Κόσμος
Σάββατο, 09 Νοεμβρίου 2013 17:07

Σε πλήρη εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις, στην Γενεύη, των μεγάλων δυνάμεων και συγκεκριμένα της ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία και η Γερμανία)  για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις, στην Γενεύη, των μεγάλων δυνάμεων και συγκεκριμένα της ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία και η Γερμανία)  για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά οι συζητήσεις διεξάγονται σε καλό κλίμα, ωστόσο  παραμένει αβέβαιο για το εάν θα καταλήξουν σήμερα σε κάποια συμφωνία.

Όπως δήλωσε νωρίτερα ο ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί οι διαπραγματεύσεις δε θα συνεχιστούν αύριο Κυριακή.

«Ή θα ολοκληρωθούν απόψε ή θα υπάρξει νέος γύρος» είπε  σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία.

Όπως εξήγησε ο Αραγτσί, εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες ανάμεσα στο Ιράν και τις έξι διεθνείς δυνάμεις στη Γενεύη.

Ουίλιαμ Χέιγκ: Πρέπει να αδράξουμε τη στιγμή

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος βρίσκεται και αυτό στη Γενεύη έκανε λόγο για πολύ καλό κλίμα στις διαπραγματεύσεις και μια ατμόσφαιρα διαφορετική από αυτή που επικρατούσε τους περασμένους μήνες και τόνισε πως τώρα είναι η ευκαιρία για «να αδράξουμε τι στιγμή»

«Οι διαπραγματεύσεις έχουν σημειώσει πολύ μεγάλη πρόοδο και συνεχίζουν να σημειώνουν. Είναι σημαντικό να πούμε ότι έχουμε ακόμα να λύσουμε σημαντικά θέματα και βεβαίως δεν έχουμε ακόμα τελειώσει. Πρέπει να αφιερώσουμε πολύ χρόνο και προσοχή στη διάρκεια της ημέρας», τόνισε ο Χέιγκ.

Ο ίδιος τόνισε ότι είναι αδύνατο να πει κανείς για το εάν θα υπάρξει συμφωνία απόψε.

«Εάν όμως δεν υπάρξει (συμφωνία), θα πρέπει να συνεχίσουμε κατά τις προσεχείς εβδομάδες, χτίζοντας πάνω στην πρόοδο που έχει ήδη επιτευχθεί. 'Ομως θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό, πολλά θέματα έχουν επιλυθεί με ικανοποιητικό τρόπο», τόνισε ο Χέιγκ.

Στη Γενεύη και ο Λαβρόφ

Στη Γενεύη έφθασε το πρωί του Σαββάτου και  ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Επίσημη ρωσική πηγή που δεν κατονομάζεται δήλωσε  ότι η ελπίδα όλων είναι οι διαπραγματεύσεις να οδηγήσουν σε ένα θετικό αποτέλεσμα.

Επίσης όπως μετέδωσε το κινεζικό κρατικό ραδιόφωνο, στις διαπραγματεύσεις της Γενεύης θα συμμετάσχει και ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ, της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε και της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς, ανέτρεψαν τα επίσημα προγράμματά τους για να βρεθούν στη Γενεύη, με την ελπίδα ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές θα καταλήξουν σε συμφωνία.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters