Πολιτική
Παρασκευή, 01 Νοεμβρίου 2013 18:40

Σε σταυρόλεξο εξελίσσεται η έλευση της τρόικας στην Αθήνα

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η έλευση της τρόικας  στην Αθήνα την προσεχή εβδομάδα με την κυβέρνηση να εμμένει στο προσυμφωνημένο ραντεβού της Τρίτης και τα διεθνή ΜΜΕ να συνδέουν την έλευση με την επίτευξη συμφωνίας στα σημεία όπου υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις.

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η έλευση της τρόικας  στην Αθήνα την προσεχή εβδομάδα με την κυβέρνηση να εμμένει στο προσυμφωνημένο ραντεβού της Τρίτης και τα διεθνή ΜΜΕ να συνδέουν την έλευση με την επίτευξη συμφωνίας στα σημεία όπου υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις.

Ενδεικτικά είναι τα σημερινά δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου ότι οι ελεγκτές θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 5 Νοεμβρίου, μόνον εφόσον έχει προηγηθεί τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης με τον Έλληνα ομόλογό τους, Γ. Στουρνάρα.

Τόσο το Μαξίμου όσο και πηγές του υπουργείου Οικονομικών δεν επιβεβαιώνουν τα εν λόγω δημοσιεύματα, ωστόσο είναι προφανές ότι υπάρχουν ανοιχτά θέματα τα οποία, όπως λένε, πρέπει να κλείσουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η αναταραχή στις κοινοβουλευτικές ομάδες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα στο Μαξίμου το οποίο είναι αναγκασμένο να κινείται σε μία τριπλή ισορροπία τρόμου μεταξύ των πιέσεων των δανειστών, της κυβερνητικής  συνοχής και μιας ενδεχόμενης κοινωνικής ανάφλεξης.

Είναι χαρακτηριστικό, λέει σε κατ’ ιδίαν συνομιλία στέλεχος του Μαξίμου, ότι ακόμη και η αναβολή μιας εβδομάδας για τον ΦΑΠ δημιουργεί προβλήματα με την έλευση της τρόικας διότι οι δανειστές μας έχουν συναινέσει στην αντικατάσταση του λεγόμενου «χαρατσιού», έχουν όμως ζητήσει από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει απόλυτα τις λεπτομέρειες γύρω από το νέο ΦΑΠ ώστε να υπάρξει τελική συμφωνία με συγκεκριμένα ποσά.   

Την ίδια στιγμή, όποτε και αν έρθουν οι εκπρόσωποι της τρόικας στην Αθήνα ο χρόνος που θα έχουν στη διάθεσή τους για να φτάσουν σε μία συμφωνία με την κυβέρνηση θα είναι λίγος, με δεδομένο ότι στις 14 Νοεμβρίου συνεδριάζει το Eurogroup, το οποίο θα αποφασίσει για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα.

Το πραγματικό ερώτημα για την Αθήνα είναι αν θα καταφέρει μέσα στο χρονικό διάστημα που έχει στη διάθεσή της να βρει λύσεις σε ακανθώδη ζητήματα όπως οι δύο αμυντικές βιομηχανίες (ΕΑΣ και ΕΛΒΟ) και κυρίως να πείσει τους δανειστές μας γι’ αυτές.

Αν σε αυτό προστεθούν και οι διαφωνίες για το δημοσιονομικό κενό του 2014 γίνεται αντιληπτό ότι το Μαξίμου έχει μπροστά του ένα Γολγοθά.

Τα πράγματα όμως, λέει στέλεχος της κυβέρνησης, δεν είναι ευχάριστα ούτε και για τους δανειστές μας. Ήδη ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μ. Σούλτς με δηλώσεις του εγκαλεί την τρόικα για την πίεση και τη σκληρή λιτότητα που επιβάλλει στα κράτη - μέλη που αντιμετωπίζουν την οικονομική κρίση, ενώ και η Γερμανία δέχεται τα πυρά τόσο των ΗΠΑ όσο και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τα υψηλά πλεονάσματα που εμφανίζει στο εμπορικό της ισοζύγιο, τα οποία κατά τους επικριτές της, βρίσκονται στη βάση των ανισοτήτων στην Ευρώπη.

Πρόκειται επί της ουσίας, καταλήγει το ίδιο στέλεχος, για διαπραγματευτικά «ατού» στα χέρια  της κυβέρνησης  τα οποία οφείλει να εκμεταλλευτεί.  

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ