Κόσμος
Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2013 19:49

Κύπρος: Η κοινή δήλωση τροχοπέδη για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων

Παραμένει το αδιέξοδο στη συνέχιση των συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών  στην Κύπρο.

Παραμένει το αδιέξοδο στη συνέχιση των συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών  στην Κύπρο.

Ο  πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης έχει δηλώσει  ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε συνομιλίες χάριν των συνομιλιών, εάν προηγουμένως δεν υπάρξει κοινή δήλωση, που θα περιλαμβάνει τις βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού.

Πρόσφατα ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου δήλωσε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να λάβει μέρος σε διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού ακόμη και στην περίπτωση που δεν υπάρξει μια κοινή δήλωση των δύο πλευρών. 

Επίσης την Πέμπτη ο τουρκοκύπριος διαπραγματευτής Οσμάν Ερτούγ δήλωσε ότι υπάρχει στασιμότητα στην πρόοδο των συνομιλιών με τον ελληνοκύπριο συνάδελφο του, Ανδρέα Μαυρογιάννη και επανέλαβε και αυτός ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να συμμετάσχει στις συνομιλίες και χωρίς κοινή δήλωση.

Ο Ερτούγ είπε ότι συναντήθηκε χθες με την ειδική αντιπρόσωπο του γ.γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, Λίζα Μπάτενχαϊμ, στην οποία διατύπωσε την θέση του στο θέμα της κοινής δήλωσης.

Διπλωματική πηγή ανέφερε στο ΑΜΠΕ ότι καμία πλευρά δεν θέλει να διακόψει τις διαβουλεύσεις, για να μην επιρριφθεί σε αυτή η ευθύνη.

Βασικό εμπόδιο το «Κατάλοιπο Εξουσίας»

Το βασικό εμπόδιο σύμφωνα με ενημερωμένη πηγή, στο οποίο προσκρούει η κατάληξη στην περίφημη κοινή δήλωση είναι το θέμα του «Κατάλοιπου Εξουσίας».

 Πρόκειται, σύμφωνα με τους συνταγματολόγους, για την «Αρμοδιότητα της Αρμοδιότητας». Δηλαδή ποιος θα μπορεί να κατανέμει αρμοδιότητες ανάμεσα στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και στις κυβερνήσεις των δύο πολιτειών σε διάφορα ζητήματα που θα ανακύπτουν στο μέλλον.

Η τουρκοκυπριακή πλευρά επιμένει να υπάρχει σχετική αναφορά στην κοινή δήλωση , προκειμένου αυτή να αποδεχθεί την ελληνοκυπριακή θέση για «μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα». Το «Κατάλοιπο Εξουσίας» συμφωνήθηκε επί Δημήτρη Χριστόφια , υποστηρίζει η τουρκοκυπριακή πλευρά και ζητεί αυτό να επισημοποιηθεί. Ωστόσο, ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης έχει σοβαρές αντιρρήσεις αφού κρίνει πως η σύγκλιση στο συγκεκριμένο θέμα που επιτεύχθηκε επί Χριστόφια, είναι «αδύναμη και σαφώς υπέρ της τουρκοκυπριακής πλευράς».

Στις συνομιλίες Χριστόφια-Έρογλου συμφωνήθηκε πως το «Κατάλοιπο Εξουσίας» θα πηγαίνει στις πολιτείες.

Δηλαδή, έγινε ο κατάλογος με τις εξουσίες της κεντρικής κυβέρνησης, έγινε και κατάλογος με τις εξουσίες των πολιτειών και συμφωνήθηκε πως όποιο ζήτημα προκύψει, το οποίο δεν εμπίπτει σε κανένα κατάλογο, την ευθύνη και την εξουσία θα την έχουν οι πολιτείες.

Μια συμβιβαστική φόρμουλα που φαίνεται να προωθείται από τα Ηνωμένα Έθνη είναι να γίνει αποδεκτή η αναφορά στα «Κατάλοιπα Εξουσίας», αλλά να αφήνεται ανοικτό το ενδεχόμενο για επαναπροσδιορισμό των εξουσιών.

Πηγή: ΑΜΠΕ