Ικανοποιημένη η ελληνική και η κυπριακή πλευρά, από την απόφαση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να προτείνουν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, στις 3 Οκτωβρίου του 2005, οι οποίες θα είναι ανοιχτές, χωρίς να υπάρχει εγγυημένο αποτέλεσμα.
Μέχρι τότε, η Αγκυρα, θα πρέπει να έχει υπογράψει το πρωτόκολλο τελωνειακής σύνδεσης με τις 10 νέες χώρες μέλη, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρχει πρόβλεψη και για πολιτική εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με την Κύπρο.
Διπλωματικές πηγές αναφέρουν, ότι, το κείμενο των 25 εκφράζει την ελπίδα για βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας με τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και καλωσορίζει τη μονογραφή από την Επιτρόπή και την Τουρκία, του πρωτοκόλλου, που επεκτείνει τη συμφωνία της Αγκυρας.
«Ανοιξε η πόρτα για την Τουρκία. Είναι μια ισορροπημένη προσφορά, που πρέπει να την ικανοποιεί πλήρως», σχολίασε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Χοσέ Μπαρόζο.
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός και προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, συναντήθηκε αργά τη νύχτα με τον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν, για να του ανακοινώσει επισήμως, την πρόταση των Ευρωπαίων ηγετών. Ο Τούρκος πρωθυπουργός, επιφυλάχθηκε να απαντήσει, μετά από τη νέα συνάντηση που θα έχει σήμερα το πρωΐ, με τον κ. Μπαλκενέντε.
Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, το θέμα αναγνώρισης της Κύπρου, συνιστά, το μόνο ακανθώδες θέμα για την Αγκυρα.
«Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε νέα βήματα, όσον αφορά την Κύπρο. Δεν θα κάνουμε όμως, κανένα βήμα ενάντια στα συμφέροντά μας», δήλωσε χθες, ο Τούρκος πρωθυπουργός. «Δεν θα υπογράψουμε τώρα κανένα κείμενο για την Κύπρο. Ηρθαμε εδώ με την υπόσχεση του Γκίντερ Φερχόϊγκεν, ότι δεν θα μας τεθούν ειδικοί όροι», πρόσθεσε ο Ερντογάν, αφήνοντας εμμέσως να εννοηθεί ότι σήμερα, θα μπορούσε να κάνει δήλωση για τελωνειακή σύνδεση της Τουρκίας με την Κύπρο, χωρίς να υπογράψει κάποιο σχετικό κείμενο.
Σύμφωνα με πηγές της ολλανδικής προεδρίας, η τουρκική αντιπροσωπεία δεν υπάρχει περίπτωση να φύγει από τις Βρυξέλλες, χωρίς να έχει υπογράψει το πρωτόκολλο τελωνειακής σύνδεσης.
Προκλητικός εμφανίστηκε και ο υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ, ο οποίος απέκλεισε άμεση ή έμμεση αναγνώριση της Κύπρου.
Νωρίτερα, χθες, ο Ταγίπ Ερντογάν, επιτέθηκε με σκληρή γλώσσα εναντίον της Κύπρου και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου, λέγοντας: «Η Κύπρος πήρε ό,τι ήθελε από την Ευρωπαϊκή Ενωση, χωρίς να πληροί τα κριτήρια της Κοπεγχάγης», ισχυρίστηκε ο Τούρκος πρωθυπουργός και πρόσθεσε, ότι: «Ο κ. Παπαδόπουλος δεν άξιζε να βρίσκεται στην Ευρώπη».
Ο Ταγίπ Ερντογάν, εξαπέλυσε και πυρά εναντίον της Ευρωπαϊκής Ενωσης, λέγοντας, ότι οι Ευρωπαίοι, χρησιμοποιούν δύο μέτρα και δύο σταθμά.
«Οι Τούρκοι παίζουν σκληρό παιχνίδι», είπε ο Κύπριος προέδρος, μετά τη συνάντησή του με τον Κώστα Καραμανλή και αρνήθηκε να απαντήσει για το εάν ασκήσει βέτο.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός, είχε συνάντηση και με τον Τούρκο ομόλογό του, από τον οποίο ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, να προχωρήσει στην αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
«Ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Τουρκίας, αποτελεί μοχλό διασφάλισης της ειρήνευσης στην περιοχή, αλλά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θα πρέπει να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στην Αγκυρα, ότι θα πρέπει να καλύψει όλες τις προϋποθέσεις που απορρέουν από την ένταξή της», τόνισε ο Κώστας Καραμανλής μετά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός, πρόσθεσε, ότι η πορεία της Τουρκίας θα είναι μακρά και δύσκολη και θα εξαρτηθεί από την προσαρμογή της στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.
«Οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας θα επηρεαστούν σημαντικά για τα επόμενα χρόνια, από την απόφαση που θα ληφθεί στις Βρυξέλλες», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, μετά την σύνοδο των ηγετών, των Ευρωπαϊκών Σοσιαλιστικών Κομμάτων, στις Βρυξέλλες. Χαρακτήρισε ιστορική την απόφαση της συνόδου, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Κύπρο, την Τουρκία και την Ευρώπη.