Πολιτική
Παρασκευή, 03 Δεκεμβρίου 2004 11:40

Παγκόσμια ημέρα των ατόμων με αναπηρία η σημερινή

Ο σεβασμός στη διαφορετικότητα και η αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρίες είναι η απτή απόδειξη ότι οι θεμελιώδεις αξίες της πολιτείας ισχύουν για όλους τους Έλληνες ανεξαιρέτως. Τα παραπάνω τόνισε χθες ο υφυπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γ. Κωνσταντόπουλος, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρίες.

Η βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας και πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που απασχολούν τα άτομα με αναπηρία δήλωσε:

«Μια σύγχρονη Πολιτεία, μια σύγχρονη κοινωνία έχει υποχρέωση να πράττει έτσι ώστε οι οικουμενικές αξίες του ανθρώπου (η ελευθερία, η ισότητα και η αλληλεγγύη) να είναι αγαθά που μπορούν να απολαμβάνουν όλοι. Τα άτομα με αναπηρία, πρέπει να μπορούν να ασκούν ισότιμα τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους πολίτες.

Οι ανάπηροι συμπολίτες μας αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας (το 10% περίπου του ελληνικού πληθυσμού).

Είναι αλήθεια ότι η αναπηρία συνεπάγεται και ιδιαίτερες ανάγκες, αλλά οι ανάπηροι διαθέτουν ακόμη πολλά ταλέντα και ικανότητες, τα οποία αναμφισβήτητα μπορούν και πρέπει να αξιοποιηθούν, προς όφελος όχι μόνο του ατόμου με αναπηρία, αλλά και της κοινωνίας γενικότερα.

Η Κυβέρνηση οφείλει να ανταποκρίνεται με ευαισθησία στις βασικές ανάγκες των συμπολιτών μας με αναπηρία, για ισότιμη και πλήρη συμμετοχή στην κοινωνική, οικονομική, πολιτική και πολιτιστική ζωή της χώρας και να εργάζεται σταθερά προς αυτή την κατεύθυνση.

Για να εφαρμοστεί μια ριζοσπαστική και ουσιαστική πολιτική στον τομέα των ατόμων με αναπηρία απαιτείται η δράση και ο συντονισμός της Κυβέρνησης, όλων των κομμάτων, των εμπλεκομένων φορέων και κάθε πολίτη της πατρίδας μας ξεχωριστά. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει και επιβάλλει τη στενή και ειλικρινή συνεργασία όλων.

Κάθε Ελληνίδα και Έλληνας οφείλει να αντιμετωπίζει τους αναπήρους συμπολίτες μας όχι ως ασθενείς και ως αντικείμενα ελεημοσύνης, αλλά ως ανεξάρτητους και ισότιμους πολίτες.

Το θετικό κλίμα που δημιουργήθηκε με τη διοργάνωση των Παραολυμπιακών Αγώνων στη χώρα μας, έδειξε ότι ο ελληνικός λαός είναι έτοιμος να αναθεωρήσει τις λανθασμένες αντιλήψεις του περί αναπηρίας. Ο ανάπηρος δεν θεωρείται πια αόρατος και αποκλεισμένος, αλλά άτομο που διεκδικεί συμμετοχή στο κοινωνικό γίγνεσθαι και το μερτικό του στη χαρά της ζωής.

Τα ΜΜΕ μπορούν κι αυτά να βοηθήσουν στην άρση των διακρίσεων κατά των αναπήρων: αν αποβάλλουν τα αρνητικά στερεότυπα που συχνά προβάλλουν και αν λάβουν υπ’ όψιν τους αναπήρους ακροατές και θεατές, π.χ., με περισσότερα προγράμματα στη νοηματική γλώσσα για τους κωφούς και με ηχητική μετάφραση από ξένες γλώσσες (και όχι μόνο με υπότιτλους) για την πληροφόρηση των τυφλών».