Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Συμμαχία για την Ελλάδα» διοργανώνει την πρωτοποριακή έκθεση «Προσφορά» με σκοπό να στηρίξει το έργο και τη λειτουργία του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.
Στοχεύοντας στην προώθηση της εικόνας της χώρας, με τη συνεργασία του ελληνικού παραγωγικού ιστού, προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, με τη χαμηλότερη δυνατή δαπάνη, η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Συμμαχία για την Ελλάδα» διοργανώνει την πρωτοποριακή έκθεση «Προσφορά».
Στο πλαίσιο των ποικίλων δράσεών της, και με σκοπό να στηρίξει το έργο και τη λειτουργία ενός από τους κορυφαίους πολιτιστικούς φορείς, του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, η «Συμμαχία για την Ελλάδα» κινητοποίησε και συσπείρωσε 57 σύγχρονους έλληνες δημιουργούς, να εκθέσουν αντιπροσωπευτικά τους έργα στις αίθουσες του Μουσείου και να στηρίξουν εμπράκτως το έργο του.
Ένα έμπρακτο προσκύνημα, ένα αίτημα ευλογίας
Έχοντας αναλάβει την επιμέλεια της έκθεσης, την οποία εγκαινίασε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και θα διαρκέσει έως τις 15 Δεκεμβρίου, ο επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μάνος Στεφανίδης, μας αναφέρει χαρακτηριστικά για τα σύγχρονα έργα, που εκτίθενται υπό τη σκιά των αγαλμάτων του Μουσείου: «Τι γυρεύουμε εμείς, σήμερα, σε αυτήν την κιβωτό του αρχαίου κάλλους, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο; Τίποτε περισσότερο από ένα έμπρακτο προσκύνημα περιορισμένης χρονικής διάρκειας και από ένα αίτημα ευλογίας. Εδώ, δε χωρούν ούτε συγκρίσεις, ούτε αντιπαραθέσεις, ούτε εξυπνακισμοί. Ούτως ή άλλως, η κάθε εποχή φέρει το δικό της σταυρό. Όμως, έστω ως ολιγοήμερη φιλοξενία πλάι στη δαιδαλική γλυπτική ή εκείνη του αυστηρού ρυθμού, πλάι στους αμφορείς του Διπύλου και τις λευκές ληκύθους, δικαιούται, ελπίζω, η σύγχρονη ελληνική δημιουργία, συμπτυγμένη συμβολικά στην παρούσα ομάδα των δημιουργών, να σταθεί για λίγο κάτω από τη σκιά των παππούδων της.
Η ομάδα αυτή, νόμιμη όσο και αυθαίρετη, όπως κάθε ομάδα, περιλαμβάνει δημοκρατικά ποικίλες τάσεις ή αντιθέσεις, διαφορετικές ηλικίες και σταδιοδρομίες, όπως επίσης και δυο - τρεις ξένους καλλιτέχνες, που έχουν, όμως, ενσωματωθεί στην ημετέρα παιδεία. Αυτό μόνο ζητάμε, όπως θα έλεγε και ο Σεφέρης, να μας δοθεί αυτή η χάρη.
Οι δεκάδες εκθέτες προσέρχονται με ταπεινότητα, αλλά και υπερηφάνεια, για να δείξουν πως και σήμερα υπάρχει μια Ελλάδα της δημιουργίας, της αξιοπρέπειας, της προσφοράς, της τέχνης και του οραματισμού, και πως ο επιδιωκόμενος διάλογος δεν απευθύνεται προς τις αρχαίες μορφές, που τους υποδέχονται και τους φιλοξενούν, αλλά προς τους θεατές του σήμερα. Αυτούς, δηλαδή, που συχνά λειτουργούν σαν βιαστικοί και απρόσεχτοι καταναλωτές εικόνων. Που μπαίνουν στα Μουσεία σαν σε supermarket και που απαιτούν αμέσως από τα έργα να αποκαλύψουν το όποιο μυστικό τους.
Εκεί ακριβώς, βρίσκεται και το στοίχημα: οι νέοι, οι τουρίστες, ένα άλλο κοινό, που δεν είναι εξοικειωμένο με αυτόν εδώ τον χώρο, να γνωρίσει - μέσω του παρόντος - το παρελθόν και να αντιληφθεί πως, εντέλει, υπάρχει μια αόρατη κλωστή, που συνδέει τα πράγματα μέσα στον χρόνο, εις πείσμα, συχνά, του χρόνου. Ίσως ειπωθεί πως αυτά ακριβώς τα “πράγματα” είναι παντελώς ανόμοια. Δε θα μπορούσε να είναι αλλιώς, θα απαντήσουμε, αλλά αυτό δεν απομειώνει διόλου την προσφορά των σύγχρονων δημιουργών και τη σημασία μιας τέτοιας εκδήλωσης προσφοράς. Ας μην ξεχνάμε ότι οι δεκάδες καλλιτέχνες δωρίζουν τα 2/3 της αξίας των έργων τους, ως συμβολική χειρονομία, σάρκα εκ της σαρκός των, για τις ανάγκες του Μουσείου.
Γλυπτική, ζωγραφική, χαρακτική, φωτογραφία, κατασκευές, παραστατικότητα, αφαίρεση, νεορεαλισμός, νεοεξπρεσιονισμός, μινιμαλισμός, εννοιολογική έκφραση, ναϊβισμός, υπερρεαλισμός, είναι κάποια από τα στοιχεία των εκτιθέμενων έργων, ένδειξη του πλουραλισμού που χαρακτηρίζει την πρότασή μας».
Γιατί όλοι μαζί μπορούμε
Όπως μας εξηγεί ο Γενικός Διευθυντής της, Γιώργος Καλλούδης: «Η “Συμμαχία για την Ελλάδα” είναι η πρωτοβουλία των θεσμικών φορέων του κλάδου της επικοινωνίας, η οποία ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2010, με άξονες δράσης τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τον τουρισμό, το περιβάλλον και τον εθελοντισμό και κύριο στόχο την τόνωση της αγοράς.
Η πρωτοβουλία αυτή εξέφρασε, πρακτικά, την αποφασιστικότητα του ιδιωτικού τομέα να προσφέρει τις υπηρεσίες του αφιλοκερδώς στο ελληνικό κράτος, έτσι ώστε, τη στιγμή της οικονομικής κρίσης, η Ελλάδα να τύχει της μεγαλύτερης δυνατής υποστήριξης και ενίσχυσης από τους πλέον εύρωστους και υγιείς κλάδους της ελληνικής αγοράς.
Εμπερικλείει και εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο τις ιδέες και τις έννοιες της ιδιωτικής πρωτοβουλίας: συμμετοχή, συνέργεια, σύνθεση, προσφορά, βοήθεια, στήριξη, κοινό σκοπό, κοινό καλό, εθελοντισμό. Όλες αυτές οι λέξεις εκφράζουν - με τον δικό της τρόπο η καθεμία - την αισιοδοξία, την ελπίδα, τη βεβαιότητα πως η ψυχική αξία του ανθρώπου μπορεί να κάνει τον κόσμο καλύτερο. Γιατί όλοι μαζί μπορούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για ένα καλύτερο αύριο».
Πληροφορίες
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Πατησίων 44 - Αθήνα, τηλ.: 213 2144800. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα: 13.00 - 20.00, Τρίτη έως Σάββατο: 08.00 - 20.00, Κυριακή και επίσημες αργίες: 08.00 - 15.00.
Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]