Διαβεβαιώσεις έδωσε στη Βουλή η κυβέρνηση πως η εμπορική συμφωνία της Ε.Ε. με τον Καναδά για τη φέτα είναι επωφελής και προστατεύει την ελληνική παραγωγή, χωρίς ωστόσο να πείσει τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ανεξάρτητους βουλευτές, που εξέφρασαν έντονες διαφωνίες.
Διαβεβαιώσεις έδωσε στη Βουλή η κυβέρνηση πως η εμπορική συμφωνία της Ε.Ε. με τον Καναδά για τη φέτα είναι επωφελής και προστατεύει την ελληνική παραγωγή, χωρίς ωστόσο να πείσει τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ανεξάρτητους βουλευτές, που εξέφρασαν έντονες διαφωνίες.
Ενημερώνοντας για το θέμα την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης είπε πως οι ισχυρισμοί περί μη κατοχύρωσης των ελληνικών δικαιωμάτων είναι παντελώς αστήρικτοι.
«Πρώτον στο δικό μας γήπεδο, την Ε.Ε. υπάρχει πλήρη κατοχύρωση, δεν υπάρχει καμία παραχώρηση. Φέτα στην Ε.Ε. μόνο Ελληνική. Κανένας από τους Καναδούς παραγωγούς δεν έχει δικαίωμα να πουλήσει το προϊόν του σε έδαφος της Ε.Ε., παρά μόνο ως λευκό τυρί, όχι ως φέτα» είπε ο κ. Μηταράκης.
Πρόσθεσε ειδικότερα ότι με τη συμφωνία δέχεται ο Καναδάς τη Φέτα ως ελληνικό ΠΟΠ – κατοχύρωση επί της αρχής, από τις υφιστάμενες συσκευασίες θα αφαιρεθούν σύμβολα, εικόνες και ονομασίες που παραπέμπουν στην Ελλάδα, θα υπάρχει σαφής επισήμανση στα προϊόντα αυτά ότι έχουν παραχθεί στον Καναδά (ευδιάκριτη και ευανάγνωστη αναγραφή της φράσης “Made in Canada”), όλοι οι νέοι παραγωγοί Καναδικού λευκού τυριού θα πρέπει, επιπροσθέτως των ανωτέρω, να αναγράφουν “feta-style cheese” ή “feta imitation cheese”, σε περίπτωση παραβίασης των περιορισμών θα παρεμβαίνει αυτεπαγγέλτως το Υπουργείο Εμπορίου του Καναδά και θα συμμορφώνει τους παραβάτες χωρίς να απαιτείται δικαστική συνδρομή, η οποία θα επιβάρυνε υπέρμετρα ειδικά τους μικροπαραγωγούς.
Ανέφερε ακόμη πως οι έλληνες παραγωγοί μπορούν να αυξήσουν τις ποσότητες που εξάγουν στον Καναδά καθώς στη συμφωνία υπάρχει ρήτρα για τον διπλασιασμό των ποσοστώσεων γαλακτοκομικών, που θα μπορούν να εξάγονται από την Ε.Ε στον Καναδά με μηδενικούς δασμούς, από 4% σε 8%.
«Εάν η συμφωνία ήταν ευνοϊκή για τα καναδικά συμφέροντα είναι βέβαιο ότι οι Καναδοί τυροπαραγωγοί δεν θα δήλωναν εξοργισμένοι με την κυβέρνησή τους», είπε ο Υφυπουργός και πρόσθεσε ότι «την άποψη ότι η Ελλάδα από τη συγκεκριμένη συμφωνία κέρδισε πολλά μου εξέφρασε σε πρόσφατη συνάντησή μας και ο Καναδός Γερουσιαστής, Ελληνικής καταγωγής Λίο Χουσάκος, ο οποίος και με παρέπεμψε σε σχετικές αναρτήσεις στο Διαδίκτυο».
Την ικανοποίησή τους για την ενημέρωση εξέφρασαν οι βουλευτές της ΝΔ (Γ. Καρασμάνης, Κ. Κόλλιας, Ιορδ. Τζαμτζής κ.ά.), σε αντίθεση με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
«Δεν είπατε ότι στη σελίδα 20 του τελικού κειμένου συμφωνίας γράφει επί λέξει: «Ο Καναδάς διατηρεί τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί την συνήθη ονομασία (αυτή που έχει καθιερωθεί) φυτικής ποικιλίας και ζωικής παραγωγής» και πιο κάτω έχει και παράδειγμα: Οι παραγωγοί μπορούν να πωλούν την ποικιλία της ελιάς Καλαμάτας και να χρησιμοποιούν το όνομα στην συσκευασία της», απάντησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Πετράκος, επισημαίνοντας ότι με την συμφωνία που έγινε «η Ε.Ε. πούλησε τα αγροτικά προϊόντα του Νότου για να μην έχουν δασμούς τα προϊόντα του Βορρά.
«Η ελληνική κυβέρνηση αποδέχθηκε να χάσει το μονοπώλιο στη χρήση των προϊόντων ΠΟΠ, ο Καναδάς να έχει δικαίωμα για παραγωγή φέτας, καθώς μόνο οι νέοι παραγωγοί υποχρεώνονται να γράφουν τύπου φέτα – και όπως καταλαβαίνετε το «τύπου» θα χρειάζεται μεγενθυτικό φακό για να το δεις» πρόσθεσε, ενώ προειδοποίησε ότι άλλες χώρες, όπως η Αίγυπτος, με παραγωγή ελιών, θα επικαλεστούν το προηγούμενο του Καναδά απαιτώντας ανάλογη μεταχείριση
«Εμείς εμφανιζόμαστε να μένουμε στην κατάσταση που είμαστε και να ανοίγουμε την Κερκόπορτα στις υπόλοιπες περιοχές», συμφώνησε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Β. Αποστόλου επισημαίνοντας ότι «ουσιαστικά δίνεται η δυνατότητα να χρησιμοποιούν και με την άδεια τη δική μας εντός του χώρου τους και να επεκταθούν».
«Δεν δώσαμε τίποτα στο ευρωπαϊκό έδαφος, κερδίσαμε στο καναδικό τα σύμβολα, την αναγραφή «τύπου»», αντέτεινε ο Ν. Μηταράκης και πρόσθεσε: «Θεωρείτε καλύτερο να αρνηθούμε τη φέτα και να μπορεί ο Καναδός να πουλά φέτα σε όλο τον κόσμο; Οι Καναδοί θα το δεχθούν με μεγάλη χαρά. Καταθέστε το γραπτώς και να το στείλουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αντί για 145 ονόματα προστατευόμενα να έχουμε 144».
«Το κρίσιμο είναι ότι ξηλώνεται το πουλόβερ της προστασίας της φέτας», υποστήριξε ο βουλευτης του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Κοδέλας. «Δεν ξηλώνουμε το πουλόβερ, κατοχυρώνουμε το προϊόν», σημείωσε ο Ν. Μηταράκης.
Έντονες διαφωνίες με την συμφωνία εξέφρασαν οι ανεξάρτητοι Βουλευτές Π. Μουτσινάς και Γ. Κασαπίδης. «Η αλήθεια απέχει από αυτά που είπατε», είπε ο Π. Μουτσινάς και πρόσθεσε ότι με τη συμφωνία «θυσιάζεται η χώρα, τα δικά μας προϊόντα, για να μπορέσει η Γερμανία να προωθήσει τις δικές της εξαγωγές».
«Η χώρα μας ζημιώνετε από αυτή τη συμφωνία αν υπογραφεί ως έχει», υποστήριξε και ο Γ. Κασαπίδης, επισημαίνοντας ότι «η φέτα είναι προϊόν που παράγεται στην Ελλάδα από τα αρχαία χρόνια. Πουλιέται ο ελληνικός πολιτισμός με αντιστάθμισμα την συμφωνία; Είναι ο Παρθενώνας της οικονομίας μας».
Ανέφερε ακόμη ότι πίσω από τις βιομηχανίες που διεκδίκησαν την άρση της πιστοποίησης της φέτας είναι και ελληνικές που ελέγχουν την παραγωγή γάλακτος στα Βαλκάνια και θα μπορούν να παράγουν φέτα, όπως και ότι στον Καναδά η μεγαλύτερη εταιρεία είναι σκοπιανή και παράγει τυρί με επωνυμία «Μακεδονική φέτα».