Στις 12 Ιανουαρίου θα συνεχιστούν στη Νέα Υόρκη οι συνομιλίες των εκπροσώπων Ελλάδος και ΠΓΔΜ για το όνομα της γειτονικής χώρας. Χθες η συνάντηση των δύο πλευρών στην έδρα του ΟΗΕ ολοκληρώθηκε χωρίς να υπάρξει κάποια ιδιαίτερη εξέλιξη στο θέμα.
Ο Ειδικός Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς, δήλωσε πως αμφότερες οι πλευρές έδειξαν κατά τη συνάντηση καλή θέληση.
Σε δηλώσεις του στη «Φωνή της Αμερικής» ο κ. Νιμιτς διατύπωσε την εκτίμηση πως σε μακροπρόθεσμη προοπτική, η πρόσφατη απόφαση της Ουάσιγκτον να αναγνωρίσει μονομερώς την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα, «δεν θα επηρεάσει σημαντικά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο άμεσα ενδιαφερομένων πλευρών» υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.
Ο κ. Νίμιτς είπε πως εκείνο που τον απασχολεί περισσότερο δεν είναι οι μονομερείς ενέργειες του οποιουδήποτε κράτους, «αλλά το πως θα μπορούσε να λυθεί το πρόβλημα σε παγκόσμια βάση και στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών».
«Η μεγαλύτερη επιρροή την οποία είχε η πρόσφατη αμερικανική απόφαση σχετικά με το όνομα της ΠΓΔΜ, είναι το ότι επέσυρε με συναρπαστικό τρόπο την προσοχή στο γεγονός ότι το θέμα αυτό παραμένει αδιευθέτητο και συνέβαλε στο να αναγνωριστεί, τόσο από μέρους των άμεσα ενδιαφερομένων χωρών, όσο και από την ευρύτερη περιοχή στην οποία βρίσκονται, ότι πρόκειται για ζήτημα που από πολλά χρόνια παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και πρέπει να επιλυθεί», παρατήρησε ο αμερικανός διπλωμάτης.
«Η πρόσκληση για εμάς», πρόσθεσε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ, «είναι να διευθετήσουμε ζητήματα που εκκρεμούν επί πολλά χρόνια, από την διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και την μετέπειτα διαίρεση της παλαιάς Μακεδονίας μεταξύ διαφόρων κρατών της περιοχής».
«Το θέμα της επίσημης ονομασίας της δεύτερης που είναι και το τελευταίο θέμα που παραμένει άλυτο στις διμερείς τους σχέσεις», σημείωσε ο κ. Νίμιτς και πρόσθεσε: «Με την προσωρινή συμφωνία του 1995 διευθετήθηκαν πολλές άλλες διαφορές ανάμεσα στην Αθήνα και τα Σκόπια και οι δύο πλευρές έχουν τώρα καλές σχέσεις γειτονίας και οι πολίτες τους ωφελούνται από ανάπτυξη εμπορικών συναλλαγών, επενδύσεων και τουρισμού».
Σύμφωνα με τον κ. Νίμιτς, εάν το θέμα της ονομασίας «επιλυθεί κατά τρόπο που να προκαλεί αμοιβαία ικανοποίηση και να παρέχει ένα αίσθημα αξιοπρέπειας και στις δύο πλευρές, τότε θα μπορούμε όλοι να πούμε ότι κάναμε κάτι το πολύ χρήσιμο για την περιοχή».
Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι διαπραγματεύσεις στην έδρα του ΟΗΕ θα ολοκληρωθούν με επιτυχία. «Υπάρχει αρκετά καλή θέληση από όλους και οι δύο άμεσα ενδιαφερόμενες χώρες έχουν υπεύθυνες κυβερνήσεις και υπεύθυνα κόμματα της αντιπολίτευση που φροντίζουν, όπως και πρέπει, για την προάσπιση των εθνικών τους συμφερόντων αλλά παράλληλα έχουν και μεγάλη επιθυμία να διευθετήσουν το θέμα που εξακολουθεί να τις χωρίζει», δήλωσε ο κ. Νίμιτς
Ο Μάθιου Νίμιτς δεν θέλησε να κάνει καμία πρόβλεψη για το πότε θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις Αθηνών-Σκοπίων στον ΟΗΕ. Αλλά σε ερώτηση αν διαβλέπει το ενδεχόμενο οι διαπραγματεύσεις να κρατήσουν για χρόνια, απάντησε ότι πιστεύει πως από εδώ και στο εξής, θα πρέπει να μετράμε τα πάντα «με μήνες και όχι με χρόνια».
Πηγή Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων