Πολιτική
Δευτέρα, 06 Δεκεμβρίου 2004 16:38

Η Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα στηρίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Επιστολή στήριξης του Οικουμενικού Πατριαρχείου απέστειλε προς τον κ.

Βαρθολομαίο ο πρόεδρος της Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος, Φραγκίσκος.

Στην επιστολή σημειώνεται ότι η Καθολική Εκκλησία παρακολουθεί με αγωνία «τα πρόσφατα τεκταινόμενα σε βάρος του Οικουμενικού Θρόνου, του οποίου το υψηλό ανάστημα και το κύρος, χωρίς κανένα νομικό και ηθικό έρεισμα, η κυβέρνησις της Τουρκίας επιχειρεί να μειώσει».

Ο κ. Φραγκίσκος διαβεβαιώνει τον κ. Βαρθολομαίο ότι οι ιεράρχες της Καθολικής Εκκλησίας, ο κλήρος, οι πιστοί και ολόκληρος ο ελληνικός λαός βρίσκονται στο πλευρό του και στηρίζουν τα δίκαιά του.

Παράλληλα, η Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα απέστειλε επιστολή -μέσω της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα- και στην τουρκική κυβέρνηση, ζητώντας της να σεβαστεί «τα ανθρώπινα δικαιώματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και να το αφήσει να εκτελεί απρόσκοπτα την ειρηνική αποστολή του».

Επιπρόσθετα ζητεί από την τουρκική κυβέρνηση «την πλήρη αναγνώριση των νομικά, ιστορικά και με διεθνείς συμβάσεις κατοχυρωμένων δικαιωμάτων του Οικουμενικού Θρόνου του Πατριαρχείου, καθώς και την ικανοποίηση των επί μέρους αιτημάτων του, όπως το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, την αποδέσμευση των περιουσιών και την αναγνώριση της νομικής προσωπικότητας όλων των καθιδρυμάτων των χριστιανικών εκκλησιών που βρίσκονται σε τουρκικό έδαφος».

ΑΘηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων