Κοινωνία
Παρασκευή, 08 Νοεμβρίου 2013 15:47

Ζητούν ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στα δικαστήρια

Την ενίσχυση των ελέγχων και των μέτρων ασφαλείας στο χώρο των δικαστηρίων ζητούν δικαστές, δικηγόροι και δικαστικοί υπάλληλοι με αφορμή την επίθεση με μαχαίρι που δέχθηκε γραμματέας ανακρίτριας στην Ευελπίδων. Σύμφωνα με ιατρικό ανακοινωθέν η κατάσταση της δικαστικής υπαλλήλου δεν εμπνέει ανησυχία.

Την ενίσχυση των ελέγχων και των μέτρων ασφαλείας στο χώρο των δικαστηρίων ζητούν δικαστές, δικηγόροι και δικαστικοί υπάλληλοι με αφορμή την επίθεση με μαχαίρι που δέχθηκε το πρωί γραμματέας ανακρίτριας στην Ευελπίδων.

Δικαστές και δικαστικοί υπάλληλοι ανακοίνωσαν μάλιστα κινητοποιήσεις με διακοπή των συνεδριάσεων στα δικαστήρια τη Δευτέρα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την «ολιγωρία» όπως καταγγέλλουν, της Πολιτείας, ενώ οι δικηγόροι της Αθήνας θα πραγματοποιήσουν την ίδια μέρα αποχή από τα καθήκοντά τους.

Συγκεκριμένα, τη διακοπή συνεδριάσεων των δικαστηρίων όλης της χώρας τη Δευτέρα, από τις 10.00 έως τις 15.00, αποφάσισε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Με ανακοίνωσή της η Ένωση εξέφρασε την συμπαράστασή της προς την δικαστική υπάλληλο – γραμματέα της 28ης ανακρίτριας του Πρωτοδικείου Αθηνών που δέχθηκε την επίθεση, καταδικάζοντας παράλληλα «την εις βάρος της απρόκλητη εγκληματική ενέργεια, η οποία προστίθεται στη σειρά των αλλεπάλληλων και συχνών επιθέσεων εναντίον της Δικαιοσύνης».

Οι δικαστές και οι εισαγγελείς εξέφρασαν επίσης τη δυσφορία τους για την «ολιγωρία των αρμοδίων και για την μη λήψη επαρκών και αποτελεσματικών μέτρων ασφαλείας», παρά την υποβολή από μέρους τους «επανειλημμένων σχετικών αιτημάτων».

Τρίωρη διακοπή συνεδριάσεων και εργασιών στα δικαστήρια όλης της χώρας τη Δευτέρα από τις 12.00 έως τη λήξη της βάρδιας και συγκεντρώσεις σε όλες τις δικαστικές υπηρεσίες αποφάσισε η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΔΥΕ).

Την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθούν συμβολικές ολιγόλεπτες καταλήψεις  των εισόδων των δικαστικών κτηρίων πριν την έναρξη των συνεδριάσεων.

Η ΟΔΥΕ εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή της στην άτυχη δικαστική υπάλληλο, θέτοντας στους αρμοδίους το θέμα ασφάλειας και  φύλαξης των δικαστικών υπηρεσιών της χώρας, για λογαριασμό όλων των εργαζομένων στο χώρο της δικαιοσύνης  αλλά και των πολιτών. 

Τη βαθιά λύπη του για το περιστατικό εξέφρασε και ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας.

Επικαλούμενος περιστατικά που έχουν συμβεί κατά καιρούς στα δικαστήρια,  ο πρόεδρος του ΔΣΑ Γιάννης Αδαμόπουλος έκανε λόγο για έλλειψη στοιχειωδών υποδομών και μέτρων φύλαξης, με άμεσο αντίκτυπο στον τομέα της ασφάλειας για όλους εκείνους,  οι οποίοι ασκούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα ή τυγχάνει να διέρχονται από τους χώρους αυτούς – δικαστές, δικαστικούς υπαλλήλους, δικηγόρους και απλούς πολίτες.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας εξέφρασε την συμπαράστασή του  στους δικαστικούς υπαλλήλους και «σε όλους όσους εργάζονται υπό ιδιαίτερα αντίξοες και επικίνδυνες συνθήκες, προκειμένου, παρά την εγκληματική αδιαφορία της Πολιτείας, η απονομή της Δικαιοσύνης να είναι ακόμα δυνατή» .

Κάλεσε επίσης την Πολιτεία να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών στους χώρους των Δικαστηρίων και τη διασφάλιση των συλλειτουργών στην απονομή της Δικαιοσύνης από πράξεις βίας και, εν γένει, από παράνομες ενέργειες ή από οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση στο έργο τους.

Δεν εμπνέει ανησυχία η κατάσταση της δικαστικής υπαλλήλου

Στο μεταξύ, σταθερή είναι η κατάσταση της υγείας της δικαστικής υπαλλήλου που δέχθηκε το πρωί την επίθεση. Η 36χρονη γυναίκα νοσηλεύεται στο θωρακοχειρουργικό τμήμα του Ευαγγελισμού για παρακολούθηση και περαιτέρω έλεγχο. 

Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν που εξέδωσε ο διοικητής του νοσοκομείου, το θύμα έφερε τραύματα στην οπίσθια ραχιαία χώρα αριστερά, δεξιά υπερόφρια χώρα και δεξικό αντιβράχιο.

Έγινε πλήρης κλινικοεργαστηριακός έλεγχος και εξέταση από όλες τις εμπλεκόμενες ειδικότητες των ιατρών, καθώς και αντιμετώπιση των τραυμάτων της.

Στο νοσοκομείο μετέβη και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χ. Αθανασίου, ο οποίος ενημερώθηκε για την κατάσταση της υγείας της άτυχης γυναίκας. Σε δηλώσεις του, ο κ. Αθανασίου καταδίκασε την επίθεση, εκφράζοντας «την αμέριστη συμπαράστασή του» στην ίδια και την οικογένειά της.

Τόνισε επίσης ότι «ο Πρωθυπουργός ζήτησε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή φύλαξη των δικαστικών καταστημάτων και την προστασία των δικαστικών υπαλλήλων και των λειτουργών της Δικαιοσύνης».

Πλούσιο το ποινικό παρελθόν του δράστη

Παλιός γνώριμος των αρχών είναι ο δράστης της επίθεσης. Ο Ιρανός, ηλικίας 37 ετών, είχε συλληφθεί στο παρελθόν κατ' επανάλαψη για κατοχή και χρήση ηρωίνης. 

Στις 20 Οκτωβρίου αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους από τις δικαστικές φυλακές Χίου, όπου εξέτιε ποινή 15 μηνών για υποθέσεις ναρκωτικών.

Στις 15 Δεκεμβρίου 2008 είχε επίσης αποφυλακιστεί από τις φυλακές, όπου εξέτιε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών για ληστεία, με απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών.

Όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία, ο δράστης δεν δικαιολόγησε κατά την εξέτασή του την παρουσία του στις εγκαταστάσεις των δικαστηρίων, ούτε το κίνητρο της επίθεσης σε βάρος της υπαλλήλου. Η γενικότερη ψυχική του κατάσταση κρίνεται ιδιαίτερα ασταθής.

Το μαχαίρι που χρησιμοποίησε κατασχέθηκε, ενώ σε βάρος του σχηματίζεται δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για απόπειρα ανθρωποκτονίας και παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα.