Πολιτική
Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2013 18:25

ΥΠΕΞ: Ταύτιση απόψεων Σαμαρά – Βενιζέλου για την εξωτερική πολιτική

Για πλήρη ταύτιση απόψεων και συμφωνίας μεταξύ του Πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και ΥΠΕΞ στη στρατηγική και τους χειρισμούς της εξωτερικής πολικής, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Κ. Κούτρας.

Για πλήρη ταύτιση απόψεων και συμφωνίας μεταξύ του Πρωθυπουργού, Αντ. Σαμαρά, και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλου στη στρατηγική και τους χειρισμούς της εξωτερικής πολικής, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Κ. Κούτρας, σχολιάζοντας δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας.

Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου ως προς τη συνάντηση του διαπραγματευτή της τουρκοκυπριακής κοινότητας με τον γ.γ. του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, προκειμένου να διευκολυνθεί η απευθείας συνάντηση του διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής κοινότητας με τον γ.γ. του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τον κ. Κούτρα, υπάρχει ταύτιση απόψεων και συμφωνία, με τον Πρωθυπουργό και τον ΥΠΕΞ να βρίσκονται σε συνεχή επαφή.

«Αν αυτό ισχύει μια φορά για όλα τα κεφάλαια της κυβερνητικής πολιτικής, στο πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας των δύο κομμάτων της κυβερνητικής συνεργασίας, ισχύει δύο φορές για τα εθνικά θέματα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όπως υπενθύμισε ο κ. Κούτρας, η ελληνική Κυβέρνηση, «άρα από κοινού ο Πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης» αποδέχθηκε τη σχετική πρόταση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ακριβώς για να διευκολυνθεί η απευθείας επαφή του διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής κοινότητας με την τουρκική Κυβέρνηση.

«Έχει υπογραμμιστεί, επανειλημμένως, ότι η συνάντηση αφορά τον εκπρόσωπο της τουρκοκυπριακής κοινότητας, δηλαδή οντότητας που προβλέπεται από το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας του 1960 και όχι τον εκπρόσωπο του ψευδοκράτους, η άμεση ή έμμεση αναγνώριση του  οποίου ρητά απαγορεύεται από τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» πρόσθεσε.

Συναντήσεις των ηγετών ή των εκπροσώπων των δύο κοινοτήτων γίνονται συνεχώς, χωρίς ποτέ να τεθεί ζήτημα έμμεσης αναγνώρισης του ψευδοκράτους, δήλωσε ο κ. Κούτρας.

«Έχει, επίσης, κατ´επανάληψη, τονισθεί και από την ελληνική και από την κυπριακή Κυβέρνηση ότι ούτε τίθεται, ούτε πρόκειται να γίνει αποδεκτό, άμεσα ή έμμεσα, οποιοδήποτε σχήμα δήθεν “τετραμερούς”» κατέληξε.