Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια με τον αλβανό ομόλογό του Μπουγιάρ Νισάνι στα Τίρανα. Επί τάπητος τέθηκαν τόσο τα θέματα που αφορούν στις σχέσεις Ελλάδας-Αλβανίας όσο και περιφερειακά και διεθνή ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος.
Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια με τον αλβανό ομόλογό του Μπουγιάρ Νισάνι στα Τίρανα. Επί τάπητος τέθηκαν τόσο τα θέματα που αφορούν στις σχέσεις Ελλάδας-Αλβανίας όσο και περιφερειακά και διεθνή ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος.
«Η επίσκεψή μου στα Τίρανα μας δίνει την ευκαιρία να δώσουμε μία νέα ώθηση στις ελληνο-αλβανικές σχέσεις, να βασίσουμε τις σχέσεις μας στα στοιχεία που μας ενώνουν» είπε ο κ. Παπούλιας, ο οποίος αναφέρθηκε τόσο στην ελληνική εθνική μειονότητα όσο και στους αλβανούς μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα:
«Η ελληνική εθνική μειονότητα αποτελεί σταθερό και άρρηκτο δεσμό φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και λαών μας. Οι Έλληνες της Αλβανίας είναι ένα από τα πιο δυναμικά τμήματα της αλβανικής πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής, τα δικαιώματα των οποίων όλοι συμφωνούμε ότι θα πρέπει να γίνονται σεβαστά. Από την άλλη πλευρά, οι εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανών μεταναστών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα αποτελούν επίσης ένα ισχυρό συνδετικό στοιχείο στις σχέσεις μας».
Σε ό,τι αφορά τις διμερείς οικονομικές σχέσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε σε οικονομική ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, και θα δώσει, όπως ανέφερε, την ευκαιρία σε έλληνες και αλβανούς επιχειρηματίες να ενισχύσουν περαιτέρω την οικονομική συνεργασία των δύο χωρών.
Με τον Πρόεδρο της Αλβανίας συζητήθηκε επίσης η ελληνο-αλβανική ενεργειακή συνεργασία, με τον κ. Παπούλια να σημειώνει πως ο δια-αδριατικός αγωγός φυσικού αερίου, η επιλογή του οποίου αποτελεί ένα νέο πεδίο συνεργασίας, δημιουργεί νέα δεδομένα στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής.
Συζητήθηκε επίσης η Συμφωνία για τον Καθορισμό Θαλασσίων Ζωνών.
Σε ό,τι αφορά στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, ο κ. Παπούλιας τόνισε πως η Ελλάδα επιδιώκει να εξευρεθεί ένα κοινά αποδεκτό, οριστικό όνομα, με γεωγραφικό προσδιορισμό, για όλες τις χρήσεις.
Παράλληλα διαβεβαίβωσε τον αλβανό Πρόεδρο ότι κατά τη διάρκεια της επερχόμενης ελληνικής Προεδρίας, η Ελλάδα θα προωθήσει ενεργά την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, όπως και εις το παρελθόν αταλάντευτα έπραξε.
Από την πλευρά του ο αλβανός πρόεδρος αφού ευχαρίστησε τον Έλληνα ομόλογό του, ο οποίος, όπως τόνισε, έχει προσφέρει προσωπικά ως "μεγάλος φίλος των Αλβανών", ζήτησε από τον κ. Παπούλια να συμβάλει ώστε «να ακυρώσει τον ελληνικό νόμο πολέμου που είναι ακόμα σε ισχύ και που κρατά υπό συντηρητική κατάσχεση τις περιουσίες των Αλβανών πολιτών στην Ελλάδα, καθώς και να αναιρέσει όλους τους νόμους που απορρέουν από αυτό και που είναι σε αντίθεση με το άρθρο 15 της Συνθήκης Φιλίας».
Ο κ. Νισάνι είπε ακόμη ότι εξέφρασε την ανησυχία του "για το ακόμη άλυτο πρόβλημα των τοπωνυμίων", ενώ αναφορικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων σημείωσε ότι το ζήτημα αυτό παραμένει προς επίλυση. "Είμαστε έτοιμοι για την εξεύρεση λύσης στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του εσωτερικού δικαίου της κάθε χώρας" τόνισε ο Αλβανός πρόεδρος.
«Η συνάντηση αυτή ήταν μια καλή ευκαιρία για να ανταλλάξουμε απόψεις σχετικά με της πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή. Η Αλβανία παραμένει της άποψης, ότι η ελληνική κυβέρνηση, με πολιτική βούληση και προς όφελος της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, θα αξιολογήσει θετικά την αναγνώριση του Κοσόβου» κατέληξε ο πρόεδρος της Αλβανίας.