Κόσμος
Τετάρτη, 08 Δεκεμβρίου 2004 12:10

Οι βασικές θέσεις της Αγκυρας εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.

Πλήρη ένταξη ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και όχι «ειδική σχέση» (partenariat privilegie) με την Ε.Ε., καθορισμό μίας σαφούς ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και οχι μιας ημερομηνίας για να αποφασιστεί αργότερα η έναρξη –όχι δηλαδή σε μια ανοιχτή διαδικασία με μη καθορισμένο τέλος- και αντιμετώπιση της υποψηφιότητας της Τουρκίας με βάση τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και μόνον αυτά, χωρίς να τίθενται προϋποθέσεις που δεν περιλαμβάνονται στα κριτήρια αυτά (αναγνώριση Κύπρου, επίλυση Κυπριακού).

Αυτές είναι οι βασικές θέσεις της Αγκυρας εν όψει της κρίσιμης απόφασης για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε., στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 17 Δεκεμβρίου, τις οποίες ανέπτυξε σε ευρωπαίους δημοσιογράφους ο τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξη τύπου που έδωσε αργά χθές το βράδυ.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, ερωτηθείς αν η χώρα του προτίθεται να αναγνωρίσει την Κύπρο στο άμεσο μέλλον, ο κ. Ερντογάν υποστήριξε πως είναι «άδικο να εμπλέκεται το θέμα της Κύπρου με την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την Τουρκία».

Στην παρατήρηση ότι, ενώ Τουρκία επιθυμεί να ενταχθεί στην Ε.Ε., δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία που είναι πλήρες μέλος της Ενωσης, ο κ. Ερντογάν είπε ότι το γεγονός οτι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σήμερα πλήρες μέλος της Ε.Ε. είναι θέμα διαφορετικό από αυτό της αναγνώρισής της και χαρακτήρισε «σοβαρό λάθος» το ενδεχόμενο να τεθεί το Κυπριακό στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο τούρκος πρωθυπουργός υποστήριξε οτι η αναγνώριση της Κύπρου δεν μπορεί να γίνει παρά μέσα στο πλαίσιο, και υπό την αιγίδα, του ΟΗΕ και υπογράμμισε ότι με κανέναν τρόπο δεν προτίθεται να συζητήσει το θέμα της Κύπρου πριν από τις 17 Δεκεμβρίου.

Ερωτηθείς για το αν θα γινόταν δεκτή η πρόταση μιας «ειδικής σχέσης» της Τουρκίας με την Ε.Ε., ο κ. Ερντογάν σχολίασε: «Αυτήν τη στιγμή γίνεται ένα παιγνίδι, ένα μάτς, και οι κανόνες του παιγνιδιού έχουν προκαθορισθεί. Θέλετε ν'αλλάξετε τους κανόνες κατά τη διάρκεια του παιγνιδιού; Αυτό είναι απαράδεκτο γιά μένα. Οι κανόνες καθορίστηκαν πριν, και συνεχίζουν να ισχύουν. Δεν μπορούμε επομένως να δεχθούμε μία ειδική σχέση.