Υγεία
Δευτέρα, 04 Νοεμβρίου 2013 18:50

Βράβευση ομάδας του «Δημόκριτου» με το Marie Curie Award

Με το βραβείο Marie Curie Award τιμήθηκε η ερευνητική ομάδα των δρ. Θεοδοσίας Μάινα – Νοκ και δρ. Berthold A. Nock, του Ινστιτούτου Πυρηνικών & Ραδιολογικών Επιστημών & Τεχνολογίας, Ενέργειας & Ασφάλειας (Ι/ΠΡΕΤΕΑ) του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος».

Με το βραβείο Marie Curie Award τιμήθηκε η ερευνητική ομάδα των δρ. Θεοδοσίας Μάινα – Νοκ και δρ. Berthold A. Nock, του Ινστιτούτου Πυρηνικών & Ραδιολογικών Επιστημών & Τεχνολογίας, Ενέργειας & Ασφάλειας (Ι/ΠΡΕΤΕΑ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) «Δημόκριτος».

Το βραβείο απονεμήθηκε στην ομάδα για την πρωτότυπη ερευνητική εργασία της στον τομέα των πεπτιδικών ραδιοφαρμάκων – «ραδιοπεπτιδίων», η οποία βρίσκει εφαρμογή στη διάγνωση, σταδιοποίηση και θεραπεία καρκίνου με χρήση ραδιονουκλιδίων.

Οι ερευνητές έδειξαν ότι, με την ταυτόχρονη χορήγηση επιλεγμένου ενζυμικού αναστολέα και πεπτιδικού ραδιοφάρμακου, παράγωγου γαστρίνης, μπορεί να επιτευχθεί σταθεροποίηση του ραδιοφάρμακου στην κυκλοφορία του αίματος και εντυπωσιακή αύξηση πρόσληψης στις καρκινικές εστίες.

Η επιτυχία της νέας αυτής μεθόδου έχει επιβεβαιωθεί προκλινικά σε πληθώρα ραδιοπεπτιδίων με πιθανή εφαρμογή σε ευρύ φάσμα ανθρώπινων καρκινωμάτων. Πρόκειται για μεθοδολογία που αναμένεται να αυξήσει σημαντικά την διαγνωστική ευαισθησία και θεραπευτική αποτελεσματικότητα των πεπτιδικών ραδιοφαρμάκων.

Το βραβείο απονεμήθηκε κατά το πρόσφατο Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πυρηνικής Ιατρικής (European Association of Nuclear Medicine, ΕΑΝΜ) στη Λυών της Γαλλίας (19–23 Οκτωβρίου, 2013).

Εκτός των δύο ερευνητών, στην ομάδα συμμετέχουν οι υποψήφιοι διδάκτορες: Αικατερίνη Καλούδη (Βιολόγος, MSci Imperial College, London, UK), Παντελεήμων Μαρσουβανίδης (Χημικός, ΜSci Παν/μιο Πατρών) και Εμμανουήλ Λυμπέρης (Χημικός, ΜSci ΑΠΘ).

Τέλος, τονίζεται η συμβολή και υποστήριξη των καθηγητών Marion de Jong και Eric P. Krenning (Nuclear Medicine Department, Erasmus MC, Rotterdam, Netherlands) στην υλοποίηση της ερευνητικής προσπάθειας.

Το Marie Curie Award απονέμεται κάθε χρόνο από την Ευρωπαϊκή Ένωση Πυρηνικής Ιατρικής στην καλύτερη από επιστημονικής απόψεως ερευνητική εργασία που παρουσιάζεται στο ετήσιο συνέδριο της Ένωσης.