Κόσμος
Πέμπτη, 09 Δεκεμβρίου 2004 19:56

Έναρξη διαπραγματεύσεων Ε.Ε.-Τουρκίας στα τέλη του 2005 επιθυμεί το Παρίσι

Η Γαλλία τάσσεται υπέρ της έναρξης των ενταξιακων διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε. στα τέλη του 2005, ή στις αρχές του 2006, δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μισέλ Μπαρνιέ.

Ο κ. Μπαρνιέ εξέφρασε επίσης την επιθυμία του Παρισιού να υπάρξει στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου πρόβλεψη «για ένα εναλλακτικό σενάριο στην ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. σε περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών».

Στο περιθώριο της συνάντησης με τους ομολόγους του ΝΑΤΟ, ο κ. Μπαρνιέ εξέφρασε την ελπίδα οι συνομιλίες για την ένταξη της Τουρκίας να είναι επιτυχείς, σημείωσε ωστόσο, πως παραμένούν «μια ανοικτή διαδικασία της οποίας η κατάληξη δεν έχει προδιαγραφεί».

Σε ό,τι αφορά την εναλλακτική επιλογή, ο κ. Μπαρνιέ δήλωσε πως η Γαλλία θα ήθελε να υπάρχει στα συμπεράσματα της Συνόδου μια τέτοια πρόβλεψη, «ώστε να μη χαθεί ότι έχει γίνει μεταξύ της Τουρκίας και της Ε.Ε. όλον αυτό τον καιρό και να υπάρξει, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ένας ισχυρός δεσμός μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας».

Ερωτηθείς πως προσδιορίζει η Γαλλία την «εναλλακτική επιλογή», ο κ. Μπαρνιέ απέφυγε επιμελώς να χρησιμοποιήσει τον όρο «προνομιακή σχέση» («partenariat privilégié») και τόνισε: «Σήμερα δεν μπορούμε να την προσδιορίσουμε (την εναλλακτική επιλογή), αλλά πρέπει να υπάρχει η πρόβλεψη για κάτι τέτοιο».