Κόσμος
Σάββατο, 16 Νοεμβρίου 2013 22:05

Αίγυπτος: Λύση μέσω διαλόγου προτείνει για πρώτη φορά η Μουσ. Αδελφότητα

Την διευθέτηση της πολιτικής κρίσης στη χώρα μέσω διαλόγου ζητεί υπό όρους μετωπικό σχήμα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Την διευθέτηση της πολιτικής κρίσης στη χώρα μέσω διαλόγου, υπό τον όρο η υποστηριζόμενη από το στρατό κυβέρνηση να σταματήσει την πάταξή της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ζητεί μετωπικό σχήμα της ισλαμιστικής οργάνωσης.

Είναι η πρώτη φορά που η Εθνική Συμμαχία Υποστήριξης της Νομιμότητας, η οποία συγκροτήθηκε σαν πλατύ σχήμα κατά της ανατροπής του ισλαμιστή Μοχάμεντ Μόρσι στις 3 Ιουλίου από τις ένοπλες δυνάμεις κάνει μια τέτοια προσφορά δημόσια, μετά την βίαιη διάλυση των καταυλισμών των ισλαμιστών που διαδήλωναν στο Κάιρο το καλοκαίρι.

Στην πρόταση, δεν τίθεται ως προϋπόθεση η αποκατάσταση του εκδιωχθέντος προέδρου Μόρσι στην εξουσία.

Η συμμαχία δεν δεχόταν έως τώρα να αναγνωρίσει τις αρχές που εγκατέστησε ο στρατός.

Το Σάββατο, ωστόσο, ανακοίνωσε ότι «καλεί όλες τις επαναστατικές δυνάμεις, τα πολιτικά κόμματα και τις προσωπικότητες που εμφορούνται από πατριωτισμό να αρχίσουν έναν βαθύ διάλογο για την έξοδο από τη σημερινή κρίση». Η συμμαχία είναι έτοιμη να εξετάσει «όλες τις λύσεις που θα οδηγήσουν στο να αποκατασταθεί η σταθερότητα».

Ο Ιμάμ Γιούσεφ, ηγέτης του κόμματος Ασαλά, το οποίο συμμετέχει στη συμμαχία, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι ισλαμιστές δεν θέτουν «κανέναν όρο» για τον διάλογο. Στέλεχος, ωστόσο, του κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, του πολιτικού βραχίονα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, εξήγησε ότι οι ισλαμιστές είναι ανοικτοί σε μια συζήτηση για την παραίτηση του κ. Μόρσι, υπό τον όρο να τηρηθεί το Σύνταγμα.

Δεν έχει υπάρξει επίσημη απάντηση από τις αρχές και δεν είναι σαφές το πώς αντιμετωπίζουν την έκκληση η κυβέρνηση ή ο στρατός.

Η έκκληση ενδέχεται να σηματοδοτεί την προθυμία της Αδελφότητας να σταματήσει τις μαζικές κινητοποιήσεις που έχουν ανακοινωθεί ενόψει της ερχόμενης εβδομάδας, μειώνοντας τον κίνδυνο να ξεσπάσουν νέα επεισόδια βίας.

Ο Μοχάμεντ Άλι Μπισρ, ένας από τους ηγέτες της οργάνωσης, που την είχε εκπροσωπήσει στις διαβουλεύσεις με δυτικούς διπλωμάτες που προσπαθούσαν να συμβάλλουν στον τερματισμό των κινητοποιήσεων μέσω διαπραγματεύσεων πριν οι αρχές να προχωρήσουν στην αιματηρή καταστολή τους το καλοκαίρι, τόνισε ότι η προσφορά για την έναρξη διαλόγου έχει χρονική προθεσμία «δύο εβδομάδων».

Ο κ. Μπισρ, ένα από τα λίγα κορυφαία στελέχη της Αδελφότητας που δεν βρίσκεται στη φυλακή, θεωρείται προσωπικότητα που μπορεί να διαπραγματευτεί με την κυβέρνηση.