Κόσμος
Τετάρτη, 06 Νοεμβρίου 2013 19:53

Συμβούλιο της Ευρώπης: Έκκληση για τη διευκόλυνση ερευνών σε υποθέσεις βασανιστηρίων

Έκκληση προς τα 47 κράτη – μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης να εγγυώνται τη σωστή και έγκαιρη καταγραφή των ιατρικών αποδεικτικών στοιχείων για την κακομεταχείριση κρατουμένων, απηύθυνε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων.

Έκκληση προς τα 47 κράτη – μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης να εγγυώνται τη σωστή και έγκαιρη καταγραφή των ιατρικών αποδεικτικών στοιχείων για την κακομεταχείριση κρατουμένων, ώστε να διευκολύνεται η διεξαγωγή των σχετικών ερευνών, απηύθυνε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (CPT).

Στην ετήσια έκθεση της, η Επιτροπή επισήμανε ότι η καταγραφή των στοιχείων για κρούσματα κακομεταχείρισης κρατουμένων γίνεται με τρόπο που δεν είναι ικανοποιητικός σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη.

Όπως επισημαίνεται, οι υφιστάμενες διαδικασίες δεν εγγυώνται ότι οι τραυματισμοί που υφίστανται οι κρατούμενοι καταγράφονται επαρκώς ή αναφέρονται στις αρμόδιες αρχές.

Σύμφωνα με τη CPT, όταν οι κρατούμενοι εισέρχονται στις φυλακές θα πρέπει να εξετάζονται εντός 24 ωρών από γιατρούς για να διαπιστώνεται η κατάσταση της υγείας τους, διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται και όταν ένας κρατούμενος υποβάλλεται σε ανάκριση στο πλαίσιο ερευνών.

Η CPT τάχθηκε εναντίον του να παραδίδονται στην αστυνομία φυλακισμένοι για τη διεξαγωγή συμπληρωματικών ερευνών, καθώς αυτή η πρακτική ενέχει υψηλό κίνδυνο κακομεταχείρισης. Η αντιπρότασή της είναι οι ανακρίσεις των φυλακισμένων να γίνονται εντός των σωφρονιστικών καταστημάτων όπου κρατούνται.

Πηγή: ΑΜΠΕ