Ο γερμανός χαρισματικός διανοούμενος - αρχαιολόγος Χέρμαν Πάρτσινγκερ επισκέπτεται τη χώρα μας, σήμερα, Δευτέρα 11 Νοεμβρίου στις 7 το απόγευμα, για να μιλήσει στο Megaron Plus.
«Πρέπει πάντα να συντηρείς μια ένταση. Η ρουτίνα είναι εχθρός της δράσης» λέει και, με αυτήν ακριβώς την ένταση, έχτισε την εντυπωσιακή του καριέρα ο Χέρμαν Πάρτσινγκερ, ένας από τους διασημότερους σύγχρονους ερευνητές της αρχαιότητας, ένας «κυνηγός θησαυρών».
Με τις ριζοσπαστικές του αντιλήψεις για την επιστήμη του και για τις τέχνες, ο γερμανός χαρισματικός διανοούμενος - αρχαιολόγος Χέρμαν Πάρτσινγκερ επισκέπτεται τη χώρα μας, για να μιλήσει στο Megaron Plus, σήμερα, Δευτέρα 11 Νοεμβρίου στις 7 το απόγευμα, για το μεγάλο πολιτιστικό στοίχημα της γερμανικής πρωτεύουσας: Τη μεταμόρφωση των μεγάλων Μουσείων στο Νησί των Μουσείων και τη δημιουργία του νέου Forum των τεχνών στην καρδιά του Βερολίνου.
Με θέμα «Μουσεία και το Humboldt Forum - Ένα νέο μέλλον για την Τέχνη και τον Πολιτισμό στο ιστορικό κέντρο του Βερολίνου», η διάλεξη, που θα γίνει στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ).
Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση
Παραλαμβάνοντας από τον προκάτοχό του ένα μεγάλης κλίμακας έργο σε εξέλιξη, ένα εργοτάξιο που επαναφέρει το Βερολίνο σε μια προπολεμική του ταυτότητα και, ταυτόχρονα, του δίνει μια νέα σύγχρονη δυναμική, ο Χέρμαν Πάρτσινγκερ είναι, από το 2008, Πρόεδρος του Ιδρύματος της Πρωσικής Κληρονομιάς, το οποίο είναι το μεγαλύτερο πολιτιστικό ίδρυμα της Ευρώπης με 2000 εργαζόμενους και εποπτεύει 17 Μουσεία, την κρατική Βιβλιοθήκη του Βερολίνου, τα Πρωσικά Κρατικά Αρχεία και ερευνητικά Ιδρύματα που ασχολούνται με τη μουσειακή και τη μουσική έρευνα.
Ο προϊστορικός αρχαιολόγος από το Μόναχο, που είναι ένας από τους σημαντικότερους ανθρώπους του πολιτισμού στη Γερμανία, μιλάει δέκα γλώσσες, είναι φανατικός ταξιδιώτης, διασχίζει κόσμους και εθνικά σύνορα, βυθίζεται σε αρχαίους τάφους και, παρά τις απαιτήσεις της θέσης του στο Πρωσικό Ινστιτούτο, δεν εγκαταλείπει το μεγάλο πάθος του: την έρευνα, θεωρείται ο κατάλληλος άνθρωπος, για να ολοκληρώσει αυτή τη δύσκολη πρόκληση.
Βάζοντας ψηλά τον πήχη
Το εγχείρημα της πολιτιστικής επανένωσης του Βερολίνου έχει δύο σκέλη: την ανακαίνιση και τον εκσυγχρονισμό των πέντε Μουσείων που είναι συγκεντρωμένα στο νησί του ποταμού Σπρέε, που διασχίζει το Βερολίνο, και υπήρξαν το πολιτιστικό έμβλημα της πρωσικής ηγεμονίας και προστατεύονται από την UNESCO και την ανακατασκευή των πρωσικών ανακτόρων του Βερολίνου, στη θέση που βρισκόταν το κοινοβούλιο της Ανατολικής Γερμανίας, τα οποία θα στεγάσουν το Humboldt Forum.
Το ανάκτορο εγκαταλείφθηκε το 1918, από τον τελευταίο πρώσο αυτοκράτορα, Γουλιέλμο ΙΙ, κατεδαφίστηκε από την ανατολικογερμανική κυβέρνηση το 1950, ως σύμβολο του γερμανικού ιμπεριαλισμού, και στη θέση του χτίστηκε το Ανάκτορο της Δημοκρατίας. Το 2000, το γερμανικό κοινοβούλιο ψήφισε την κατεδάφισή του και αποφάσισε την επανακατασκευή του πρωσικού ανακτόρου.
Για τον Πάρτσινγκερ, η ανακαίνιση των Μουσείων δεν περιορίζεται μόνο στα κατασκευαστικά έργα, αλλά έχει να κάνει κυρίως με το περιεχόμενο: «Οποιαδήποτε μόνιμη έκθεση, μετά από 20 - 30 χρόνια, χάνει την αίγλη της» υποστηρίζει, και το μεγάλο του όνειρο είναι το Forum, που θεμελιώθηκε τον περασμένο Ιούνιο, από τον πρόεδρο της Γερμανικής Ομοσπονδίας, Γιόακιμ Γκάουκ. Βάζοντας ψηλά τον πήχη, οραματίζεται το πρωσικό ανάκτορο ως έναν νέο τόπο για τη μη ευρωπαϊκή τέχνη, ζωντανό και ελκυστικό για τους επισκέπτες από όλο τον κόσμο, έναν νέο τρόπο παρουσίασης των εκθεμάτων, ώστε να παραπέμπουν στα συμφραζόμενα τους και να αφηγούνται ιστορίες.
Επιμονή σε όλο το πανόραμα της αρχαιολογίας
Με την πανοραμική του ματιά στους αρχαίους κόσμους, ο Πάρτσινγκερ έχει στο ενεργητικό του την ανακάλυψη μιας μούμιας 2.500 ετών στη Μογγολία, που δημιούργησε παγκόσμια αίσθηση. Τα θεαματικά του ευρήματα από τις ανασκαφές στη νότια Σιβηρία εκτίθενται διαρκώς σε μεγάλες εκθέσεις για τον πολιτισμό των Σκύθων, μιας νομαδικής ιρανικής φυλής. Έχει εξερευνήσει τη διαδικασία των πολιτισμικών αλλαγών στις ζώνες επαφής Ευρώπης και Ασίας από τον 7ο π.Χ. αιώνα έως την πρώτη μ.Χ. χιλιετία, την εξέλιξη της νεολιθικής ζωής, το προϊστορικό εμπόριο των μετάλλων, την εμφάνιση των βουκόλων νομάδων της ευρασιατικής στέπας. ‘Έχει καταγράψει τις έρευνές του σε 250 δημοσιεύσεις, αφού τονίζει: «Αν δεν έχεις χρόνο να σκεφτείς και να γράψεις, η ανασκαφή είναι χαμένος χρόνος».
Επιμένει σε όλο το πανόραμα της αρχαιολογίας και δεν αρκείται στις εξειδικεύσεις, παρόλο που είναι ένας από τους κορυφαίους μελετητές του σκυθικού πολιτισμού. Προτείνει να μην ξεχνάμε τα μεγάλα ερωτήματα: Ποιες είναι οι πολιτικές επικράτειες; Πότε εμφανίζονται τα ιερά στη Νότια Αμερική, την Κίνα, την Ελλάδα; Και ισχυρίζεται: «Αν συγκρίνεις σε παγκόσμια κλίμακα, έχεις τους βασικούς μηχανισμούς της ανθρώπινης δραστηριότητας».
Πληροφορίες
Megaron Plus: Βασιλίσσης Σοφίας και Κόκκαλη, Αμπελόκηποι - Αθήνα, τηλ.: 210 7282333. Είσοδος ελεύθερη, με δελτία προτεραιότητας, η διανομή των οποίων αρχίζει στις 17:30. Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας & Τεχνολογίας https://webcast.grnet.gr/.