Το θέμα της μείωσης της τιμής του φυσικού αερίου έθεσε για μια άλλη μία φορά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στη ρωσική πλευρά.
Το θέμα της μείωσης της τιμής του φυσικού αερίου έθεσε για μια άλλη μία φορά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στη ρωσική πλευρά.
Στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει μείωση της τιμής, έτσι ώστε να βοηθηθεί και η ανάπτυξη στη χώρα, σημειώνοντας πως τα γειτονικά με την Ελλάδα κράτη ήδη πληρώνουν πολύ λιγότερα από τη χώρα μας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Λαβρόφ έδειξε κατανόηση, ανέφερε όμως, πως η οριστική απόφαση θα πρέπει να ληφθεί από την ίδια την Gazprom.
Διπλωματικές πηγές τις οποίες επικαλείται το ΑΜΠΕ ανέφεραν αργότερα πως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΔΕΠΑ και Gazprom για την τιμή πώλησης του φυσικού αερίου στην Ελλάδα βαίνουν προς ολοκλήρωση και σύντομα θα ανακοινωθεί σημαντική μείωση της τιμής πώλησης του φυσικού αερίου προς την Ελλάδα, ενώ παράλληλα εξακολουθεί να υφίσταται το ρωσικό ενδιαφέρον για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, καθώς και άλλα «πρότζεκτ» που εντάσσονται στη διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων, με έμφαση σε αυτά που έχουν ενεργειακό ενδιαφέρον.
Λαβρόφ: Ενδιαφέρον για συμφωνία στα πλαίσιο των όρων των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά...
Το απόγευμα, μετά τη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών ερωτηθείς πώς βλέπει η Μόσχα την Ελλάδα στον τομέα των επενδύσεων και των αποκρατικοποιήσεων, σημείωσε μεν πως «οι επαφές με την Ελλάδα ποτέ δεν έπαψαν» και πως «υπάρχει αμοιβαίο ενδιαφέρον εκατέρωθεν να συμφωνήσουμε στα πλαίσια των όρων των ιδιωτικοποιήσεων». Πρόσθεσε όμως πως «το πώς θα προωθηθεί περαιτέρω αυτή η διαδικασία είναι δύσκολο να το προβλέψουμε». «Η πρόθεση για αποτελεσματική συνεργασία έχει εκφραστεί εκατέρωθεν, χρειάζεται να υπάρχουν αμοιβαίως επωφελείς συμφωνίες που θα εκφράζουν τα συμφέροντα και της ελληνικής πλευράς και των επενδυτών» συμπλήρωσε.
Παίρνοντας τον λόγο ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος σημείωσε πως δική μας αποστολή είναι να διαμορφώσουμε ένα σταθερό και καθαρό πολιτικό πλαίσιο, «να διατυπώσουμε την πολιτική βούληση των δυο κυβερνήσεων, προκειμένου να αναληφθούν σημαντικές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, ρωσικές στην Ελλάδα και ελληνικές στη Ρωσία τόσο από το δημόσιο, όσο και από τον ιδιωτικό τομέα».
«Αυτό θέλουμε, αυτό προσδοκούμε, είναι ανοιχτή η διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων αλλά όχι μόνον αυτή» πρόσθεσε, τονίζοντας πως η Ελλάδα προσφέρεται για άμεσες ξένες επενδύσεις, ενώ συμπλήρωσε πως «θέλουμε ελληνικές επιχειρήσεις αγροτικών προϊόντων και κατασκευαστικές επιχειρήσεις να είναι παρούσες στη ρωσική αγορά».
Ερωτηθείς για τις αποκαλύψεις Σνόουντεν σχετικά με παρακολουθήσεις ακόμα και ηγετών από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «όλοι γνώριζαν τα πάντα» και χαρακτήρισε υποκριτική τη φρασεολογία «ότι δεν κάνουμε τίποτα που δεν κάνουν οι άλλοι».
Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι το θέμα έχει τεθεί στην αμερικανική κυβέρνηση, έκανε λόγο για καλόπιστη σχέση μεταξύ φίλων και συμμάχων και τάχθηκε υπέρ της τήρησης των απλών διπλωματικών κανόνων, που ισχύουν διεθνώς.
Σε ό,τι αφορά το Συριακό, τόσο ο κ. Βενιζέλος όσο και ο κ. Λαβρόφ εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους για την εξεύρεση πολιτικής λύσης.
newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ