Πολιτική
Παρασκευή, 17 Δεκεμβρίου 2004 14:26

Απάντηση υπουργείου Οικονομίας σε ΠΑΣΟΚ για Γ ' ΚΠΣ

Η απορρόφηση κεφαλαίων από το Τρίτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (Γ'ΚΠΣ) ήταν ταχύτερη το τελευταίο εννεάμηνο σε σχέση με το 2003, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών με την οποία δίνεται απάντηση σε χθεσινή σχετική ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.

Ο κίνδυνος απωλειών πόρων που ανέφερε η χθεσινή ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, οφείλεται στη συσσωρευμένη από τα προηγούμενα έτη καθυστέρηση στην απορρόφηση, επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην Επιτροπή Παρακολούθησης του Γ' ΚΠΣ που πραγματοποιήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών, η απορρόφηση πόρων του Γ' ΚΠΣ στο τέλος Νοεμβρίου ήταν 28,1% ως ποσοστό της κοινοτικής συμμετοχής και 29,1% με βάση το σύνολο της δημόσιας δαπάνης (κοινοτική και εθνική συμμετοχή) έναντι του 22,1% που ήταν στο τέλος Φεβρουαρίου του 2004.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών καταλήγει πως το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αναλογιστεί ότι η υλοποίηση του Γ' ΚΠΣ θα ήταν πολύ ταχύτερη αν η Ελλάδα είχε υποβάλει για πληρωμή στην ΕΕ αιτήσεις για δαπάνες ύψους 956 εκατ. ευρώ, οι οποίες τελικά δεν υποβλήθηκαν επειδή διαπιστώθηκε ότι δεν πληρούσαν τις αναγκαίες προϋποθέσεις.