Πολιτική
Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2013 14:10

Διευκρινίσεις Β. Κεγκέρογλου για τις ομαδικές απολύσεις

Διευκρινίσεις σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης για το σύστημα των ομαδικών απολύσεων έδωσε ο υφυπουργός Εργασίας Β. Κεγκέρογλου, μία μέρα μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι αναφορές του για το θέμα στη Βουλή.

Διευκρινίσεις σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης για το σύστημα των ομαδικών απολύσεων εδωσε ο υφυπουργός Εργασίας Β. Κεγκέρογλου, μία μέρα μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι αναφορές του για το θέμα στη Βουλή.

Απαντώντας χθες σε ερώτηση βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, έδειξε πως η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε αύξηση του ορίου ή και σε πλήρη απελευθέρωσή του για συγκεκριμένες περιπτώσεις επιχειρήσεων, αναφερόμενος ειδικότερα: Πρώτον, σε επιχειρήσεις που έχουν ουσιαστικά πάψει να λειτουργούν και κρατούν «σε ομηρεία» τους εργαζομένους λόγων των περιορισμών του ισχύοντος νόμου με αποτέλεσμα να μην καταβάλλεται ούτε το επίδομα ανεργίας. Δεύτερον, στις περιπτώσεις μεγάλων επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα βιωσιμότητας λόγω της κρίσης και ζητούν να απολύσουν ομαδικά πάνω από το 5% του προσωπικού τους που προβλέπεται μηνιαίως από τον νόμο.

Μιλώντας στον ρ/σ Βήμα FM σήμερα, είπε πως η μελέτη του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας για το σύστημα των ομαδικών απολύσεων, που θα παραδοθεί τον Νοέμβριο, θα εξεταστεί «σύμφωνα με την ανάγκη να μην υπάρξει κάποια αλλαγή που με τη γενίκευσή της θα μπορούσε να δημιουργήσει συνθήκες που θα επιταχύνουν απολύσεις που δεν χρειάζονται σε καμία περίπτωση, πέραν της προστασίας των εργαζομένων που χρειάζεται να προβλέπει ένας νόμος».

Ο κ. Κεγκέρογλου μιλώντας την Πέμπτη στη Βουλή είπε ότι η πραγματικότητα στην αγορά εργασίας έχει ήδη ξεπεράσει τον ισχύοντα νόμο για τις απολύσεις. 

Υπογράμμισε μάλιστα ότι πολλές φορές οι επιχειρηματίες σταματούν τη δραστηριότητα των επιχειρήσεών τους χωρίς να απολύουν τους εργαζόμενους, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μην παίρνουν ούτε το επίδομα ανεργίας.

«Σήμερα πολλοί εργαζόμενοι βρίσκονται σε ομηρία», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να εξετάσουμε τη διαδικασία με βάση την οποία υποβάλλεται το αίτημα των ομαδικών απολύσεων και να δούμε το ζήτημα της επίκλησης της οικονομικής βιωσιμότητας από επιχειρήσεις».