Κόσμος
Πέμπτη, 09 Δεκεμβρίου 2004 19:25

ΝΑΤΟ: Αυξάνει σε 300 τους εκπαιδευτές στο Ιράκ

Το ΝΑΤΟ θα ενισχύσει τη στρατιωτική εκπαιδευτική αποστολή στο Ιράκ από 60 σε 300 άτομα, συμπεριλαμβανομένου προσωπικού υποστήριξης.

Αυτό ανακοίνωσε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ μετά από τη συνάντηση που είχε με τους υπουργούς Εξωτερικών των κρατών-μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ δήλωσαν ότι η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Ολλανδία και η Νορβηγία προσφέρθηκαν εθελοντικά, ενώ η Γαλλία, η Γερμανία και άλλοι αντιτιθέμενοι εξαρχής στο πόλεμο στο Ιράκ κατέστησαν σαφές πριν από τη σύνοδο ότι δεν θα στείλουν στρατιωτικό προσωπικό στο Ιράκ.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, επέκρινε μερικές συμμαχικές χώρες που όχι μόνο αρνούνται να στείλουν στρατό στο Ιράκ, αλλά και να επιτρέψουν σε αξιωματικούς τους που υπηρετούν στο ΝΑΤΟ να συμμετάσχουν στη νατοϊκή αποστολή στο Ιράκ.

Το ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε επιπλέον την πρόθεσή του να προσφέρει συμπληρωματική υποστήριξη για τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στο Αφγανιστάν που προγραμματίζονται για την Ανοιξη.

Το ΝΑΤΟ, το οποίο διατηρεί στο Αφγανιστάν περίπου 8.000 άνδρες στο πλαίσιο της Διεθνούς Δύναμης Αρωγής για την Ασφάλεια (ISAF) από τον Αύγουστο του 2003, απέστειλε μία συμπληρωματική δύναμη 2.000 ανδρών για τη βελτίωση των συνθηκών ασφαλείας κατά τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών της 9ης Οκτωβρίου.