Διαθέσιμα σε χιλιάδες developers θα είναι πλέον τα «μυστικά» του υπερυπολογιστή Watson της ΙΒΜ, χάρη στη νέα πλατφόρμα cloud development της εταιρείας.
Διαθέσιμα σε χιλιάδες developers θα είναι πλέον τα «μυστικά» του υπερυπολογιστή Watson της ΙΒΜ, χάρη στη νέα πλατφόρμα cloud development της εταιρείας.
Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στο ΑΡΙ (application programming interface) του Watson, σε ένα «πακέτο» εργαλείων για developers και σε εκπαιδευτικό υλικό.
«Η κεντρική ιδέα είναι ότι ο Watson δεν είναι μόνο της ΙΒΜ. Είναι μία τεχνολογία την οποία θα μοιραστούμε για να τροφοδοτήσουμε μία νέα εποχή “γνωσιακών” (cognitive) εφαρμογών, για νέες επιχειρήσεις, προϊόντα και υπηρεσίες, και να μεταμορφώσουμε βιομηχανίες οι οποίες χρησιμοποιούν την γνωσιακή τεχνολογία» δήλωσε με ανακοίνωσή της στο Mashable η εταιρεία.
Το όραμα της ΙΒΜ για τις εφαρμογές που θα αναπτυχθούν μέσω της συγκεκριμένης πλατφόρμας περιλαμβάνει λογισμικό που θα διευκολύνει τις αγορές, καθώς και «έξυπνους» βοηθούς που θα λειτουργούν στο cloud ή στο smartphone.
Ο Watson έγινε διάσημος το 2011, νικώντας δύο ανθρώπους πρωταθλητές στο τηλεοπτικό παιχνίδι κουΐζ «Jeopardy!». Οι δυνατότητες που του έδωσαν τότε τη νίκη θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε μία ευρεία γκάμα τομέων, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η ιατρική, όπου θα μπορούσε ένα τέτοιο σύστημα να φανεί εξαιρετικά χρήσιμο, καθώς θα ήταν σε θέση να διαβάσει και να κατανοήσει τεράστιους όγκους ιατρικών κειμένων, ξεχωρίζοντας τα πραγματικά σημαντικά σημεία και εξάγοντας συμπεράσματα.
Ωστόσο, μέχρι τώρα ο προσανατολισμός που φαίνεται να ενδιαφέρει περισσότερο είναι ο εμπορικός/ επιχειρηματικός: ένας «βοηθός» αγορών θα μπορούσε να αλληλεπιδράσει με τους καταναλωτές μέσω κειμένου και φωνής, συζητώντας μαζί τους και υποβάλλοντας προτάσεις ή απόψεις για προϊόντα, αξιοποιώντας τις γνώσεις που συλλέγει για το άτομο που έχει απέναντί του.
Το πλεονέκτημα του Watson (και η όλη ουσία του αποκαλούμενου cognitive computing) είναι ότι δεν «μαθαίνει» σαν μια μηχανή, απλά συγκεντρώνοντας στοιχεία και αξιοποιώντας τα μέσα σε ένα αυστηρό πλαίσιο κανόνων, αλλά αντιθέτως μπορεί να λαμβάνει στοιχεία (μέσω φωνής ή κειμένου), να κάνει λογικές διεργασίες και στη συνέχεια να καταλήγει σε συμπεράσματα: λογισμικό το οποίο μπορεί να μαθαίνει.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Popular Science, ο Τζον Γκόρντον, στέλεχος της Watson Solutions Marketing της ΙΒΜ, παρομοιάζει την «εκπαίδευση» του Watson με το να βοηθά κανείς τα παιδιά του να κάνουν τα μαθήματά τους. «Δεν το προγραμματίζω. Του δίνω πληροφορίες, του δίνω τεστ και το βαθμολογώ. Και ο Watson κατανοεί μόνος του πώς μπορεί να μάθει από τα λάθη του».
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μάθουν περισσότερα εδώ.