Κόσμος
Παρασκευή, 17 Δεκεμβρίου 2004 09:51

«Απογοητευμένη» η Τουρκία από την πρόταση της Ε.Ε.

Η τουρκική πλευρά είναι «απογοητευμένη» από την πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/12/17/990216.htm . Οι πιθανότητες τροποποίησης του σχεδίου απόφασης είναι μικρές, δήλωσε τούρκος αξιωματούχος.

Σύμφωνα με το σχέδιο απόφασης της συνόδου κορυφής, οι ευρωπαίοι ηγέτες τάσσονται υπέρ μιας «σταθερής πρόσδεσης» της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση «με τους ισχυρότερους δυνατούς δεσμούς», εάν τελικά η ¶γκυρα δεν είναι σε θέση να ενταχθεί στην ΕΕ.

Οι 25 επαναλαμβάνουν ότι οι διαπραγματεύσεις «είναι μια ανοικτή διαδικασία, η κατάληξη της οποίας δεν μπορεί να προεξοφληθεί», όπως ανακοίνωσε χθες το βράδυ ο προεδρεύων της Ε.Ε. πρωθυπουργός της Ολλανδίας Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε.

«Εάν μια υποψήφια χώρα δεν είναι σε θέση να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την ένταξη στην Ένωση, τότε θα πρέπει η υποψήφια χώρα να συνδεθεί πλήρως με τις ευρωπαϊκές δομές με τον ισχυρότερο δυνατό δεσμό», σύμφωνα με το σχέδιο απόφασης της συνόδου κορυφής των 25.

Αρχικά, οι πλέον αρνητικές ως προς την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. χώρες επιθυμούσαν το «πράσινο φως» για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας να συνοδεύεται από την απερίφραστη διατύπωση ενός εναλλακτικού σχεδίου, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή σε περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών.

Η Αυστρία ειδικότερα, επέμενε να μνημονευθεί η δυνατότητα μιας προνομιακής εταιρικής σχέσης με την Τουρκία.

Ωστόσο, η ¶γκυρα και οι ισχυρότεροι υποστηρικτές της στην Ευρωπαϊκή Ένωση αρνήθηκαν τη σαφή διατύπωση αυτού του εναλλακτικού σχεδίου, η οποία θα είχε αποδυναμώσει το πολιτικό μήνυμα υπέρ της ένταξης της Τουρκίας.

Πηγές: ΑΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο