Πολιτιστικά
Δευτέρα, 28 Οκτωβρίου 2013 11:00

Ελεύθερες βολές λόγου από τον τολμηρό Romain Gavras

Ο 32χρονος σκηνοθέτης Romain Gavras, «ο ποιητής της βίας» όπως τον αποκαλούν, έρχεται στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στο πλαίσιο του κύκλου συζητήσεων «Ελεύθεροι σκοπευτές».

Ανατρεπτικός και τολμηρός, ο νέος σκηνοθέτης, που με τις δημιουργίες του προκαλεί έντονες αντιδράσεις στη Γαλλία, επισκέπτεται τη χώρα μας, η οποία αυτή την εποχή αποτελεί και μεγάλη πηγή έμπνευσης για τα θέματα που απασχολούν τον - διεισδυτικό στα κοινωνικά φαινόμενα - καλλιτέχνη.

Στο πλαίσιο του κύκλου συζητήσεων «Ελεύθεροι σκοπευτές», ο Romain Gavras θα συζητήσει με τον Γιώργο Αρχιμανδρίτη για τη θεματική των ταινιών του, για το ιδεολογικό έλλειμμα της εποχής μας, τη δυσκολία διαχείρισης της ελευθερίας και την ανάγκη υπεράσπισης της διαφορετικότητας, στην κεντρική σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, την Τρίτη 29 Οκτωβρίου, στις 7 το απόγευμα, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Ρεαλιστής, αμφιλεγόμενος και βραβευμένος

Αποτυπώνοντας στα έργα του με απόλυτο ρεαλισμό τη σύγχυση και τη βία που επικρατεί στα σύγχρονα αστικά κέντρα και τη σχέση του πολίτη με την εξουσία, ο Romain Gavras, ο οποίος άρχισε σε νεαρή ηλικία να σκηνοθετεί ταινίες μικρού μήκους, ενώ αργότερα δημιούργησε την ομάδα κινηματογραφιστών Kourtrajmé, σκιαγραφώντας τη hip hop σκηνή του Παρισιού, απέσπασε μια σειρά βραβείων στα UK MVA 2012, μεταξύ των οποίων αυτά του καλύτερου σκηνοθέτη, του βίντεο της χρονιάς και του καλύτερου ποπ βίντεο.

Το αμφιλεγόμενο βίντεό του, «Stress», για το κομμάτι των Justice, σημείωσε ρεκόρ επισκεψιμότητας στο YouTube, ενώ το βίντεο κλιπ που δημιούργησε για το κομμάτι «Born Free» της M.I.A., προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερη διαμάχη, πυροδοτώντας το πρώτο πολιτικό ντιμπέιτ αυτού του είδους στο ίντερνετ. Δική του δημιουργία είναι και το βίντεο κλιπ για το «No Church In The Wild» των Jay - Z και Kanye West, στο οποίο καταγράφει την εξέγερση στα αστικά κέντρα, μέσα από τις συμμορίες του Παρισιού, την αστυνομική βία και την οργή των διαδηλωτών.
Επίσης, έβαλε στο στόχαστρό του τον σύγχρονο ρατσισμό, στην πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, «Notre Jour Viendra» (Θα έρθει η μέρα και για εμάς), με πρωταγωνιστή τον Vincent Cassel, η οποία κυκλοφόρησε το 2010 και αποτυπώνει το δράμα ενός νέου άντρα, που φιλοδοξεί να ιδρύσει ένα έθνος για όσους έχουν κόκκινα μαλλιά.

Παράλληλα, έχει γυρίσει διαφημιστικά για μεγάλες εταιρείες και δημιουργούς, όπως για τον Yves Saint Laurent, την Adidas All in, της οποίας σκηνοθέτησε την παγκόσμια καμπάνια το 2011, ενώ, φέτος, έκανε μια διαφήμιση για τη Samsung, με τίτλο «Charge», συνθέτοντας ένα παραλήρημα εικόνων, με αφηνιασμένες cheerleaders, περιπολικά, αμερικανούς ποδοσφαιριστές και πολεμιστές Maori, και έκανε γυρίσματα με τον ηθοποιό Robert Pattinson, το νέο πρόσωπο για το ανδρικό άρωμα της Dior.

Πληροφορίες
Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών: λεωφ. Συγγρού 107 - 109, Αθήνα, τηλ.: 210 9005800. Είσοδος ελεύθερη, με σειρά προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά μία ώρα πριν την εκδήλωση. Άνετη και οικονομική στάθμευση εντός του κτηρίου της Στέγης (είσοδος από την οδό Λεοντίου), 5 ευρώ / 3 ώρες, ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα - Κυριακή: 08:00 - 01:00.

naftemporiki.gr