Πολιτική
Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2013 14:59

Μηνύματα της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Στα επίκαιρα μηνύματα της εξέγερσης του Πολιτεχνείου αναφέρεται η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας σε ανακοινώσεις με αφορμή την 40η επέτειο της 17ης Νοέμβρη.

Στα επίκαιρα μηνύματα της εξέγερσης του Πολιτεχνείου αναφέρεται η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας σε ανακοινώσεις με αφορμή την 40η επέτειο της 17ης Νοέμβρη.

Οι τριήμερες εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου άνοιξαν σήμερα με την κατάθεση στεφάνων και αναμένεται θα κορυφωθούν την Κυριακή με την καθιερωμένη πορεία, ενώ επί ποδός θα βρίσκονται περίπου 7.000 - 8.000 αστυνομικοί για την αποφυγή τυχόν επεισοδίων. Λόγω των εκδηλώσεων μνήμης, σε ισχύ έχουν τεθεί ήδη από σήμερα έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε οδούς γύρω από το Πολυτεχνείο έως την Πλατεία Κάνιγγος.

Κ. Παπούλιας: Οι εξεγερμένοι του Πολυτεχνείου έδωσαν ειρηνικό αγώνα

Στην κραυγή των εξεγερμένων «Είμαστε άοπλοι» εστιάζει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, στο μήνυμά του.

Όπως αναφέρει ο κ. Παπούλιας, «ο αγώνας τους ήταν αποφασιστικός και δυναμικός αλλά ειρηνικός, δεν προέταξαν βία, υπέστησαν βία, έδωσαν μια ηρωική μάχη για τη δημοκρατία, η οποία αποτελεί και θα αποτελεί σημείο αναφοράς για τη νέα γενιά και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, κατάφεραν να κερδίσουν παλλαϊκή αποδοχή και το σεβασμό κάθε πολίτη».

«Ο τρόπος με τον οποίο διεκδίκησαν την ελευθερία όλων μας και πήραν πάνω τους τη συλλογική υπόθεση είναι βαθιά διδακτικός  - πέρασαν 40 χρόνια και ακόμη προκαλεί συγκίνηση και δέος η εικόνα των άοπλων μπροστά στα τανκς» καταλήγει.

Ευ. Βενιζέλος: Να μην επιτρέψουμε να γίνουν οι νέοι μία χαμένη γενιά

Στην «πάντα ενεργή» μνήμη των δεινών που προκάλεσε η δικτατορία αναφέρεται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος.

Όπως τονίζει ο κ. Βενιζέλος, μόνος ουσιαστικός τρόπος για να τιμηθεί η επέτειος είναι η συσπείρωση όλων των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων κατά του νεοναζισμού, της βίας, της ξενοφοβίας και του ρατσισμού.

«Η  εξέγερση του  Νοέμβρη του 1973, υπήρξε πρωτίστως μία υπόθεση της νεολαίας.  Σήμερα,  που οι νέοι άνθρωποι βιώνουν μία κρίση για την οποία δεν ευθύνονται, είναι ευθύνη και χρέος όλων μας, τιμώντας έτσι την εξέγερση του Νοέμβρη του ‘73 αλλά και όλα τα θύματα του αντιδικτατορικού αγώνα, να μην επιτρέψουμε να γίνουν μία χαμένη γενιά λόγω ανεργίας και απογοήτευσης», προσθέτει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Χαρακτηρίζει επίσης ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η ελληνική κοινωνία, στη μεγάλη της πλειοψηφία, έχει πλέον την αποφασιστικότητα που απαιτείται προκειμένου η χώρα να ξεπεράσει και τη δημοσιονομική κρίση, ενώ υπογραμμίζει τη σημασία διαφύλαξης «της εθνικής μας ενότητας και της κοινωνικής συνοχής». 

Ανδ. Παπαμιμίκος: Πολιτική σταθερότητα μακριά από άκρα και ακρότητες

Στον αναβρασμό στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, στην οικονομική πολιτική αλλά και στα περί άκρων και ακροτήτων αναφέρθηκε ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος, σε δήλωσή του.

«Τιμούμε, στις 17 Νοεμβρίου, τους αγώνες της νέας γενιάς για Παιδεία και Δημοκρατία» είπε ο κ. Παπαμιμίκος και πρόσθεσε πως παράλληλα βγάζουμε και ουσιαστικά διδάγματα: «Για διαρκή αναβάθμιση της Παιδείας που μπορεί να επιτυγχάνεται μόνο με ανοιχτά Πανεπιστήμια, για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων που χρειάζονται για να διασφαλιστεί η νέα προοπτική και να αναγεννηθούν οι προσδοκίες των Ελλήνων, αλλά και την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας, μακριά από άκρα και ακρότητες».

ΣΥΡΙΖΑ: Το Πολυτεχνείο ζει στους αγώνες του σήμερα

«Ζωντανό παράδειγμα ανιδιοτέλειας και αγωνιστικής συλλογικής δράσης» και «πηγή έμπνευσης για μια ολόκληρη ζωή» χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την εξέγερση του 1973.

«Σαράντα χρόνια μετά, το Πολυτεχνείο είναι εδώ για να μας υπενθυμίζει το νόημά του και να εμπνέει τους αγώνες του σήμερα: Για την οριστική απελευθέρωση της χώρας από την θηλιά των μνημονίων. Για την υπεράσπιση της κοινωνικής συνοχής και την προστασία των αδύναμων», αναφέρει η Κουμουνδούρου.

Όπως σημειώνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το Πολυτεχνείο συνεχίζει να δείχνει το δρόμο για το πως ο λαός όταν πιστεύει στις δυνάμεις του, μπορεί να αμφισβητήσει τη λογική των μονόδρομων και να  οργανώσει τις αντιστάσεις ενάντια στην καταπίεση και τον αυταρχισμό.

«Σε μια περίοδο όπου η δικομματική κυβέρνηση του μνημονίου πραγματοποιεί μια ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματα της πλειοψηφίας της κοινωνίας, με τη δημοκρατία να συρρικνώνεται και τον αυταρχισμό και την καταστολή να αποτελούν καθημερινότητα, η μόνη διέξοδος, για τους εργαζομένους και τη νεολαία, είναι η οργανωμένη και συλλογική δράση, η ρήξη και η συλλογική αντίσταση απέναντι στην πολιτική της εξαθλίωσης», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δηλώνει επίσης ότι η αξιωματική αντιπολίτευση απαντά με τη μνήμη «απέναντι στη λήθη και σε αυτούς που καταριούνται την Μεταπολίτευση ως συμφορά για τον τόπο, απέναντι στην προσπάθεια που επιχειρείται από λογής λογής ακροδεξιούς, με αιχμή το νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής, να αθωωθεί η στρατιωτική δικτατορία.

«Τώρα ήρθε η ώρα να πάρουμε πραγματικά τις ζωές μας στα χέρια μας. Να διώξουμε την κυβέρνηση του μνημονίου και να αγωνιστούμε για μια κυβέρνηση που θα υπηρετεί την κοινωνία και τις ανάγκες της», επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «το Πολυτεχνείο ζει στους αγώνες του σήμερα για Δημοκρατία, Ισότητα, Κοινωνική Απελευθέρωση».

Νεολαία Ανεξάρτητων Ελλήνων: Πιο επίκαιρα από ποτέ τα μηνύματα του Πολυτεχνείου

Τα μηνύματα που εκπέμπουν τα γεγονότα του Πολυτεχνείου στις 17 Νοεμβρίου 1973 είναι πιο επίκαιρα από ποτέ, σημειώνει από την πλευρά της η νεολαία των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

«Απέναντι σε πολιτικές που απεργάζονται τη συντριβή του κοινωνικού ιστού, το διχασμό στην ελληνική κοινωνία και τελικά το κέρδος του ξένου παράγοντα και των εγχώριων υπαλλήλων του εις βάρος του ελληνικού λαού, η απάντησή μας είναι μία, σταθερή και αταλάντευτη: ενότητα, αντίσταση, αντίδραση. Για να εισέλθει ξανά η Ελλάδα στον ίσιο δρόμο της νομιμότητας, της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και της κοινωνικής ηρεμίας», προστίθεται στην ανακοίνωση.

ΔΗΜΑΡ: Ορόσημα τα αιτήματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

«Ορόσημα και περισσότερο επίκαιρα από ποτέ» αποτελούν σύμφωνα με τη ΔΗΜΑΡ τα αιτήματα της εξέγερσης του ‘73 για ισότητα και δημοκρατικά δικαιώματα.

Σε μήνυμά του για την επέτειο του Πολυτεχνείου το κόμμα τονίζει ότι «η νέα γενιά σήμερα μαστίζεται από την κρίση και την ανεργία» και «βλέπει τις προοπτικές της να συρρικνώνονται και τα όνειρά της να χάνονται», αλλά, όπως σημειώνει, «αρνείται να τεθεί στο περιθώριο της ιστορίας» και «να αποτελέσει τη χαμένη γενιά».

«Για να επιτευχθεί αυτό δεν πρέπει να υποκύψει στα ψευδοδιλλήματα και το λαϊκισμό, αναγνωρίζοντας παράλληλα ως το μεγαλύτερο χρέος της την αδιάκοπη μάχη ενάντια στα φαινόμενα φασισμού και τη διαφύλαξη της Δημοκρατίας. Ειδικά σε μια εποχή που φαντάσματα του παρελθόντος ξανά την επιβουλεύονται», καταλήγει η Δημοκρατική Αριστερά.

ΚΚΕ: Αστείρευτη πηγή έμπνευσης η αντιδικτατορική πάλη

«Αστείρευτη πηγή έμπνευσης και διδαγμάτων για την αξία της οργανωμένης πάλης του λαού και της νεολαίας» χαρακτηρίζει το ΚΚΕ τον ξεσηκωμό του Νοέμβρη του '73, την κατάληψη της Νομικής που προηγήθηκε και την αντιδικτατορική πάλη.

Στο μήνυμά του, το Πολιτικό Γραφείο της Κ.Ε. του Κομμουνιστικού Κόμματος τονίζει ότι «πρέπει να δοθεί αποστομωτική απάντηση στην εκστρατεία πολλών κομμάτων και μηχανισμών του συστήματος με στόχο τη συκοφάντηση και το σβήσιμο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου».

Καλεί επίσης τον λαό «να απομονώσει τη ναζιστική Χρυσή Αυγή», καθώς και «να αποκρούσει τη χρηματοδοτούμενη και με προγράμματα σήμερα, εκστρατεία της Ε.Ε. για την προώθηση της ανιστόρητης θεωρίας των δύο άκρων, της ταύτισης του κομμουνισμού με το τέρας του ναζισμού- φασισμού που είναι γέννημα του καπιταλισμού».