Επιμένει η Λευκωσία στην κατάληξη σε κοινή δήλωση ως προϋπόθεση για συνάντηση με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης τόνισε πως αν παραστεί ανάγκη θα αποστείλει γραπτή επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.
Επιμένει η Λευκωσία στην κατάληξη σε κοινή δήλωση ως προϋπόθεση για συνάντηση με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης τόνισε πως αν παραστεί ανάγκη θα αποστείλει γραπτή επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.
Ο κύπριος πρόεδρος επέμεινε πως θα πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες για ένα ουσιαστικό και καλά προετοιμασμένο διάλογο.
Προς αυτή την κατεύθυνση, είπε, έχουμε υποβάλει εποικοδομητικότατες προτάσεις, οι οποίες, εάν και εφόσον οι εκπρόσωποι του γενικού γραμματέα ήθελαν ή θέλουν να αξιοποιήσουν, μπορούμε να επιτύχουμε μία κοινή δήλωση, η οποία να ξεκαθαρίζει κάποια θέματα αρχής, έτσι ώστε να μπορούμε το συντομότερο να μπούμε σ' ένα διάλογο για την όσο το δυνατό συντομότερη λύση του Κυπριακού με βάση τις βασικές αρχές.
Κληθείς να σχολιάσει δήλωση Έρογλου για συνάντηση των δύο ηγετών ακόμη και χωρίς κοινή δήλωση, είπε ότι γνωρίζει ότι αυτή είναι η επιθυμία του Τουρκοκύπριου ηγέτη.
Γι' αυτό, τόνισε, επιμένω διότι γνωρίζω τις θέσεις του, ακόμα και αυτές στις 29 Οκτωβρίου, που μιλούσε ξεκάθαρα για «δύο κυριαρχίες και για κυρίαρχα κράτη».
Συνεπώς, πρόσθεσε, επιμένω ότι πρέπει να ξεκαθαριστούν οι βασικές αρχές από την αρχή για να μη δαπανηθεί ο χρόνος απλά σε μια άγονη συνομιλία.
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι έχουν βάλει στην ελληνοκυπριακή πλευρά τα «δυο πόδια σε ένα παπούτσι» ο πρόεδρος Αναστασιάδης σχολίασε: «εγώ δεν αισθάνομαι να είναι τα "δυο μου πόδια σε ένα παπούτσι".
«Αυτό που επιμένω είναι να δημιουργηθούν οι συνθήκες για ένα ουσιαστικό, καλά προετοιμασμένο διάλογο, ο οποίος να δημιουργεί τις προοπτικές μιας λύσης που να είναι αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες, που να μην παραγνωρίζει ούτε τις διεκδικήσεις, τις έγνοιες και τις ανησυχίες των ελληνοκυπρίων, ούτε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων» πρόσθεσε.
Η λύση, κατέληξε, θα οδηγεί σε μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας με μία κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια υπηκοότητα.
Από την πλευρά του, ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου χαιρέτισε την προθεσμία που έδωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για συνάντηση των δύο ηγετών και καθορισμό ημερομηνίας επανέναρξης των διαπραγματεύσεων καθώς και τη διαπίστωσή του ότι υπάρχει περιορισμένο παράθυρο ευκαιρίας για επίλυση του Κυπριακού.
Σε γραπτή δήλωση ο κ. Έρογλου εκφράζει τη διαφωνία του με τις επιθέσεις, όπως είπε, που δέχθηκε ο Αλεξάντερ Ντάουνερ από την ελληνοκυπρική πλευρά και την καλεί να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις με στόχο την κατάληξη σε λύση, το πρώτο τετράμηνο του 2014 και τη διενέργεια χωριστών ταυτόχρονων δημοψηφισμάτων την 'Ανοιξη.
Πηγή: ΑΜΠΕ