Πολιτική
Δευτέρα, 04 Νοεμβρίου 2013 20:57

Αδ. Γεωργιάδης: Το 2014 θα ξέρουμε πόσοι είναι οι ανασφάλιστοι

Στις αρχές του 2014 η κυβέρνηση θα γνωρίζει πόσοι είναι οι ανασφάλιστοι πολίτες, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας. Παρέμβαση του Μ. Γλέζου, ο οποίος δεν απέρριψε τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων και πρότεινε κατάργηση υπουργείων. Σφοδρή αντιπαράθεση του Αδ. Γεωργιάδη με τον Π. Κουρουμπλή.

Στις αρχές του 2014 η κυβέρνηση θα γνωρίζει πόσοι είναι οι ανασφάλιστοι πολίτες, ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης μιλώντας κατά την διάρκεια σχετικής επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή. Η αλήθεια είναι ότι το κράτος τώρα δεν ξέρει πόσοι είναι οι ανασφάλιστοι, παραδέχθηκε ο Αδ. Γεωργιάδης, επισημαίνοντας ότι είναι μνημονιακή υποχρέωση να καταγραφούν και ότι στις αρχές του επόμενου έτους θα καταλήξει στο νούμερο. Μάλιστα διευκρίνισε ότι και ο διοικητής του ΕΟΠΥΥ δήλωσε πως άλλες μελέτες του δείχνουν ότι είναι 2 εκατ., άλλες 3 και άλλες 6 εκατ.

Πρόταση του Μ. Γλέζου για κατάργηση των υπουργείων Μακεδονίας - Θράκης και Δικαιοσύνης

Στην συζήτηση παρενέβη και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μ. Γλέζος που πρότεινε ορθολογιστική διαχείριση των οικονομικών, κατάργηση άχρηστων υπουργείων (ανέφερε τα Υπουργεία Μακεδονίας – Θράκης και Δικαιοσύνης), επιστροφή όσων δόθηκαν στις τράπεζες, διεκδίκηση των οφειλών της Γερμανίας, εξισορρόπηση των αμυντικών δαπανών και εσωτερικό δανεισμό.

Επισημαίνεται ότι ο Μ. Γλέζος δεν απέρριψε τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων λέγοντας χαρακτηριστικά: «το πρόβλημα είναι ότι ο υπουργός προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα εκ των ενόντων. Δεν θα αρνηθώ ότι η αναδιάρθρωση είναι μία λύση».

Αναφερόμενος στις ασφαλιστικές δαπάνες ο Αδ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι από το 2000 μέχρι το 2012 δόθηκαν 148 δισ. στα ασφαλιστικά ταμεία και το 2012 κουρεύτηκαν 9 δισ. «Είναι σαν να δώσαμε 137 δισ.», εκτίμησε, τονίζοντας πως το πρόβλημα ήταν ότι τα ασφαλιστικά ταμεία είχαν σχεδιαστεί για αναλογία συνταξιούχου – εργαζόμενου 1:4, ενώ εδώ και 20 χρόνια είναι κάτω από 1:1.

Για τις έρευνες της Αστυνομίας στα κοινωνικά ιατρεία των Γιατρών του Κόσμου, του Ελληνικού και της Λάρισας ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι «το έμαθα από τα μέσα ενημέρωσης» και ότι «ο έλεγχος της ΕΛΑΣ έγινε διότι υπήρξε επώνυμη καταγγελία, όχι από το υπουργείο. Το ότι η καταγγελία ήταν ψευδής σημαίνει ότι η αστυνομία δεν πρέπει να ερευνήσει;». Ξεκαθάρισε δε ότι υποστηρίζει τα κοινωνικά ιατρεία θυμίζοντας ότι έχει πάει στα ιατρεία του Ιατρικού Συλλόγου και του Ροταριανού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Αντιπαράθεση Κουρουμπλή - Γεωργιάδη

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Κουρουμπλής κατηγόρησε τον υπουργό ότι αύξησε τις τιμές σε 200 φάρμακα, λέγοντας ότι μόνο από την αύξηση του «ΚΡΕΣΤΟΡ» χάθηκαν 150 εκατ.

«Η φαρμακευτική δαπάνη έπεσε τον επόμενο μήνα 34 εκατ. ευρώ», απάντησε ο υπουργός, φωνάζοντας ότι «μειώσαμε τις τιμές σε 700 φάρμακα». Κατηγόρησε μάλιστα τον Π. Κουρουμπλή ως «κοινό συκοφάντη», ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για «λασπολογία» εκ μέρους του και αναρωτήθηκε αν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο εκπρόσωπος των μεγάλων συμφερόντων στην αίθουσα.

newsroom naftemporiki.gr