Υγεία
Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2013 11:54

Διαγνωστική συσκευή χειρός

Το Scout της εταιρείας Scanadu προωθείται ως μία συσκευή αντίστοιχη του ιατρικού «tricorder» - διαγνωστικής συσκευής χειρός – που βλέπει κανείς στο Star Trek.

Το Scout της εταιρείας Scanadu προωθείται ως μία συσκευή αντίστοιχη του ιατρικού «tricorder» - διαγνωστική συσκευή χειρός – που βλέπει κανείς στο Star Trek. Οι δημιουργοί του στράφηκαν αρχικά στην online υπηρεσία χρηματοδότησης Indiegogo για να αντλήσουν τα απαραίτητα κεφάλαια για την ανάπτυξή του, ωστόσο η συσκευή τελικά προσέλκυσε το ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτών, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 10,5 εκατ. δολαρίων από πολλαπλούς επενδυτές, στους οποίους περιλαμβάνονται μεγάλα ονόματα πως η Relay Ventures, η VegasTechFund και η AME Cloud Ventures.

Το Scanadu Scout «διαβάζει» τις ζωτικές ενδείξεις του ασθενούς και μεταφέρει τα δεδομένα στο smartphone του. Η κεντρική ιδέα δεν είναι η «αντικατάσταση» των γιατρών, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Γουόλτερ ντε Μπρουέρ, αλλά η παροχή περισσότερων πληροφοριών στους απλούς χρήστες σχετικά με την κατάσταση της υγείας τους πριν ζητήσουν ιατρική βοήθεια, καθώς και η απλοποίηση της διαδικασίας ανάλυσής τους.

Πέρα από την θερμοκρασία και τους καρδιακούς παλμούς, η συσκευή μετρά επίσης την οξυγόνωση, την πίεση και τον ρυθμό της αναπνοής, καθώς, κατά τον ντε Μπρουέρ, στον 21ο αιώνα ο «εχθρός» της υγείας δεν είναι τόσο ο πυρετός όσο τα καρδιοαγγειακά προβλήματα.

Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα κοινοποίησης των δεδομένων που συνέλεξε με τη συσκευή κατευθείαν σε γιατρούς, χάρη στην εφαρμογή που συνοδεύει το Scanadu Scout, με αποτέλεσμα ο γιατρός να μπορεί να τα έχει κατευθείαν στα χέρια του όταν ο ασθενής καταφθάνει στο ιατρείο.

«Το Scout είναι μία αρκετά πολύπλοκη συσκευή, επειδή μετρά διαφορετικά πράγματα την ίδια στιγμή» λέει σχετικά ο ντε Μπρουέρ. «Η σύντηξη αυτών των δεδομένων αποτελεί επίσης νέο στοιχείο» προσθέτει.

Η καμπάνια για το Scanadu Scout στο Indiegogo είχε αποδειχθεί πέρα από επιτυχής, καθώς ο στόχος, που ήταν τα 100.000 δολάρια, υπερκαλύφθηκε μέσα στην πρώτη ώρα από τη στιγμή που ανέβηκε, και το ποσό που συγκεντρώθηκε υπερέβη τα 1,6 εκατ. δολάρια μέσα σε διάστημα δύο μηνών.

Επί της παρούσης, το «στοίχημα» για την εταιρεία είναι η έγκριση από την αμερικανική FDA (Food and Drug Administration), η οποία θα ανοίξει το δρόμο για την ευρεία διάθεση της συσκευής στο εμπόριο, που αναμένεται το 2014-2015.