Παρά τον τερματισμό της λειτουργίας του πριν λίγο καιρό, μετά τη σύλληψη του 29χρονου φερόμενου ως «εγκεφάλου», Ρος Ούλμπριχτ, το διαβόητο Silk Road, online κατάστημα για ναρκωτικά και άλλα παράνομα αγαθά, φαίνεται να βρίσκεται ξανά online.
Παρά τον τερματισμό της λειτουργίας του πριν λίγο καιρό, μετά τη σύλληψη του 29χρονου φερόμενου ως «εγκεφάλου», Ρος Ούλμπριχτ (υπό το ψευδώνυμο Dread Pirate Roberts, της κινηματογραφικής ταινίας «The Princess Bride»), το διαβόητο Silk Road («δρόμος του μεταξιού»), online κατάστημα για ναρκωτικά και άλλα παράνομα αγαθά, φαίνεται να βρίσκεται ξανά online.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα AllThings Vice, η οποία παρακολουθεί την δραστηριότητα στο αποκαλούμενο «dark net», η νέα ιστοσελίδα – υπό την διεύθυνση ενός «νέου» Dread Pirate Roberts, καθώς ο διαχειριστής του χρησιμοποιεί το ίδιο ψευδώνυμο – πωλεί μία ευρεία γκάμα ναρκωτικών.
Στο Twitter, όπου ανακοινώθηκε ότι «το Silk Road απογειώθηκε», είναι σε εξέλιξη μεγάλες συζητήσεις σχετικά με το αν πρόκειται όντως για «ανάσταση» του site ή για κάποιου είδους φάρσα, ενώ πολλοί αναρωτιούνται πόσος καιρός θα χρειαστεί για να κλείσει και αυτό κατόπιν επέμβασης του FBI.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, o Κεν Γουέστιν, ερευνητής της εταιρείας TripWire, εκτιμά ότι η σελίδα φαίνεται αυθεντική και πιστεύει ότι πίσω από αυτήν βρίσκονταν οι ίδιοι που «έτρεχαν» και το «παλιό» Silk Road. Κατά τον Ετάι Μάορ, της Trusteer, ειδικό στο dark net, δεν μπορεί να ξέρει κανείς πόσο θα διαρκέσει η λειτουργία της – ωστόσο, όπως επισημαίνει, δεν αποτελεί έκπληξη το ότι συνέβη κάτι τέτοιο, καθώς μέσα σε δύο χρόνια το Silk Road απέφερε έσοδα 1,3 δισ., αποσπώντας ποσοστά από τις αγοραπωλησίες.
«Είναι μεγάλη επιχείρηση, και αυτοί που βρίσκονται από πίσω της θέλουν να την επαναφέρουν σε λειτουργία» πρόσθεσε.
Μετά το κλείσιμο του Silk Road πολλές άλλες αντίστοιχες «μαύρες αγορές» έσπευσαν να καλύψουν το κενό, όπως το Project Black Flag, του Metta Dread Pirate, ο οποίος εξαφανίστηκε λίγο μετά το ξεκίνημα της λειτουργίας του, παίρνοντας μαζί του τα bitcoins (ψηφιακό νόμισμα για διαδικτυακές συναλλαγές) που είχαν συγκεντρωθεί από τη μέχρι τότε λειτουργία του. Άλλες σελίδες είναι το BlackMarket Reloaded και το Sheep Marketplace.
Κατά τον Μάορ, «εκεί έξω» υπάρχουν πάρα πολλές σελίδες τέτοιου είδους, από αγορές όπλων μέχρι σελίδες για τη χρηματοδότηση τζιχαντιστών – ωστόσο, το Silk Road ήταν το μεγαλύτερο και πιο γνωστό.
Σε σχετικό αποκλειστικό δημοσίευμά του, το Mashable αναφέρει ότι κατάφερε να επικοινωνήσει με τον «νέο» Dread Pirate Robers (DPR), μέσω υπηρεσιών κρυπτογραφημένης επικοινωνίας. Ο εν λόγω DPR ισχυρίζεται ότι δεν είναι ο ίδιος με τον «προκάτοχό» του.
«Το “Dread Pirate Roberts” είναι περισσότερο τίτλος παρά όνομα» ανέφερε σχετικά. «Μπορεί να περαστεί από άτομο σε άτομο, καθώς ο καθένας αναλαμβάνει αυτόν τον ρόλο, είτε εθελοντικά είτε αναγκαστικά».
Ο DPR φαίνεται πως ενήργησε γρήγορα για κρατήσει ενωμένη την «κοινότητα» του Silk Road, στήνοντας forums για αυτόν ακριβώς το σκοπό και καλωσορίζοντας τους χρήστες σε δημοσίευση στις 7 Οκτωβρίου.
«Το Silk Road δεν είναι ένας άνθρωπος. Το Silk Road είναι μια ιδέα» αναφερόταν στο συγκεκριμένο μήνυμα.
Σημαντικό ρόλο στη φερόμενη «ανάσταση» του Silk Road φέρεται να έπαιξε ένας πρώην δραστήριος χρήστης της online αγοράς, ο Libertas, καθώς και ο StExO.
«Το Silk Road ήταν κάτι δημοφιλές» δήλωσε στο CNN ένας πρώην χρήστης του καταστήματος, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας. «Αυτό ήταν που έκανε ευκολότερο για τους χρήστες να συνεχίσουν. Εφόσον μπορείς να πείσεις τον κύριο όγκο των μεγάλων αγοραστών και πωλητών να μεταφερθούν στη νέα πλατφόρμα, δεν έχει σημασία το όνομα».