Με ονομαστική ψηφοφορία, που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα αποφασίσει η Βουλή αν θα δοθεί προσωρινή άδεια ψηφιακής εκπομπής στα ήδη λειτουργούντα ιδιωτικά τηλεοπτικά μέσα. Η συγκεκριμένη ρύθμιση έχει ενταχθεί (ως άρθρο 18) στο νομοσχέδιο για την υγεία, που ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής.
Με ονομαστική ψηφοφορία, που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα αποφασίσει η Βουλή αν θα δοθεί προσωρινή άδεια ψηφιακής εκπομπής στα ήδη λειτουργούντα ιδιωτικά τηλεοπτικά μέσα. Η συγκεκριμένη ρύθμιση έχει ενταχθεί (ως άρθρο 18) στο νομοσχέδιο για την υγεία, που ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής.
Σίμος Κεδίκογλου: Προσωρινή ρύθμιση, μέχρι τη χορήγηση άδειας
Σε παρέμβασή του ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Σίμος Κεδίκογλου είπε ότι «η ρύθμιση είναι προσωρινή, μέχρι τη χορήγηση άδειας» και ότι «δεν αποτελεί αδειοδότηση, ούτε αποτελεί μεθόδευση για την αποφυγή της αδειοδότησης» των τηλεοπτικών ΜΜΕ. «Αδίκως συγκέντρωσε τα πυρά, το μόνο που κάνει είναι να ρυθμίζει προσωρινά το τηλεοπτικό πεδίο για να μη μείνουν χωρίς τηλεοπτική εικόνα περιοχές της χώρας», σημείωσε.
Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Επικρατείας Δ. Σταμάτης κατέθσε νομοτεχνική βελτίωση, η οποία, σύμφωνα με τον κ. Κεδίκογλου, καθιστά σαφές ότι πρόκειται για προσωρινή άδεια και ότι ισχύει μέχρι τη διενέργεια διαγωνισμού.
Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ είπε πως όσοι τηλεοπτικοί σταθμοί δεν υποβάλλουν αίτηση στον διαγωνισμό για την ψηφιακή εκπομπή ή απορριφθούν από τον διαγωνισμό δεν θα αδειοδοτηθούν.
Για τον διαγωνισμό αρμόδιο είναι το ΕΣΡ του οποίου όμως η θητεία έχει λήξει και ο Σ. Κεδίκογλου ζήτησε συνεννόηση των κομμάτων ώστε να διαμορφωθεί στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής η πλειοψηφία των 4/5 που απαιτείται για να ληφθεί απόφαση.
Νέες εντάσεις
«Μην τρελαθούμε», αντέδρασε ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρών πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης και κατηγόρησε την κυβέρνηση, τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες ότι θέλησαν να διορίσουν ως πρόεδρο του ΕΣΡ τον κ. Παπαγγελόπουλο, πρ. υποδιοικητή της ΕΥΠ, που εμπλεκόταν, όπως είπε, στο σκάνδαλο των υποκλοπών επί κυβέρνησης Καραμανλή. Υπενθυμίζεται ότι η ψήφος του Απ. Κακλαμάνη στη Διάσκεψη των Προέδρων ήταν εκείνη που εμπόδισε τον διορισμό Παπαγγελόπουλου.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης επεσήμανε ότι βασική προϋπόθεση για την αδειοδότηση είναι η κεφαλαιακή επάρκεια και η οικονομική κατάσταση των τηλεοπτικών MME και ρώτησε αν καταρτίζονται με αυτό το κριτήριο οι φάκελοι για τη συμμετοχή των καναλιών στον διαγωνισμό για την ψηφιακή τηλεόραση.
«Άλλος ένας λόγος που χρειαζόμαστε ένα νομίμως λειτουργόν ΕΣΡ. Δεν είναι η κυβέρνηση ή η Βουλή που δίνουν τις άδειες», απάντησε ο κ. Κεδίκογλου.
«Η παρούσα κυβέρνηση προσπαθεί να λύσει το ζήτημα με τις άδειες και προσπαθούμε να δώσουμε οριστικές λύσεις. Το καθεστώς των αλλεπάλληλων παρατάσεων δεν το επιθυμεί κανείς», είπε.
«Υπάρχει ανομία, προνόμια και διαπλοκή», εκτίμησε κ. Βούτσης ζητώντας «να μην μπαίνει φύλλο συκής η εκκρεμότητα του ΕΣΡ».
Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι στη Βουλή ακούγεται συχνά να μιλάμε για να καταδίκη της ανομίας και σηκώνουμε το δάχτυλο στο λαό, αλλά μόνο προς τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ και τους τραπεζίτες δεν έχει σηκωθεί.
Η ρύθμιση αποτελεί «επιτομή της θωράκισης του μνημονιακού μπλοκ απέναντι στις δυσκολίες που υπάρχουν για να διαμορφωθεί συναίνεση», τόνισε.
Αναφερόμενος στη Δημόσια Τηλεόραση, ο κ. Κεδίκογλου επεσήμανε ότι έχει εξασφαλισμένο πλέγμα με δύο πολυπλέκτες που αρκούν για 8 τηλεοπτικά κανάλια και ότι έχει εξαιρεθεί από τη διαδικασία αδειοδότησης.
newsroom naftemporiki.gr