Κοινωνία
Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2013 10:41

Κατάθεση στεφάνων στο Πολυτεχνείο

Με την κατάθεση στεφάνων στο ιστορικό κτήριο του Πολυτεχνείου στην οδό Πατησίων άνοιξαν σήμερα οι τριήμερες εκδηλώσεις για την 40η επέτειο της 17ης Νοέμβρη.

Με την κατάθεση στεφάνων στο ιστορικό κτήριο του Πολυτεχνείου στην οδό Πατησίων άνοιξαν σήμερα οι τριήμερες εκδηλώσεις για την 40η επέτειο της 17ης Νοέμβρη, οι οποίες θα κορυφωθούν την Κυριακή με την καθιερωμένη πορεία.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι πύλες του Πολυτεχνείου θα ανοίγουν το πρωί και θα κλείνουν το βράδυ.

Οι φετινοί εορτασμοί θα συνοδευτούν από αυστηρά μέτρα ασφαλείας, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 7.000 - 8.000 αστυνομικοί όλων των ειδικοτητων (ΜΑΤ, ΔΙΑΣ ΔΕΛΤΑ, Κρατική Ασφάλεια) θα βρίσκονται επί ποδός για την αποφυγή τυχόν επεισοδίων, ενώ δεν αποκλείεται να έρθουν και ενισχυτικές διμοιρίες ΥΑΤ και ΥΜΕΤ απο την επαρχία.

Την Κυριακή, αστυνομικές δυνάμεις θα αναπτυχθούν σε καίρια σημεία της πρωτεύουσας, όπως στη Βουλή, στα υπουργεία και τις πρεσβείες, ενω ελικόπτερο της ΕΛΑΣ θα πραγματοποιεί χαμηλές πτήσεις ώστε να επιβλέπει τις κινητοποιήσεις των διαδηλωτών.

Ενισχυμένα θα είναι και τα μέτρα της τροχαίας, καθώς λόγω των εκδηλώσεων θα τεθούν σε εφαρμογή κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην οδό Πατησίων και στην ευρύτερη περιοχη του κέντρου.

Τροποποιήσεις θα υπάρξουν την Κυριακή και στα δρομολόγια τρόλεϊ και λεωφορείων, ενώ κατά τη διάρκεια της πορείας θα κλείσουν για λόγους ασφαλείας πολλοί σταθμοί του μετρό.

ΣΥΡΙΖΑ: Το Πολυτεχνείο ζει στους αγώνες του σήμερα

Σε μήνυμά του για την επέτειο του Πολυτεχνείου, ο ΣΥΡΟΖΑ χαρακτηρίζει την εξέγερση του 1973 «ζωντανό παράδειγμα ανιδιοτέλειας και αγωνιστικής συλλογικής δράσης» και «πηγή έμπνευσης για μια ολόκληρη ζωή».

«Σαράντα χρόνια μετά, το Πολυτεχνείο είναι εδώ για να μας υπενθυμίζει το νόημά του και να εμπνέει τους αγώνες του σήμερα: Για την οριστική απελευθέρωση της χώρας από την θηλιά των μνημονίων. Για την υπεράσπιση της κοινωνικής συνοχής και την προστασία των αδύναμων», αναφέρει η Κουμουνδούρου.

Όπως σημειώνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το Πολυτεχνείο συνεχίζει να δείχνει το δρόμο για το πως ο λαός όταν πιστεύει στις δυνάμεις του, μπορεί να αμφισβητήσει τη λογική των μονόδρομων και να  οργανώσει τις αντιστάσεις ενάντια στην καταπίεση και τον αυταρχισμό.

«Σε μια περίοδο όπου η δικομματική κυβέρνηση του μνημονίου πραγματοποιεί μια ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματα της πλειοψηφίας της κοινωνίας, με τη δημοκρατία να συρρικνώνεται και τον αυταρχισμό και την καταστολή να αποτελούν καθημερινότητα, η μόνη διέξοδος, για τους εργαζομένους και τη νεολαία, είναι η οργανωμένη και συλλογική δράση, η ρήξη και η συλλογική αντίσταση απέναντι στην πολιτική της εξαθλίωσης», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δηλώνει επίσης ότι η αξιωματική αντιπολίτευση απαντά με τη μνήμη «απέναντι στη λήθη και σε αυτούς που καταριούνται την Μεταπολίτευση ως συμφορά για τον τόπο, απέναντι στην προσπάθεια που επιχειρείται από λογής λογής ακροδεξιούς, με αιχμή το νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής, να αθωωθεί η στρατιωτική δικτατορία.

«Τώρα ήρθε η ώρα να πάρουμε πραγματικά τις ζωές μας στα χέρια μας. Να διώξουμε την κυβέρνηση του μνημονίου και να αγωνιστούμε για μια κυβέρνηση που θα υπηρετεί την κοινωνία και τις ανάγκες της», επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «το Πολυτεχνείο ζει στους αγώνες του σήμερα για Δημοκρατία, Ισότητα, Κοινωνική Απελευθέρωση».

ΔΗΜΑΡ: Ορόσημα τα αιτήματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

«Ορόσημα και περισσότερο επίκαιρα από ποτέ» αποτελούν σύμφωνα με τη ΔΗΜΑΡ τα αιτήματα της εξέγερσης του ‘73 για ισότητα και δημοκρατικά δικαιώματα.

Σε μήνυμά του για την επέτειο του Πολυτεχνείου το κόμμα τονίζει ότι «η νέα γενιά σήμερα μαστίζεται από την κρίση και την ανεργία» και «βλέπει τις προοπτικές της να συρρικνώνονται και τα όνειρά της να χάνονται», αλλά, όπως σημειώνει, «αρνείται να τεθεί στο περιθώριο της ιστορίας» και «να αποτελέσει τη χαμένη γενιά».

«Για να επιτευχθεί αυτό δεν πρέπει να υποκύψει στα ψευδοδιλλήματα και το λαϊκισμό, αναγνωρίζοντας παράλληλα ως το μεγαλύτερο χρέος της την αδιάκοπη μάχη ενάντια στα φαινόμενα φασισμού και τη διαφύλαξη της Δημοκρατίας. Ειδικά σε μια εποχή που φαντάσματα του παρελθόντος ξανά την επιβουλεύονται», καταλήγει η Δημοκρατική Αριστερά.