Πολιτική
Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2013 15:55

«Γαλάζιες» πιέσεις για αλλαγές στον ενιαίο φόρο ακινήτων

Συνεχίζονται οι «πιέσεις» γαλάζιων βουλευτών προς το οικονομικό επιτελείο με αιχμή τον ενιαίο φόρο ακινήτων. Στόχος μας δεν είναι να ρίξουμε την κυβέρνηση, αλλά να τη στηρίξουμε με τις σωστές προτάσεις, ξεκαθάρισε ο βουλευτής της Ν.Δ. Ιορδάνης Τζαμτζής, επαναλαμβάνοντας την αντίθεσή του στην υπερφορολόγηση των χαμηλών εισοδημάτων.

Συνεχίζονται οι «πιέσεις» γαλάζιων βουλευτών προς το οικονομικό επιτελείο με αιχμή το νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, η διαβούλευση του οποίου ολοκληρώνεται σήμερα.

Βουλευτές της Ν.Δ. που κατέθεσαν χθες ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην «υπερφορολόγηση των αγροτεμαχίων και των οικοπέδων», συναντήθηκαν σήμερα με τον Γ. Στουρνάρα σε μία προσπάθεια να τον πείσουν για το «άδικο των ρυθμίσεων».

Η συνάντηση διήρκησε περίπου 40 λεπτά και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να γίνει νέα σύσκεψη με τη συμμετοχή τους, απόψε στις 20:30, στο υπουργείο Οικονομικών.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο βουλευτής της Ν.Δ. Ιορδάνης Τζαμτζής ανέφερε ότι στόχος των βουλευτών είναι να γίνει δίκαιο το φορολογικό νομοσχέδιο.

Σχετικά με τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών ότι εξαιρούνται οι αγροτικές αποθήκες, καθώς και οι στάνες και τα θερμοκήπια, ο κ. Τζαμτζής δήλωσε ότι «σωστά εξαιρούνται μια σειρά από φορολογήσεις σε αγροτικά κτίσματα τα οποία επιδοτούνται από το κράτος» αλλά επισήμανε ότι η φορολόγηση με συντελεστή χρήσης επιβαρύνει τα αγροτεμάχια χωρίς λόγο.

Στόχος μας δεν είναι να ρίξουμε την κυβέρνηση, αλλά να τη στηρίξουμε με τις σωστές προτάσεις, ξεκαθάρισε αργότερα ο βουλευτής της Ν.Δ. μιλώντας στον  ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM για την πρωτοβουλία των 24 «γαλάζιων» βουλευτών να καταθέσουν ερώτηση προς τον ΥΠΟΙΚ.

Τόνισε ωστόσο ότι «πρέπει να γίνει κατανοητό και από το οικονομικό επιτελείο ότι εμείς στηρίζουμε αυτή την προσπάθεια, αλλά με δίκαιη φορολόγηση των πολιτών, και όχι με υπερφορολόγηση των χαμηλών εισοδημάτων, τα οποία έχουν, πραγματικά πλέον, φτάσει στα όριά τους κι έχουν ξεπεράσει τα όριά τους».

Πυρά και από την αντιπολίτευση

Την ίδια ώρα, έντονες επικρίσεις κατά του νομοσχεδίου διατυπώνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σε σχετική ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «δήμευση» της περιουσίας των πολιτών, καθώς όπως επεσήμανε, υπερφορολογούνται τα ακίνητα και η γη και νομιμοποιείται το «χαράτσι».

«Μπορεί ο πρωθυπουργός να πήρε πίσω τη φορολόγηση των μαντριών, αλλά το «άρμεγμα» των πολιτών συνεχίζεται με ένταση», παρατήρησε η Κουμουνδούρου.

«Η μνημονιακή συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ, πιστή στις εντολές της τρόικας εμμένει στην υπερφορολόγηση της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων, με την αγροτική γη να βρίσκεται στο στόχαστρο και τους αγρότες να οδηγούνται σε απόγνωση», δήλωσε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Ν. Μαριάς.

Για «φοροεξόντωση του λαού» έκανε λόγο το ΚΚΕ, τονίζοντας παράλληλα ότι «όσοι προσπαθούν να χρυσώσουν το χάπι για το νέο αβάσταχτο φόρο, διεκδικώντας κάποιες εξαιρέσεις, κοροϊδεύουν βάναυσα» τους πολίτες.

«Ο ενιαίος φόρος ακινήτων, που μονιμοποιεί το δήθεν έκτακτο χαράτσι στις λαϊκές κατοικίες και το επεκτείνει στα οικόπεδα και τα αγροτεμάχια, οδηγεί στη φοροεξόντωση του λαού, τη μείωση της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας των μονοπωλιακών ομίλων και τη συγκέντρωση της γης στα χέρια λίγων μεγαλοεπιχειρηματιών και επενδυτών», ανέφερε το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Κάλεσε τέλος τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν «την κατάργηση του χαρατσιού στα ακίνητα και όλων των αντιλαϊκών φόρων», αλλά και την κατάργηση των φοροαπαλλαγών για το μεγάλο κεφάλαιο.

Η ΔΗΜΑΡ κάνει λόγο για άδικο και αναποτελεσματικό φόρο. Επίσης τον χαρακτηρίζει ως φόρο μειωμένης εισπραξιμότητας και τονίζει ότι  αφορά κάθε ακίνητο χωριστά λέγοντας πως έχει ανάπηρη προοδευτικότητα.

Επίσης αναφέρει ότι ο νέος νόμος δεν προβλέπει αφορολόγητο όριο και για την εντός σχεδίου ακίνητη περιουσία και για τα αγροτεμάχια προκειμένου να προστατευτεί η μικρή ιδιοκτησία και η πρώτη κατοικία.

Η ΔΗΜΑΡ υπογραμμίζει ότι  δεν διασφαλίζει ευνοϊκή αντιμετώπιση για τα ακίνητα που συμμετέχουν στην βιοτεχνική και αγροτική παραγωγή και οι εξαιρέσεις για τους άνεργους και τα άτομα που είναι στα όρια της φτώχειας αποτελούν εμπαιγμό.