Βρετανοί και καναδοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι παραλείψεις στα δεδομένα γύρω από τις θερμοκρασίες των τελευταίων 15 χρόνων στην Αρκτική ενδέχεται να ευθύνονται εν μέρει για αυτό που οι λεγόμενοι αμφισβητίες της κλιματικής αλλαγής ερμηνεύουν ως «παύση» στην παγκόσμια υπερθέρμανση.
Βρετανοί και καναδοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι παραλείψεις στα δεδομένα γύρω από τις θερμοκρασίες των τελευταίων 15 χρόνων στην Αρκτική ενδέχεται να ευθύνονται εν μέρει για αυτό που οι λεγόμενοι αμφισβητίες της κλιματικής αλλαγής ερμηνεύουν ως «παύση» στην παγκόσμια υπερθέρμανση. Οι επιστήμονες επιχείρησαν με τη μελέτη τους να καλύψουν τα κενά, παρουσιάζοντας τα συμπεράσματά τους σε επιθεώρηση της Βασιλικής Εταιρείας Μετεωρολογίας.
Ο Κέβιν Κάουταν από το πανεπιστήμιο του Γιορκ και ο Ρόμπερτ Γουέι από το πανεπιστήμιο της Οτάβα λένε ότι τα στοιχεία, πάνω στα οποία βασίζεται το αρχείο της βρετανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για τις επιφανειακές θερμοκρασίες, καλύπτουν μόνο το 84% του πλανήτη, αγνοώντας σε μεγάλο βαθμό τους πόλους, καθώς και τμήματα της Αφρικής, όπου υπάρχουν ελάχιστοι μετεωρολογικοί σταθμοί.
«Ανακατασκευάζοντας» τις «χαμένες» θερμοκρασίες με τη χρήση ενός συνδυασμού δορυφορικών παρατηρήσεων, επιφανειακών δεδομένων από μετεωρολογικούς σταθμούς και της στατιστικής τεχνικής του Kringing, οι δύο επιστήμονες υποστηρίζουν ότι στην πραγματικότητα οι θερμοκρασίες έχουν ανεβεί 2,5 φορές ταχύτερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις του Met Office. Συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων από την Αρκτική, η άνοδος συνεχίζεται με τους ίδιους ρυθμούς από τη δεκαετία του 1980.
«Αναπτύξαμε μια μέθοδο αξιοποίησης δορυφορικών δεδομένων για να καλύψουμε τα κενά στα δεδομένα της μετεωρολογικής υπηρεσίας. Τα παγκόσμια στοιχεία μας δείχνουν ότι οι επιφανειακές θερμοκρασίες ανεβαίνουν 2,5 φορές ταχύτερα από τις εκτιμήσεις της υπηρεσίας τα τελευταία 16 χρόνια», δήλωσε στον Independent ο Δρ. Κάουταν. «Η μεταβολή στη θερμοκρασία σε ετήσια βάση δεν είναι πολύ μεγάλη, όμως εάν οι αλλαγές εξεταστούν συνολικά, η διαφορά στις πρόσφατες τάσεις των θερμοκρασιών είναι αξιοσημείωτη.»
Αναφερόμενος στην αντίληψη ότι η παγκόσμια υπερθέρμανση έχει σταματήσει, ο Κάουταν λέει ότι τα συμπεράσματα της μελέτης καταδεικνύουν το αντίθετο. Αναγνωρίζει ωστόσο ότι τα 16 χρόνια «είναι μια πολύ μικρή περίοδος για να εξαχθούν αξιόπιστα συμπεράσματα».