Βασική προτεραιότητα της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε. σύμφωνα τον υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Κούρκουλα, θα είναι, μεταξύ άλλων, οι προσπάθειες ανάδειξης όλων των διαστάσεων της μεταναστευτικής πολιτικής, καθώς και η επανεκκίνηση και ο επαναπροσδιορισμός της Θαλάσσιας Πολιτικής.
Βασική προτεραιότητα της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε. σύμφωνα τον υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Κούρκουλα, θα είναι, μεταξύ άλλων, οι προσπάθειες ανάδειξης όλων των διαστάσεων της μεταναστευτικής πολιτικής, καθώς και η επανεκκίνηση και ο επαναπροσδιορισμός της Θαλάσσιας Πολιτικής.
Ο κ. Κούρκουλας, προέβη σε αυτές τις τοποθετήσεις κατά τη διάρκεια διαδοχικών συναντήσεων που είχε στο υπουργείο Εξωτερικών, αρχικά με αντιπροσωπεία ευρωβουλευτών από την Επιτροπή για τα Δικαιώματα Γυναικών και Ισότητας των Φύλων (FEMM) και εν συνεχεία με αντιπροσωπεία ευρωβουλευτών από την Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων (EMPL).
Ο κ. Κούρκουλας διευκρίνισε ότι βασική προτεραιότητα αποτελεί η ενίσχυση των προσπαθειών ανάδειξης και ενίσχυσης των θετικών συνεπειών μιας συνολικής ευρωπαϊκής διαχείρισης του μεταναστευτικού φαινομένου στην υπηρεσία της ανάπτυξης.
Πρόσθεσε δε ότι η Ελλάδα θα επικεντρώσει τις προσπάθειές της για να αναδείξει όλες τις διαστάσεις της μεταναστευτικής πολιτικής, με παράλληλες δράσεις για τον περιορισμό των επιπτώσεων από τη λαθρομετανάστευση, σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.
Για τη θαλάσσια πολιτική, ανέφερε ότι αποτελεί «οριζόντια πολιτική» για την ελληνική προεδρία.
Κεντρική ιδέα, όπως είπε, είναι η επανεκκίνηση και ο επαναπροσδιορισμός της Θαλάσσιας Πολιτικής, με συμπερίληψη όλων των εκφάνσεών της, και όχι μόνον των αναπτυξιακών πτυχών.
Κατά συνέπεια, οι δράσεις που θα αναληφθούν και τα θέματα που θα αναδειχθούν, όπως προανήγγειλε, θα εκτείνονται σε ένα ευρύτατο φάσμα, όπως η Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική στην «Ατζέντα Ανάπτυξη και Απασχόληση στους τομείς Θάλασσας και Ναυτιλίας», ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός, η Πρωτοβουλία Αδριατικής-Ιονίου, η Θαλάσσια Στρατηγική Ασφάλειας, ο Θαλάσσιος και Παράκτιος Τουρισμός, η Μετανάστευση διά της Θάλασσας.
«Στοχεύουμε να συνεργασθούμε στενά με εταίρους με τους οποίους έχουμε κοινά στρατηγικά συμφέροντα και να προωθήσουμε στρατηγικές και πολιτικές προς το κοινό συμφέρον όλων των μελών της ΕΕ. Η θάλασσα είναι προνομιακό πεδίο γνώσης και δράσης των Ελλήνων και αστείρευτη πηγή ανάπτυξης και ευημερίας για όλη την Ευρώπη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κούρκουλας.
«Λιτή, αξιοπρεπής και πλήρως λειτουργική η ελληνική προεδρία»
Αναφερόμενος στο κλίμα μέσα στο οποίο η Ελλάδα θα κληθεί να αναλάβει την προεδρία της ΕΕ το α' εξάμηνο του 2014, ο κ. Κούρκουλας υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά καταγράφονται τόσο υψηλά ποσοστά ευρωσκεπτικισμού στους κόλπους της ΕΕ και τόνισε την προσπάθεια που θα καταβάλει η Ελλάδα για τη διεξαγωγή όχι μιας «ελληνικής», αλλά μιας «ευρωπαϊκής» προεδρίας που θα επαναφέρει στο προσκήνιο την ευρωπαϊκή ιδέα και θα προσπαθήσει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών.
Για την ελληνική πραγματικότητα, ο κ. Κούρκουλας σημείωσε ότι η χώρα μας διανύει τον έκτο χρόνο ύφεσης, αλλά παρόλα αυτά, όπως υποστήριξε, αρχίζουν να εμφανίζονται τα πρώτα ενθαρρυντικά σημάδια για ανάκαμψη. Επίσης, κατέστησε σαφές ότι παρά την κρίση η Ελλάδα έχει πολλά να προσφέρει και παρατήρησε ότι «δεν υπάρχει Ευρώπη χωρίς Ελλάδα».
Παράλληλα, ο κ. Κούρκουλας ανέφερε ότι η διεξαγωγή των εκλογών για την ανάδειξη των νέων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας συνιστά ένα πρόσθετο παράγοντα που ορίζει το πλαίσιο της προεδρίας αυτής και πρόσθεσε ότι «η ελληνική προεδρία θα είναι λιτή, αξιοπρεπής και πλήρως λειτουργική».
Πηγή: ΑΜΠΕ