Πολιτική
Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 2013 17:45

Λύσεις έναντι των δανειστών αναζητεί η κυβέρνηση

Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο όσο πλησιάζει η ημερομηνία έλευσης της τρόικας στην Αθήνα. Το Μαξίμου θέλει πολιτικό χρόνο για να εκμεταλλευτεί το διάστημα της προεδρίας της χώρας μας στην Ε.Ε., ενώ υπάρχουν φωνές για λύση εδώ και τώρα αναφορικά με τα προαπαιτούμενα για να μη χαθεί το διαπραγματευτικό ατού ενόψει της δύσκολης συνέχειας.

Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο όσο πλησιάζει η ημερομηνία έλευσης της τρόικας στην Αθήνα.

Η κυβέρνηση επί του παρόντος έχει χαμηλώσει τους τόνους έναντι των δανειστών μας, πρώτον, διότι εκτιμά ότι έστειλε το μήνυμα το οποίο ήθελε να στείλει, δεύτερον, διότι πίσω από τις κλειστές πόρτες έγινε αποδέκτης της δυσφορίας των Βρυξελλών και τρίτον διότι σε καμία περίπτωση δεν θέλει να ανεβάσει ψηλά τον πήχη και τις προσδοκίες της κοινωνίας και των κοινοβουλευτικών ομάδων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Το μήνυμα που εκπέμπει το Μαξίμου είναι αυτό των σκληρών διαπραγματεύσεων με σταθερή γραμμή το «όχι σε νέα οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα», όχι σε περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και όχι νέοι φόροι.

Επί της ουσίας το κυβερνητικό επιτελείο επεξεργάζεται λύσεις για όλα τα θέματα, όπως, για παράδειγμα, τη μετάθεση της λήψης των πρόσθετων μέτρων για το δημοσιονομικό κενό στα μέσα του επόμενου έτους, μέσω της κατάθεσης συμπληρωματικού προϋπολογισμού, προκειμένου να κερδίσει πολύτιμο πολιτικό χρόνο.

Στο μεσοδιάστημα ο Πρωθυπουργός πιστεύει ότι θα έχει τη δυνατότητα να εξηγήσει καλύτερα τις θέσεις της κυβέρνησης στις επαφές που θα έχει το προσεχές διάστημα με ηγέτες κρατών-μελών της Ε.Ε. λόγω της ελληνικής προεδρίας.

Ωστόσο στο εσωτερικό της κυβέρνησης υπάρχουν φωνές που ζητούν, τουλάχιστον στο θέμα των προαπαιτούμενων, να υπάρξουν λύσεις εδώ και τώρα.

Κι αυτό διότι, όπως λένε, υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση και είτε η κυβέρνηση θα απολέσει ένα ισχυρό διαπραγματευτικό ατού στις διαπραγματεύσεις για το δημοσιονομικό κενό και για τη βιωσιμότητα του χρέους, είτε θα αναγκαστεί μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να λάβει επώδυνες αποφάσεις με πολιτικό κόστος, όπως οι απολύσεις στο δημόσιο και τα αμυντικά συστήματα.

Υψηλές προσδοκίες πάντως τρέφει η Αθήνα και από τις συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο τελευταίος θα συμμετάσχει σε ελληνορωσικό φόρουμ που οργανώνει το Ίδρυμα Ιωάννης Καποδίστριας και το ίδρυμα Αγίου Ανδρέα για την επέτειο της σύναψης 185 χρόνων διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών και αναμένεται στο επίκεντρο των συζητήσεων να βρεθεί το φυσικό αέριο, δηλαδή τα ζητήματα γύρω από τη ΔΕΠΑ και τον αγωγό South Stream και ο ΟΣΕ, καθώς μαζί με τον Λαβρόφ στην Αθήνα έρχεται και ο Βλαντιμίρ Γιακούνιν, επικεφαλής του οργανισμού των ρωσικών σιδηροδρόμων.

Ένα καλό νέο από τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας στο θέμα των ξένων επενδύσεων μπορεί να ξαναφέρει χαμόγελα στο Μαξίμου, λένε στελέχη της Κυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση η δεξίωση το βράδυ της Τετάρτης πάνω στο ρωσικό καταδρομικό κατευθυνόμενων πυραύλων «Moskva», το οποίο βρίσκεται στην Ελλάδα, θα είναι η πρώτη εδώ και καιρό με ξένους επιτελείς που η χώρα μας δεν θα βρίσκεται σε κλοιό πιέσεων, καταλήγουν με νόημα τα ίδια στελέχη.

newsroom naftemporiki.gr