Κόσμος
Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2013 18:15

Φιλιππίνες: Λεηλασίες, πυροβολισμοί, σοροί στους δρόμους της Τακλομπάν

Χιλιάδες Φιλιππινέζοι προσπαθούν μάταια να εγκαταλείψουν την πόλη Τακλομπάν, η οποία έχει καταστραφεί από τον τυφώνα Χαγιάν.

Χιλιάδες Φιλιππινέζοι προσπαθούν μάταια να εγκαταλείψουν την πόλη Τακλομπάν, πρωτεύουσα της επαρχίας Λέιτε, η οποία έχει καταστραφεί από τον τυφώνα Χαγιάν.

Σοροί θυμάτων της φονικής μανίας του τυφώνα εξακολουθούν ακόμη και την Τετάρτη να κείτονται στους δρόμους, ενώ η ατμόσφαιρα είναι όλο και πιο τεταμένη εξαιτίας της εξαιρετικά αργής διανομής της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Οι αρχές των Φιλιππίνων αναγκάστηκαν νωρίτερα να αναβάλουν ομαδικό ενταφιασμό στην Τακλομπάν, εξαιτίας πυροβολισμών. «Ολοκληρώσαμε το σκάψιμο για τον ομαδικό τάφο. Φορτώσαμε το φορτηγό με τις σορούς, όμως σημειώθηκαν πυροβολισμοί και η αστυνομία ζήτησε από την αυτοκινητοπομπή να κάνει αναστροφή», εξήγησε ο δήμαρχος της πόλης, Άλφρεντ Ρομουάλντες.

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν την Τρίτη, όταν κατάρρευσε τοίχος αποθήκης ρυζιού την οποία πλήθος ανθρώπων λεηλατούσε στην Αλανγκαλάνγκ, 17 χιλιόμετρα από την Τακλομπάν.

Κάποιοι από το πλήθος κατάφεραν να φύγουν με 33.000 σακιά ρυζιού που ζύγιζαν 50 κιλά το καθένα.

Αποθήκες με τρόφιμα και ποτά, αλλά και φάρμακα λεηλατήθηκαν επίσης στην πόλη Πάλο της επαρχίας Λέιτε.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της Τακλομπάν Τέκσον Τζον Λιμ, το 90% της πόλης, όπου ζουν 220.000 άνθρωποι, έχει καταστραφεί και μόλις το 20% των κατοίκων λαμβάνουν βοήθεια.

Τώρα οι επιζώντες λεηλατούν τα σπίτια, καθώς οι αποθήκες είναι πλέον άδειες, πρόσθεσε ο ίδιος.

«Οι λεηλασίες δεν είναι έγκλημα, είναι επιβίωση», σημείωσε ο κ. Λιμ.

Προσπάθεια διαφυγής με κάθε μέσο

Πέντε ημέρες μετά το πέρασμα του τυφώνα Χαγιάν, του πιο ισχυρού που έχει καταγραφεί στον κόσμο, οι κάτοικοι της Τακλομπάν έχουν χάσει την ελπίδα τους και προσπαθούν με κάθε τρόπο να φύγουν από την πόλη. Περπατούν επί ώρες για να φτάσουν στο αεροδρόμιο και στη συνέχεια περιμένουν για μέρες χωρίς φαγητό ή νερό.

Κάποιοι από αυτούς ποδοπατήθηκαν το πρωί στο αεροδρόμιο της πόλης στην προσπάθειά τους να βρουν μια θέση σε ένα από τα λίγα αεροπλάνα που αναχωρούν από την πληγείσα περιοχή. Πολλοί μάλιστα διαμαρτύρονται ότι δίνεται προτεραιότητα στις οικογένειες των στρατιωτικών να επιβιβαστούν στα C-130 τα οποία αναχωρούν από το αεροδρόμιο.

Φήμες για βιασμούς

Αυτό που ενισχύει την αποφασιστικότητα των κατοίκων να φύγουν από την Τακλομπάν είναι επίσης οι καταγγελίες και φήμες για λεηλασίες και βιασμούς στην πόλη.

«Είναι οι εγκληματίες που απέδρασαν από τη φυλακή. Βιάζουν γυναίκες», κατήγγειλε η Βιολέτα Ντούζαρ, 57 ετών, η οποία περιμένει στο αεροδρόμιο της πόλης από την Κυριακή μαζί με οκτώ μέλη της οικογένειάς της, μεταξύ των οποίων και παιδιά.

Ο κ. Λιμ, πάντως, διαβεβαιώνει ότι «λιγότεροι από 10» κρατούμενοι απέδρασαν από τη φυλακή όταν πέρασε ο τυφώνας.

Δύσκολη η καταμέτρηση των νεκρών

Εξάλλου και η καταμέτρηση των νεκρών παραμένει δύσκολη.

Ο τελευταίος πρόχειρος απολογισμός της κυβέρνησης κάνει λόγο για 2.275 νεκρούς και 80 αγνοούμενους.

Ο ΟΗΕ, ο οποίος έκανε την Τρίτη έκκληση για τη συγκέντρωση 301 εκ. δολαρίων (225 εκ. ευρώ) σε δωρεές, ανέφερε ότι υπάρχουν περίπου 10.000 νεκροί μόνο στην πόλη Τακλομπάν, όμως ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Μπενίνιο Ακίνο εκτίμησε ότι ο αριθμός αυτός είναι «ιδιαίτερα αυξημένος», σημειώνοντας ότι οι νεκροί εκτιμώνται στους «2.000 με 2.500».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ρενέ Αλμέντρας παραδέχθηκε ότι οι αρχές δεν ήταν σε θέση να αντιμετωπίσουν τον αυξημένο αριθμό των θυμάτων.

«Ο λόγος για τον οποίο η περισυλλογή των σορών έχει σταματήσει είναι ότι υπάρχει έλλειψη σε σάκους», δήλωσε την Τετάρτη. «Όμως, πλέον, έχουμε 4.000. Φροντίζουμε να έχουμε περισσότερους απ’ όσους χρειαζόμαστε».

Συνολικά, ο ΟΗΕ εκτιμά ότι περισσότεροι από 11 εκατομμύρια κάτοικοι, δηλαδή περισσότερο από το 10% του πληθυσμού της χώρας έχει πληγεί από τον τυφώνα, εκ των οποίων 673.000 έχουν εκτοπιστεί.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO) περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει προσωρινά ή οριστικά τη δουλειά τους.

Οικονομική και υλική βοήθειας

Και την Τετάρτη συνέχισαν, εξάλλου, να γίνονται νέες ανακοινώσεις για την παροχή βοήθειας οικονομικής ή υλικής από πολλές χώρες και οργανισμούς.

Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο George Washington και άλλα πλοία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού απέπλευσαν την Τρίτη από το Χονγκ Κονγκ με κατεύθυνση τις Φιλιππίνες, μεταφέροντας 7.000 ναύτες. Εξάλλου οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι θα στείλουν δύο ακόμη πλοία που διαθέτουν συστήματα αφαλάτωσης.

Καθώς οι αρχές της χώρας δεν έχουν κατορθώσει μέχρι στιγμής να εξασφαλίσουν κάποια ροή βοήθειας σε τρόφιμα, φάρμακα, πόσιμο νερό και πρόχειρα καταλύματα, σε ορισμένες περιοχές οι επιζώντες πήραν τα όπλα για να λεηλατήσουν ό,τι έχει μείνει ακόμη όρθιο.

Η κυβέρνηση επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας στην πόλη Τακλομπάν και ανέπτυξε θωρακισμένα οχήματα και εκατοντάδες στρατιώτες για την αποκατάσταση της τάξης.

Τα σωστικά συνεργεία έχουν καταφέρει να φθάσουν σε - αρχικά - αποκομμένες περιοχές, όπως την πόλη Γκουιουάν, όπου ζουν 40.000 άνθρωποι. Σύμφωνα με τους τοπικούς αξιωματούχους, 85 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 24 αγνοούνται.

Ο τυφώνας Χαγιάν ισοπέδωσε επίσης την πόλη Μπάσεϊ, στην επαρχία Σαμάρ, όπου εκτιμάται πως 80 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Το συνολικό κόστος από την καταστροφή είναι δύσκολο να εκτιμηθεί. Αρχικές εκτιμήσεις ποικίλου, με μια έκθεση από γερμανικό ινστιτούτο να κάνει λόγο για 8 με 19 δισεκατομμύρια δολάρια (5,9 με 14 δισ. ευρώ).