Πολιτιστικά
Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2004 21:47

«Πρέπει να εξορθολογισθεί το έργο αναστήλωσης των μνημείων της Ακρόπολης»

Σχετικά με τα και μετά τις ερωτήσεις δημοσιογράφων αναφορικά με το θέμα, ο Υφυπουργός Πολιτισμού κ. Π. Τατούλης δήλωσε τα εξής, από την Αλβανία όπου ευρίσκεται για επίσημη επίσκεψη:

«

«Προτιθέμεθα να ζητήσουμε από την Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως να συντάξει πλήρες πρόγραμμα εργασιών που θα καλύπτει όλες τις εργασίες που πρέπει να γίνουν στον Βράχο της Ακροπόλεως μέχρι την ολοκλήρωσή τους, για να γίνει επιτέλους ένας σωστός προγραμματισμός», δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτισμού Π. Τατούλης, σχολιάζοντας σημερινά δημοσιεύματα, με τα οποία εκφράζεται η ανησυχία για τη χρηματοδότηση των εργασιών στα μνημεία της Ακρόπολης.

«Είναι σαφές ότι ο σχεδιασμός του έργου πρέπει να εξορθολογισθεί, να μπει μία τάξη και να υπάρξει ένα αξιόπιστο χρονοδιάγραμμα και ένας εξίσου αξιόπιστος προϋπολογισμός, ώστε να μην κινδυνεύει το σύνολο της χρηματοδότησης σε μελλοντικό έλεγχο», συνέχισε και διευκρίνισε:

«Για την αναστήλωση των μνημείων της Ακρόπολης είχαν δοθεί μέχρι το 2004 συνολικά 20,8 εκ. € από κοινοτικά προγράμματα, καθώς και εθνική χρηματοδότηση σημαντικού ύψους. Δυστυχώς, οι στόχοι που είχαν τεθεί δεν επετεύχθησαν, με αποτέλεσμα να μην να γίνουν Ολυμπιακοί Αγώνες με σκαλωσιές στα μνημεία».

«Το ΥΠ.ΠΟ. χρηματοδοτεί με 5.500.000 € τη συνέχιση των εργασιών από το Γ' ΚΠΣ και επιπλέον αναλαμβάνει την υποχρέωση να καλύψει από αμιγώς εθνικούς πόρους τις απολύτως αναγκαίες μη επιλέξιμες δαπάνες, οι οποίες όμως δεν είναι επιτρεπτό να ανεβάζουν το κόστος κατά 80% του επιλέξιμου», κατέληξε.