Τεχνολογία-Επιστήμη
Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2013 11:41

«Έξυπνο» κύκλωμα που διπλασιάζει το bandwidth

Ένα από τα πιο παλαιά προβλήματα των τηλεπικοινωνιών μέσω ραδιοκυμάτων φέρεται να έλυσε μία startup – «τέκνο» του Πανεπιστημίου Στάνφορντ/

Ένα από τα πιο παλαιά προβλήματα των τηλεπικοινωνιών μέσω ραδιοκυμάτων φέρεται να έλυσε μία startup – «τέκνο» του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, αναπτύσσοντας ένα νέο κύκλωμα και έναν αλγόριθμο που επιτρέπουν την αποστολή και λήψη δεδομένων στην ίδια ραδιοσυχνότητα, κάτι το οποίο, εάν ισχύει, θα σημαίνει τον διπλασιασμό των δυνατοτήτων μεταφοράς δεδομένων ενός ασυρμάτου δικτύου.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του ΜΙΤ Technology Review, η Kumu Networks έχε προβεί σε επίδειξη του πρωτοτύπου και έχει συμφωνήσει να προχωρήσει σε δοκιμές της εν λόγω τεχνολογίας με διάφορες εταιρείες τηλεπικοινωνιών μέσα στο επόμενο έτος.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία (full-duplex radio) λύνει το πρόβλημα της «αυτοπαρεμβολής»: καθώς ένας πομποδέκτης στέλνει και λαμβάνει σήματα, αυτά τα οποία στέλνει είναι κατά πολύ ισχυρότερα από αυτά που λαμβάνει. Κάθε προσπάθεια λήψης δεδομένων σε μία συχνότητα αποτρέπεται από το γεγονός ότι ο δέκτης λαμβάνει επίσης και το δικό του εξερχόμενο σήμα.

Για αυτό το λόγο, οι περισσότεροι πομποδέκτες λαμβάνουν δεδομένα σε μία συχνότητα και αποστέλλουν σε μία άλλη, ή χρησιμοποιούν την ίδια, αλλά εναλλάσσουν γρήγορα τη λειτουργία τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη χρήση μεγαλύτερου ασύρματου εύρους φάσματος από ό,τι είναι στα αλήθεια απαραίτητο.

Η Kumu κατασκεύασε ένα πολύ «γρήγορο» κύκλωμα, το οποίο είναι σε θέση να προβλέπει κάθε στιγμή τι έκτασης παρεμβολή θα δημιουργήσει ο μεταδότης, και στη συνέχεια εκπέμπει ένα ειδικό αντισταθμιστικό σήμα για να «ακυρώνει» την παρεμβολή. Το κύκλωμα δημιουργεί ένα νέο σήμα για κάθε «πακέτο» δεδομένων που αποστέλλεται, κάνοντας έτσι εφικτή τη χρήση του και σε φορητές συσκευές, όπου η διαδικασία της ακύρωσης σημάτων είναι εξαιρετικά σύνθετη, λόγω της συνεχούς μεταβολής του γύρω περιβάλλοντος, που έχει ως αποτέλεσμα συνεχείς αλλαγές στην ανάκλαση των ραδιοκυμάτων.

«Θεωρούνταν αδύνατο να γίνει κάτι τέτοιο τα τελευταία 100 χρόνια» λέει ο Σαχίν Κατί, επίκουρος καθηγητής ηλελτρολογίας – μηχανικής και επιστήμης υπολογιστών στο Στάνφορντ, και διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της Kumu.

Παρεμφερή συστήματα έχουν φτιάξει στο παρελθόν και άλλες εταιρείες, όπως η Comtech, του χώρου των δορυφορικών επικοινωνιών, ωστόσο η Kumu είναι η πρώτη που μπόρεσε να αναπτύξει ένα σύστημα το οποίο ενδείκνυται για χρήση σε δίκτυα LTE και Wi-Fi.

Μέχρι τώρα, η εταιρεία έχει λάβει χρηματοδότηση ύψους 10 εκατ. δολαρίων από επενδυτές.