόξου Εκκλησίας των 300 εκατομμυρίων, συμπεριλαμβανομένων και εκατομμυρίων Αμερικανών συμπατριωτών μου που στηρίζονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για πνευματική καθοδήγηση και κατεύθυνση», ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Αρτνρ.

Όπως σημειώσε στην ομιλία του ο αμερικανός διπλωμάτης, «το μέλλον και η βιωσιμότητα του Πατριαρχείου δεν έχουν εξασφαλιστεί, η Θεολογική Σχολή παραμένει κλειστή και εκατοντάδες ιστορικές περιουσίες έχουν δημευθεί. Η νομική κατάσταση του Πατριαρχείου και η δυνατότητα επιλογής νέων κληρικών παραμένει ερωτηματικό».

Και ο κ. Αρτνρ πρόσθεσε: «Εξακολουθούμε να θέτουμε σε κάθε ευκαιρία το θέμα αυτό στην τουρκική κυβέρνηση και επίσης ενθαρρύνουμε την τουρκική κυβέρνηση και τον τουρκικό λαό να καταλάβει τον ανεκτίμητο πλούτο που η Τουρκία έχει με το Οικουμενικό Πατριαρχείο».

Πηγή Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων