Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, στο μέτρο που υποκρύβει μία πρώτη αλλαγή στάσης του Βερολίνου, παρουσιάζει το ραντεβού της επόμενης Παρασκευής του Πρωθυπουργού με την γερμανίδα καγκελάριο.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, στο μέτρο που υποκρύβει μία πρώτη αλλαγή στάσης του Βερολίνου, παρουσιάζει το ραντεβού της επόμενης Παρασκευής του Πρωθυπουργού με την γερμανίδα καγκελάριο.
Κυρίως γιατί θα λάβει χώρα σε μία χρονική συγκυρία όπου το ελληνικό πρόβλημα χρέους είναι σε οριακό σημείο, με την κυβέρνηση να βρίσκεται αντιμέτωπη με δυσκολίες στο εσωτερικό της χώρας, που καθιστούν σχεδόν αδύνατη τη λήψη και νέων μέτρων δημοσιονομικού χαρακτήρα, και με αφόρητες πιέσεις από την τρόικα για συνέχιση του προγράμματος και πέραν της λήξης του, κάτι που κατά πολλούς σημαίνει και νέα μέτρα.
Συνεργάτες του κ. Σαμαρά σημειώνουν ότι ο Πρωθυπουργός εδώ και δύο και πλέον μήνες έχει αναφερθεί στην ανάγκη η διαπραγμάτευση με τους δανειστές μας να έχει και πολιτικό χαρακτήρα και όχι αυστηρά τεχνοκρατικό. Υπενθυμίζουν μάλιστα ότι ο κ. Σαμαράς έχει αναλάβει σχετική πρωτοβουλία. Γι’ αυτό το σκοπό άλλωστε ο Πρωθυπουργός έχει επιλέξει αντί για τις συναντήσεις με τους εκπροσώπους της τριμερούς τις συναντήσεις με τους ευρωπαίους ομολόγους του.
Η ανακοίνωση και η κοινή συνέντευξη Τύπου που θα ακολουθήσει των δύο πολιτικών, την ώρα μάλιστα που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος συναντήσεων με την τρόικα στην Ελλάδα - συνεπώς θα υπάρχει και μία σαφή εικόνα για το που πάμε - θα είναι ενδεικτική και των προθέσεων της άλλης πλευράς.
Στελέχη κοντά στον Πρωθυπουργό σημειώνουν ότι η ελληνική πλευρά αναμένει τη συνάντηση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για ένα ακόμη λόγο: οι διαπραγματεύσεις, λένε, μεταξύ του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών της κ. Μέρκελ και του SPD έχουν ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο μέρος τους. Με δεδομένη τη θετικότερη για τη χώρα μας στάση του SPD, μένει να δούμε αν θα συνοδευτεί και από αλλαγή στάσης.
Σε κάθε περίπτωση για το Μαξίμου η συνάντηση της ερχόμενης Παρασκευής σημαίνει πολλά. Πρώτον, διότι από το διάλογο ουδείς βγαίνει χαμένος. Δεύτερον, διότι από την προτροπή Μέρκελ, στο περιθώριο της προηγούμενης συνόδου κορυφής, «μιλήστε με την τρόικα και εφαρμόστε τα συμφωνηθέντα» μέχρι το γεύμα εργασίας της ερχόμενης Παρασκευής υπάρχει απόσταση. Αν αυτή η απόσταση απηχεί και αλλαγή στάσης του Βερολίνου μένει να το δούμε, λέει κυβερνητικό στέλεχος. Άλλωστε, ουδείς μπορεί να αποκλείσει και το ενδεχόμενο ο Πρωθυπουργός να γίνει αποδέκτης πιέσεων από την πλευρά της κ. Μέρκελ να «τρέξει» τα ανοιχτά θέματα.
Πάντως το Μαξίμου ελπίζει το κλίμα στη συνάντηση να είναι καλύτερο αν, όπως λέει, επιτευχθεί πρόοδος στις συναντήσεις που θα έχει η τρόικα σήμερα και αύριο στην Ελλάδα με τον κ. Στουρνάρα και τον κ. Βρούτση.
Ο κ. Σαμαράς θα ταξιδέψει στο Βερολίνο προκειμένου να συμμετάσχει στην ετήσια «Συνάντηση Ηγετών» που διοργανώνει η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung και στην οποία θα είναι βασικός ομιλητής το Σάββατο 23 Νοεμβρίου. Θα έχει μάλιστα τη δυνατότητα να συνομιλήσει και με τον ιταλό πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, αλλά και τον επικεφαλής της Μπούντεσμανκ Γενς Βάιντμαν.
Αν πάντως αλλάζει κάτι, καταλήγει στέλεχος του Μαξίμου, είναι ότι η γερμανική πλευρά μετά τα πρόσφατα κρούσματα ακραίας βίας στη χώρα μας και τις πολιτικές εξελίξεις με την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ ή ακόμη και για δικούς της εσωτερικούς λόγους δείχνει να αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα και μιας πολιτικής προσέγγισης του ελληνικού προβλήματος. Κάτι που αποτελούσε και αποτελεί πάγια θέση της κυβέρνησης και του κ. Σαμαρά προσωπικά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ