Πολιτική
Πέμπτη, 09 Δεκεμβρίου 2004 15:31

Συγκρατημένη αισιοδοξία για το τροποποιημένο σχέδιο συμπερασμάτων του Ευρ. Συμβουλίου

Τη συγκρατημένη ικανοποίησή της εξέφρασε σήμερα στις Βρυξέλλες η ελληνική πλευρά σχετικά με τις αλλαγές οι οποίες συμφωνήθηκαν σε διπλωματικό επίπεδο, στο σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., που αναφέρονται στην Τουρκία.

Ειδικότερα, η ικανοποίηση αυτή οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι στη νέα παράγραφο 20 του σχεδίου συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής γίνεται ειδική μνεία στις αποφάσεις της Συνόδου κορυφής του Ελσίνκι και συνεπώς η παράγραφος διαμοφώνεται ως εξής:

«Tο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζοντας την ανάγκη κατηγορηματικής δέσμευσης για σχέσεις καλής γειτονίας χαιρέτισε τη βελτίωση στις σχέσεις της Τουρκίας με τους γείτονές της και την ετοιμότητά της να συνεχίσει να εργάζεται με κράτη μέλη για επίλυση εκκρεμουσών μεθοριακών διενέξεων σύμφωνα με την αρχή της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, όπως προβλέπεται στο Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαίωσε την άποψή του ότι ανεπίλυτες διενέξεις με επιπτώσεις στη διαδικασία προσχώρησης, θα πρέπει εάν είναι αναγκαίο, να άγονται στο διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης προς διευθέτηση.

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδει η ελληνική πλευρά και στην τελευταία πρόταση της παραγράφου 20 σύμφωνα με την οποία, «το Συμβούλιο θα ενημερώνεται για την επιτελούμενη πρόοδο την οποία θα επανεξετάζει αναλόγως», πράγμα που σημαίνει ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας θα αποτελούν στο εξής μια σταθερή παράμετρο της διαδικασίας παρακολούθησης της προόδου που επιτελεί η Τουρκία προκείμενου να πετύχει την προσχώρησή της στην Ε.Ε..

Επίσης, η ελληνική πλευρά θεωρεί ικανοποιητικές τις αναφορές που συμπεριλήφθηκαν στις παραγράφους 18 και 22 σύμφωνα με τις οποίες η Επιτροπή θα παρακολουθεί την κατάσταση στην Τουρκία με βάση την έκθεση προόδου του 2004 και ειδικότερα την πρόοδο των πολιτικών μεταρρυθμίσεων στη βάση εταιρικής σχέσης που θα καθορίζει τις προτεραιότητες για την ενταξιακή διαδικασία, ενώ προβλέπεται ακόμη ότι θα λαμβάνεται επίσης υπόψη η πρόοδος στην εφαρμογή «του εξελισσόμενου κεκτημένου».

Τέλος, σε ό,τι αφορά την Κύπρο δεν υπήρξε καμία ιδιαίτερη αλλαγή στο σχέδιο συμπερασμάτων και η παράγραφος 19 παραμένει ως έχει, αναφέροντας ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλωσορίζει την απόφαση της Τουρκίας να υπογράψει το πρωτόκολλο σχετικά με την υιοθέτηση της συμφωνίας της Αγκυρας, λαμβάνοντας υπόψη την ένταξη των δέκα νέων κρατών μελών».

Κληθείς να σχολιάσει το περιεχόμενο του κειμένου συμπερασμάτων της Προεδρίας, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, ανέφερε: «Έως την 17η Δεκεμβρίου θα συνεχίσουμε με συνέπεια την υπεύθυνη πολιτική μας να μη σχολιάζουμε κείμενα. Είναι ωστόσο προφανές από το νέο κείμενο ότι σε πολλά σημεία η εντατική μας διπλωματική προσπάθεια συνεχίζεται με επιτυχία, ώστε τελικά ο ευρωπαϊκός δρόμος να οδηγήσει στην ειρήνη, τη σταθερότητα και ευημερία όλης της περιοχής μας».

Πηγή Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων