Η επιλογή των εκπροσώπων της Ελλάδας στην Παγκόσμια Τράπεζα γίνεται με βάση τα προϊόντα και την εμπειρία τους, ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΥΠΑΝ, Σεραφείμ Τσόκας, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή. Ο μισθός καταβάλλεται από την Παγκόσμια Τράπεζα, επισημαίνεται στο έγγραφο.
Η επιλογή των εκπροσώπων της Ελλάδας που υπηρετούν ως σύμβουλοι στο γραφείο του εκτελεστικού διευθυντή στην Παγκόσμια Τράπεζα γίνεται με βάση τα προϊόντα και την εμπειρία τους, ανέφερε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Σεραφείμ Τσόκας, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή κατόπιν ερώτησης περί της ανακοίνωσης για τοποθέτηση του Χρ. Παπουτσή στη θέση εκπροσώπου της Ελλάδας στον οργανισμό.
Σύμφωνα με τον κ. Τσόκα, ο μισθός του συμβούλου στον εκτελεστικό διευθυντή της Παγκόσμιας Τράπεζας καταβάλλεται από την Παγκόσμια Τράπεζα, με βάση το ισχύον μισθολόγιό της για το προσωπικό της.
Όπως διευκρινίζεται στο έγγραφο, ο διορισμός των συμβούλων γίνεται από τον εκτελεστικό διευθυντή της Παγκόσμιας Τράπεζας, μετά την εισήγηση της υποψηφιότητας από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.
«Η πολυπλοκότητα των εργασιών στο γραφείο τού εκτελεστικού διευθυντή απαιτεί εμπεριστατωμένες γνώσεις, κατάλληλες τεχνικές ικανότητες και εμπειρία» αναφέρει ο κ. Τσόκας και προσθέτει ότι η επιλογή της υποψηφιότητας γίνεται, αφού λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες της εν λόγω θέσης και συνεκτιμώνται τα προσόντα και η εμπειρία.
Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, στην παρούσα συγκυρία υπάρχει στενή συνεργασία της κυβέρνησης με την Παγκόσμια Τράπεζα, στο πλαίσιο της προσπάθειας για βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος, για διευκόλυνση του επιχειρείν και για περαιτέρω αναβάθμιση της Ελλάδος στην παγκόσμια κατάταξη των χωρών, με βάση τους δείκτες ανταγωνιστικότητας που καταρτίζει ο οργανισμός.
Η ερώτηση είχε κατατεθεί από τον ανεξάρτητο βουλευτή Νίκο Νικολόπουλο.
Πηγή: ΑΜΠΕ