Πλάθοντας μία ιστορία αγάπης, εσωτερικών αναζητήσεων και εξωτερικών αλλαγών, η συγγραφέας Ισμήνη Μπάρακλη μάς μιλά για το μυθιστόρημα «Από τα Gucci στο… ταγάρι».
Πλάθοντας μία ιστορία αγάπης, εσωτερικών αναζητήσεων και εξωτερικών αλλαγών, έναν αγχολυτικό και ψυχοθεραπευτικό οδηγό επιβίωσης που αποπειράται να αποκωδικοποιήσει τον ψυχισμό μιας γυναίκας, η συγγραφέας Ισμήνη Μπάρακλη μάς μιλά για το μυθιστόρημα «Από τα Gucci στο… ταγάρι».
Με την πεποίθηση ότι το γέλιο είναι πηγή ζωής και τρόπος επιβίωσης σε δύσκολους καιρούς και ότι το βιβλίο είναι το πιο υγιές μέσο για τον σκοπό αυτό, η Ισμήνη Μπάρακλη περιγράφει με χιούμορ αυτά που βιώνει η σύγχρονη Ελληνίδα, στο πρώτο της βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας.
Τι μπορεί να κάνει μία γυναίκα να στρέψει αλλού την κατεύθυνση της εσωτερικής της πυξίδας, να αλλάξει ιδέες, να αναθεωρήσει τις αντιλήψεις της και να προχωρήσει, κρατώντας μόνο τις ουσιαστικές αξίες της ζωής; Αυτό διερευνά η συγγραφέας και μας συστήνει την ηρωίδα της, που αντιπροσωπεύει κάθε σύγχρονη γυναίκα.
Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης του πρώτου σας αυτού βιβλίου;
Οι γυναίκες. Όλες αυτές οι ανώνυμες ηρωίδες που ξυπνούν το πρωί και προσπαθούν να χωρέσουν μέσα σε ένα 24ωρο όλες τις υποχρεώσεις τους. Πραγματεύεται, λοιπόν, όλα αυτά τα ευτράπελα, που συμβαίνουν στην καθημερινότητά μας, που αν τη δεις με χιούμορ και καλή διάθεση, σίγουρα θα διασκεδάσεις με τις αστείρευτες κωμικοτραγικές καταστάσεις που προκύπτουν, αλλά και τα προβλήματα. Η ρουτίνα, για παράδειγμα, είναι ένας εχθρός, που αρχικά δεν μπορείς να υπολογίσεις, αλλά τελικά “τρυπώνει”… και στις καλύτερες οικογένειες!
Τι υποδηλώνει ο - γεμάτος επίκαιρο νόημα - τίτλος του;
Ο τίτλος προδιαθέτει τον αναγνώστη για ένα άκρως διασκεδαστικό βιβλίο και μια μεγάλη αλλαγή - ανατροπή που θα προκύψει. Μόνο που οι αλλαγές στη ζωή δε συμβαίνουν πάντα λόγω οικονομικής κρίσης και εξωτερικών αιτιών, αλλά και λόγω δικών μας εσωτερικών αλλαγών, που κάποιες φορές οδηγούν και σε εξωτερικές αναμορφώσεις. Και αυτό συμβαίνει, όταν αλλάζουμε αντιλήψεις, απομυθοποιούμε απόψεις του παρελθόντος και προχωράμε, κρατώντας τις αληθινές αξίες της ζωής. Τότε, ίσως και με ένα ταγάρι να αισθανόμαστε πλήρεις και ευτυχείς. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, “Από τα Gucci στο… ταγάρι” είναι μια συνειδητή επιλογή, μια επιλογή που έρχεται κατόπιν ώριμων σκέψεων και εσωτερικών διεργασιών, που οδηγούν την ηρωίδα σε αλλαγή πλεύσης στη ζωή της.
Συστήστε μας την ηρωίδα σας.
Η Ιόλη είναι μια σύγχρονη αστή γυναίκα, η οποία είναι μοιρασμένη σε πολλούς και διαφορετικούς ρόλους. Είναι σύζυγος, μητέρα, εργαζόμενη, κόρη και προσπαθεί με υπερβάλλοντα ζήλο να είναι πολύ καλή σε όλους αυτούς τους ρόλους. Στην προσπάθειά της αυτή, πολλές φορές αισθάνεται αδικημένη, καταπιεσμένη, χαμένη μέσα στον πύργο της Βαβέλ και, ίσως, κάποιες φορές… θύμα πλεκτάνης που της έχει στήσει μια συμπαθέστατη ομάδα ανθρώπων… οι περισσότεροι συγγενείς της!
Αν και η αφετηρία της ιστορίας βρίσκει την Ιόλη πελαγωμένη και απογοητευμένη, βλέποντας τις νεανικές προσδοκίες της να διαψεύδονται, δεν παραιτείται. Παλεύει και, με ευφάνταστους τρόπους, προσπαθεί να βρει λύσεις στα προβλήματά της. Η ηρωίδα μου είναι μια αληθινή γυναίκα, γνήσια, αυθόρμητη, που δεν της ταιριάζει η σοβαροφάνεια, τα δήθεν, οι ταμπέλες και τα στεγανά. Μοιάζει πολύ με όλες εμάς και έχει κάτι από όλες εμάς. Προσπαθεί να επιβιώσει κόντρα στους δύσκολους καιρούς, να μη χάσει τις ισορροπίες της, να μην την κερδίσουν οι νευρώσεις και οι υστερίες, που φλερτάρουν συχνά με το γυναικείο νευρικό σύστημα, και να επαναφέρει στη ζωή της τη χαμένη αισιοδοξία.
Τι την αναγκάζει να αλλάξει ιδέες και αντιλήψεις;
Οι ίδιες οι συνθήκες της ζωής που είναι απρόβλεπτες και που επιβάλλουν τους (σκληρούς πολλές φορές) όρους τους, θέλοντας και μη. Αυτή είναι η αφορμή, αλλά η αιτία είναι βαθύτερη και έχει να κάνει με τη δύναμη της θέλησης και την έντονη επιθυμία της να βρει λύσεις και να φέρει πίσω στη ζωή της την ευτυχία, που κάποτε νόμιζε… πως θα κρατήσει για πάντα.
Με ποιόν τρόπο κάνει τον εσωτερικό της απολογισμό;
Σίγουρα με ειλικρίνεια, αλλά και με πολύ χιούμορ και αυτοσαρκασμό. Αυτά τα δυο τελευταία στοιχεία, βοηθούν πολύ στην αυτογνωσία. Είναι πιο εύκολο και αποτελεσματικό για την ηρωίδα μου να παραδεχτεί τις νευρώσεις της με χιούμορ, καθώς αυτό σημαίνει πως υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.
Η Ιόλη καταφέρνει να ανακτήσει την αισιοδοξία της. Εμείς εδώ, σήμερα, στην αληθινή ζωή της ελληνικής πραγματικότητας, από πού μπορούμε να αντλήσουμε αισιοδοξία και ελπίδα;
Η Ιόλη αντλεί δύναμη από τη φιλία, την επαφή με τη φύση, την αγάπη και τα μετουσιώνει σε υπομονή, θάρρος, αλληλεγγύη. Τολμά αλλαγές και βρίσκει λύσεις στην απλότητα της ζωής και στην επιστροφή στις ρίζες. Το μυθιστόρημα εμπνέει για ευχάριστες αλλαγές στην πορεία του βίου, που δε θα έπρεπε να είναι σύνθετος, ούτε φυσικά οι μεταξύ μας σχέσεις. Επιστροφή στις παλιές συνήθειες, στη φύση, στις αληθινές σχέσεις, στις απλές και ουσιαστικές χαρές της ζωής!
Τι μπορούμε να αποκομίσουμε μέσα από αυτή τη δοκιμασία;
Μα φυσικά, χαρά, εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, ισορροπία και το κυριότερο εσωτερική γαλήνη! Η ευτυχία έχει να κάνει, κυρίως, με τον ήρεμο εσωτερικό μας κόσμο και λιγότερο με τα υλικά αγαθά, τα ταξίδια και τις Gucci τσάντες! Αυτό, κατά τη γνώμη μου, είναι το μεγαλύτερο κέρδος, που μπορούμε να αποκομίσουμε. Ένα κέρδος που δε μεταβάλλεται, δεν απειλείται από κανέναν παράγοντα, αλλά παραμένει αθάνατο κεκτημένο.
Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]