Πολιτική
Πέμπτη, 02 Δεκεμβρίου 2004 19:55

Συμπαράσταση Χριστόδουλου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Την θερμή συμπαράσταση τόσο του ιδίου προσωπικώς, όσο και της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/12/01/984986.htm , «μετά τις νέες προκλήσεις της τουρκικής κυβέρνησης που στρέφονται κατά της Πανορθοδόξως αναγνωρισμένης Οικουμενικότητας Αυτού», εκφράζει με επιστολή του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος.

«Στις δύσκολες και κρίσιμες αυτές στιγμές βρισκόμαστε σε αγωνιστική εγρήγορση για τη διάσωση των απαράγραπτων δικαίων της Μητρός Εκκλησίας, τα οποία υπερασπιζόμαστε με σθένος και αποφασιστικότητα», αναφέρει, μεταξύ άλλων ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας.

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος δήλωσε πως η υποστήριξη της Ελλάδας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι «δεδομένη, σταθερή, διαρκής και πολύπλευρη» http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/12/02/985332.htm .

Το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι «η λειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης όπως ρητά έχει αναφερθει στις σχετικές εκθέσεις της Ε.Ε., είναι ένα ζήτημα που αφορά τις θρησκευτικές ελευθερίες στην Τουρκία και συμπεριλαμβάνεται στα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης τα οποία η Τουρκία καλείται να εκπληρώσει. Στις 17 Δεκεμβρίου η ελληνική κυβέρνηση και οι ευρωπαίοι εταίροι μας θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι η Τουρκία πράγματι εκπληρώνει και αυτό το πολιτικό κριτήριο.

Για την πρόσφατη στάση της Τουρκίας και την δήλωση του τούρκου πρωθυπουργού για το θέμα της Οικουμενικότητας του Πατριαρχείου της Κωνσταντινουπόλεως, θα θέλαμε να εκφράσουμε την απογοήτευσή μας που μία σύγχρονη και δημοκρατική χώρα όπως επιθυμεί να γίνει η Τουρκία, εγκλωβίζεται στο παρελθόν, βλέπει με εσωστρέφεια ένα ζήτημα θρησκευτικό όπως είναι η Οικουμενικότητα του Πατριαρχείου, που αναγνωρίζεται διεθνώς από όλη την Παγκόσμια Κοινότητα ανεξαρτήτως θρησκευτικού δόγματος».