Τεχνολογία-Επιστήμη
Τρίτη, 05 Νοεμβρίου 2013 16:00

Εκτοξεύτηκε η πρώτη ινδική διαστημική αποστολή στον Άρη

Η πρώτη διαπλανητική αποστολή στο διαστημικό πρόγραμμα της Ινδίας, ξεκίνησε σήμερα το ταξίδι της για τον κόκκινο πλανήτη.

Η πρώτη διαπλανητική αποστολή στο διαστημικό πρόγραμμα της Ινδίας, ξεκίνησε σήμερα το ταξίδι της για τον κόκκινο πλανήτη.

Η εκτόξευση εξελίχθηκε άψογα, και το σκάφος Mars Orbiter, απογειώθηκε ομαλά με έναν πύραυλο PSLV-C25 από το διαστημικό κέντρο Satish Dhawan, στο ανατολικό άκρο της Ινδίας και την περιοχή Sriharikota. Λιγότερο από μία ώρα αργότερα το σκάφος βρισκόταν σε τροχιά γύρω από τη Γη, εκτελώντας την πρώτη σε μία σειρά από πολλές μανούβρες που θα το τοποθετήσουν σε τροχιά γύρω από τον Άρη, στις 24 Σεπτεμβρίου του 2014, έχοντας διανύσει 780 εκατομμύρια χιλιόμετρα.

Βασικός στόχος του Mars Orbiter θα είναι η μελέτη της αραιής ατμόσφαιρας του Άρη, και η μέτρηση των συγκεντρώσεων μεθανίου και υδρογόνου. Για να πετύχει μεταφέρει πέντε επιστημονικά όργανα: δύο φασματοσκόπια, ένα φωτόμετρο, μία κάμερα και έναν ανιχνευτή μεθανίου.

Το μεθάνιο θεωρείται κλειδί στην κατανόηση του παρελθόντος του πλανήτη, αφού στη Γη πιστεύεται πως παράγεται από διαδικασίες που έχουν να κάνουν με ζώντες οργανισμούς. Ορισμένες παλαιότερες αποστολές είχαν ανιχνεύσει μεθάνιο στην ατμόσφαιρα του Άρη, όμως οι επιστήμονες παρέμειναν επιφυλακτικοί σε αυτό το ενδεχόμενο. Τους σκεπτικιστές μάλιστα ενίσχυσε και το όχημα Curiosity της NASA το οποίο δεν ανίχνευσε μεθάνιο στον αέρα του Άρη, περιπλέκοντας την υπόθεση.

 Ο δορυφόρος ζυγίζει 1350 κιλά και κόστισε περίπου 55 εκατομμύρια ευρώ, ένα ποσό πολύ μικρό σε σχέση με τα αντίστοιχα που δαπανούν οι δυτικές διαστημικές υπηρεσίες. Αν και πρόκειται για μικρό κόστος, το οποίο εγκαινιάζει μία νέα εποχή φθηνής διαστημικής εξερεύνησης, δεν έλειψαν και οι αντιδράσεις από μέρους του Τύπου, για το κατά πόσο αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να διατεθούν αλλού, σε μια χώρα 1,2 δισεκατομμυρίων ανθρώπων που μαστίζεται από φτώχεια και κοινωνικά προβλήματα. Ωστόσο υπήρξαν και πάρα πολλοί ένθερμοι υποστηρικτές του εγχειρήματος, μεταξύ των οποίων και η κυβέρνηση που δήλωσε πως πρόκειται για μια επίδειξη τεχνογνωσίας, και πως τα οφέλη από το πρόγραμμα θα είναι πολλαπλά αφού παρέχει δουλειά σε μηχανικούς και επιστήμονες, ενώ παράγει γνώση που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την επίλυση προβλημάτων στη Γη.  

Το διαστημικό πρόγραμμα της Ινδίας ξεκίνησε τη δεκαετία του ’60, επικεντρώνοντας αρχικά στην ανάπτυξη της χώρας και κατασκευάζοντας δορυφόρους επίγειας παρατήρησης (του υδροφόρου ορίζοντα, της βλάστησης κτλ). Το 2008 η Ινδία εισήλθε στο χάρτη των διαστημικών δυνάμεων που εξερευνούν άλλα ουράνια σώματα πέρα από τον πλανήτη μας, με την αποστολή Chandrayaan-1, η οποία τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, ανακαλύπτοντας ίχνη νερού στην επιφάνειά της. Με αυτή την αποστολή αλλά και το φιλόδοξο διαστημικό της πρόγραμμα, η Ινδία φιλοδοξεί να γίνει μία από τις σημαντικές δυνάμεις παγκοσμίως στη διαστημική τεχνογνωσία.